Ελλαδα

Θεσσαλονίκη: Άθλιες συνθήκες σε αποθεραπευτήριο ΑμεΑ - Καταγγελίες γονέων

Παιδιά διαβιούν μέσα σε ακαθαρσίες

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θεσσαλονίκη: Άθλιες συνθήκες σε αποθεραπευτήριο ΑμεΑ - Καταγγελίες γονέων - Παιδιά διαβιούν μέσα σε ακαθαρσίες

Την κατάσταση που επικρατεί στο κρατικό αποθεραπευτήριο ΑμεΑ «Ο Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη κατέγραψε η κάμερα του Ant1. Στις εικόνες που δόθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό στο φως της δημοσιότητας διακρίνεται ένα παιδί να είναι γυμνό και κουλουριασμένο σε ένα κρεβάτι με κάγκελα, ενώ άλλα παιδιά να διαβιούν μέσα σε ακαθαρσίες.

Σύμφωνα με τον Ant1, πρόκειται για το ίδρυμα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, όπου το 2021 ο 21χρονος Πάρης είχε χάσει τη ζωή του. Η μητέρα του Πάρη, Κατερίνα Τσακιράκη, δήλωσε: «εύχομαι να δικαιωθεί η ψυχούλα του παιδιού μου και να είναι το τελευταίο που χάνει τη ζωή του με αυτόν τον τρόπο, αλλά δυστυχώς η κατάσταση όπως δείχνετε παραμένει τραγική. Το παιδί μου πέθανε από ξυλοδαρμό και κάποιοι προσπάθησαν να το συγκαλύψουν».

Η Ολυμπία Κορδά, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ιδρύματος, σε δηλώσεις της στον Ant1 είπε ότι «υπάρχει φοβερή έλλειψη προσωπικού και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Έχουμε στείλει σχετικές επιστολές και διεκδικούμε προσλήψεις από το 2012, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Πρόσφατα λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν προσλήψεις 94 ατόμων, αλλά περιμένουμε».

Τι απαντά το υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Με αφορμή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρει:

«- Στο Παράρτημα του Κέντρου «Άγιος Δημήτριος» (ΠΑΑΠΑΘ) περιθάλπονται και φροντίζονται με αγάπη και σεβασμό, συνολικά 78 άτομα ηλικίας 8 έως 62 ετών, 7 εκ των οποίων είναι ανήλικα παιδιά.

– Σε όλους τους περιθαλπόμενους παρέχεται καθημερινά φαγητό που παρασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του Παραρτήματος Χ.Π.Θ. «Άγιος Παντελεήμων», σύμφωνα με διατροφολόγιο που έχει συνταχθεί μετά από συνεργασία του Υπεύθυνου σίτισης και του ιατρού. Είναι απολύτως ψευδές ότι υπάρχει περιθαλπόμενος στο Κέντρο, ο οποίος υποσιτίζεται.

– Η φωτογραφία του ανήλικου παιδιού που φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα αφενός δεν είναι πρόσφατη, αλλά κυρίως το απεικονίζει έπειτα από τη νοσηλεία για ένα μήνα στο νοσοκομείο λόγω προβλήματος στη νηστιδοστομία (μέθοδος παρεντερικής διατροφής) που προκάλεσε μεγάλη απώλεια βάρους.

Το παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας το οποίο επιβάλλει η σίτισή του να πραγματοποιείται παρεντερικά με υπερθερμιδικά ειδικά γάλατα, τα οποία ανελλιπώς προμηθεύεται ο φορέας με ειδική σύμβαση. Σταδιακά μετά το εξιτήριο, η κλινική του εικόνα αποκαταστάθηκε πλήρως. Το επίπεδο της φροντίδας του παιδιού, πιστοποιεί δήλωση της μητέρας που είναι στη διάθεση σας, με την οποία εκφράζει και τη λύπη της για την εργαλειοποίηση του παιδιού της.

Η δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών και ειδικά Ατόμων με Αναπηρία, προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια τους. Καλούμε και παρακαλούμε κάθε υπεύθυνο, να μην θυσιάζει τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας, στο βωμό της δημιουργίας ψευδών και παραπλανητικών εντυπώσεων.

– Σχετικά με το τραγικό γεγονός του θανάτου περιθαλπόμενου τον Νοέμβριο 2021, η εκδίκαση της υπόθεσης είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η απόφαση της Δικαιοσύνης, συνεπώς δεν θα ήταν σωστό να αναφερθεί οτιδήποτε άλλο.

Πάντως, δεν είναι αλήθεια ότι έχει υπάρξει άλλο ανάλογο περιστατικό και διευκρινίζεται ότι ο περιθαλπόμενος που κατέληξε τον Ιανουάριο του 2022 αντιμετώπιζε άλλης φύσεως προβλήματα και ουδέποτε καταγγέλθηκε από κανέναν ότι είχε επεισόδιο με εργαζόμενο. Τόσο ευαίσθητα θέματα, θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με πολύ μεγαλύτερη προσοχή.

– Δεν είναι αλήθεια ότι υπάρχουν περιθαλπόμενοι καθηλωμένοι με χρήση μηχανικών μέτρων όπως ιμάντες, πλην ενός για τον οποίο πραγματοποιείται προσωρινή καθήλωση με εντολή ιατρού και για λόγους ασφάλειας του ιδίου, γεγονός για το οποίο είναι ενήμερο και σύμφωνο το οικογενειακό του περιβάλλον. Η φωτογραφία του ιμάντα με λουκέτο δεν προέρχεται από τον δικό μας φορέα.

– Επιπλέον, δεν υπάρχουν άνθρωποι που καθηλώνονται σε αμαξίδια.

– Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν από την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που πραγματοποιήθηκε από ομάδα ιατρών το 2022, κατά την οποία εξετάστηκαν 24 περιθαλπόμενοι στο σύνολο για τους οποίους δεν προέκυψαν ευρήματα παραμέλησης αλλά αντίθετα η υγιεινή τους, η υγιεινή των χώρων διαβίωσης τους, η διατροφή τους, η ένδυση τους και η ασφάλεια των χώρων διαβίωσης τους ανταποκρινόταν πλήρως τρόπο στις συνθήκες περίθαλψης που χρειάζονται.

– Η αποκομμένη πληροφορία που μεταφέρεται στο δημοσίευμα, μέσα από φωτογραφίες της λογοδοσίας, σχετικά με δήθεν αμέλεια φροντίδας είναι παραπλανητική. Οι προβλεπόμενες ενέργειες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας πραγματοποιήθηκαν επαρκώς από την επόμενη βάρδια που ανέλαβε στις 14:20 μ.μ. Γενικότερα, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ποτέ να μην μένουν διαμερίσματα χωρίς φροντίδα και επίβλεψη.

– Όσο για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΠΑΑΠΑΘ «Άγιος Δημήτριος», η διοίκηση προσπαθεί με κάθε μέσο που διαθέτει να βελτιώσει την κατάστασή τους, δεδομένου ότι είναι παλιές και χρήζουν πολλαπλών συντηρήσεων. Έχει ζητηθεί και εγκριθεί η επιχορήγηση από το Υπουργείο για τη διαμόρφωση 2 χώρων, ύψους 60.000€.

– Η περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού αποτελεί προτεραιότητα μας και βρισκόμαστε σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο το οποίο ανταποκρίνεται σε κάθε ανάγκη και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο παράρτημα του «Αγίου Δημητρίου» σήμερα απασχολούνται με διάφορες μορφές εργασίας, 8 ιατροί (2 παθολόγοι, 1 ορθοπεδικός, 1 νευρολόγος, 1 οδοντίατρος, 1 ψυχίατρος, 1 παιδίατρος), οι οποίοι είναι πλήρως ενήμεροι και παρακολουθούν εβδομαδιαίως τους περιθαλπόμενους και τηρείται βιβλίο παρουσίας ιατρών. Επίσης, ανανεώθηκαν οι συμβάσεις του προσωπικού Covid έως 31.12.2024.

– Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ενέκρινε για τις ανάγκες του Φορέα επιχορήγηση ύψους περίπου 4.360.000 για το έτος 2024 και 5.000.000 για το έτος 2025, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν 2.681.000 το 2023 και 1.560.000 το 2022. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η επιχορήγηση έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας κατανοώντας τις ανάγκες του φορέα.

Δεν λέμε πως όλα είναι τέλεια, ούτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Όμως, εργαζόμενοι και διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και των δομών του, καταβάλουμε καθημερινά υπερπροσπάθεια για να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη».