Ελλαδα

Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας τις τελευταίες ώρες στα Χανιά

Στο νοσοκομείο τουλάχιστον 43 άτομα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διάδρομος νοσοκομείου
(φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI/POOL INTIME NEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Χανιά: Κρούσματα γαστρεντερίτιδας - 43 άτομα έσπευσαν στο νοσοκομείο

Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας καταγράφηκαν το βράδυ της Δευτέρας (14.10) στα Χανιά. Περισσότερα από 43 άτομα έσπευσαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, παρουσιάζοντας βαριά συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Χανίων, περισσότερα από 43 κρούσματα συνέρρευσαν στο Νοσοκομείο Χανίων, από αργά το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με παρόμοια συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Το ανησυχητικό δεδομένο είναι ότι τα περισσότερα από τα άτομα αυτά είναι φοιτητές στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων, ωστόσο χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν η διασπορά αφορά συγκεκριμένη κοινότητα.

Τι δείχνουν τα πρώτα δείγματα για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Οι ηλικίες των κρουσμάτων έχουν ένα εύρος από 20 έως και 46 ετών, χωρίς να αποκλείεται η υγειονομική η διατροφική πηγή μόλυνσης για την ώρα. Τα πρώτα δείγματα από τους εξειδικευμένους μοριακούς ελέγχους που έγιναν, κάνουν αναφορά για παθογόνο νοροϊό, το κοινό βακτήριο που προκαλεί την ιογενή γαστρεντερίτιδα, είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και αρκετά ανθεκτικό σε απολυμαντικά μέσα. Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί αρμοδίως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και ο ΕΟΔΥ, που εξετάζουν προσεκτικά όλα τα δεδομένα, ώστε να διαπιστωθεί η εστία της μόλυνσης και να ελεγχθεί η διασπορά.

Τι είναι ο νοροϊός

Ο νοροϊός (norovirus) είναι το συχνότερο αίτιο εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Ο χρόνος επώασης είναι από 24-48 ώρες και τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνιδίως και διαρκούν 1 με 3 ημέρες. Ένα μικρό ποσοστό των ασθενών θα χρειαστούν ιατρική παρακολούθηση (π.χ. εισαγωγή σε νοσοκομείο). Η μόλυνση χαρακτηρίζεται από διάρροια, εμετό και στομαχικό πόνο.  Συνήθως δεν εμφανίζεται αίμα.

Η θνητότητα σχετιζόμενη με τη νόσο είναι χαμηλή. Υπάρχουν περίπου 685 εκατομμύρια περιστατικά νοροϊού τον χρόνο με περίπου 200.000 θανάτους ετησίως.  Εμφανίζεται στον ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο.  Τα άτομα κάτω των 5 ετών είναι η πιο ευάλωτη ομάδα με τον ιό προκαλεί περίπου 50.000 θανάτους στον αναπτυσσόμενο κόσμο.  Εμφανίζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Λαμβάνει συχνά χώρα σε ξεσπάσματα, ειδικά σε αυτούς που ζουν σε περιορισμένους χώρους.

Το όνομα προέρχεται από το Νόργουολκ του Οχάιο, όπου υπήρξε ξέσπασμα το 1968.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.