Ελλαδα

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία από την Κυριακή, αλλά ο χειμώνας αργεί

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες, άλλοι με ομπρέλες και άλλοι χωρίς, ανεβαίνουν τα σκαλάκια της πλατείας Συντάγματος
Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία από την Κυριακή, αλλά ο χειμώνας αργεί © ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία από την Κυριακή, αλλά ο χειμώνας αργεί - Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Ο καιρός αλλάζει τις επόμενες ώρες, με το Φθινόπωρο να κάνει περισσότερο αισθητή την παρουσία του. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μάς προετοιμάζει για πτώση θερμοκρασίας από την Κυριακή, ωστόσο, ο Χειμώνας ακόμα αργεί.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο υδράργυρος την Κυριακή θα καταγράψει πτώση με το σκηνικό του καιρού να αλλάζει. «Θα μπει ο βοριάς ιδιαίτερα για την ανατολική Ελλάδα και το κυριότερο χαρακτηριστικό θα είναι οι βοριάδες μέσα στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά και η σταδιακή υποχώρηση του υδραργύρου για να βρεθούμε σχεδόν στα κανονικά για την εποχή θερμοκρασιακά επίπεδα. Οι βροχές θα είναι λίγες κυρίως προς τα ανατολικά, προς Εύβοια, ανατολική Θεσσαλία και Κρήτη όχι κάτι το αξιόλογο»

«Δεν θα κάνει κρύο απλά δροσίζει. Χειμερινά ακόμα δεν κατεβάζουμε καθώς θα δούμε μέσα στον Νοέμβριο ή τέλος Οκτωβρίου την εξέλιξη του καιρού, ενώ συνήθως ο χειμώνας έρχεται τον Δεκέμβριο», είπε χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4spky04vhup)

Αλλάζει ο καιρός το Σάββατο

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο καλός καιρός των τελευταίων ημερών, θα δώσει τη θέση του σε μίνι κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. «Θα περάσει μια διαταραχή από τα βορειότερα τμήματα της χώρας μας, αυτό θα προκαλέσει απότομα μπουρίνια στη βόρεια, βορειοανατολική Ελλάδα. Από αύριο το βράδυ και κυρίως μέσα στο Σάββατο θα το δούμε αυτό: βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Ταυτόχρονα θα ενισχυθούν σημαντικά οι βοριάδες, για να πέσει η θερμοκρασία. Όχι ότι θα κάνει κρύο, απλώς θα δούμε τις κανονικές σχεδόν τιμές για την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος του OPEN στη χθεσινή του πρόγνωση. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4rv2qnub7xt)

Ο Νοέμβριος αναμένεται θερμότερος του κανονικού

Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Νοέμβριος και στην Ελλάδα, όπως σημειώνει ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, για τον καιρό του επόμενου μήνα. 

Όπως σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος, σύμφωνα με το 73% των διαθέσιμων σεναρίων, η μέση θερμοκρασία Νοεμβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρεται στα πιθανότερα σενάρια για τον καιρό

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κώστα Λαγουβάρδου για τον καιρό του Νοεμβρίου 

Μακροπρόθεσμη πρόγνωση για τη μέση θερμοκρασία του Νοεμβρίου 2024

Από την ανακοίνωση που ετοιμάσαμε με το συνάδελφο Georgios Fragkoulidis
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Νοέμβριος στη ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Οκτώβριο 2024. Όπως φαίνεται στο γράφημα, σύμφωνα με το 73% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Νοεμβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016).

Συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν θετικές αποκλίσεις της τάξης των 1-2°C (31%) και 0-1°C (25%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2°C είναι 17%. Τέλος, υπάρχει 27% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία.

Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στη μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση ενός μήνα σε μια ευρύτερη περιοχή.

Μακροπρόθεσμη πρόγνωση για την μέση θερμοκρασία του Νοεμβρίου 2024 Από την ανακοίνωση που ετοιμάσαμε με το συνάδελφο...

Posted by Lagouvardos Kostas on Thursday, October 10, 2024

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.