Ελλαδα

Λέκκας: Μπορεί να φτάσουμε και στην Ελλάδα σε επίπεδα mega εκκενώσεων

Όσα είπε ο καθηγητής με αφορμή τον κυκλώνα Μίλτον που «σαρώνει» τη Φλόριντα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Ευθύμιος Λέκκας για το χτύπημα του κυκλώνα Μίλτον στη Φλόριντα και τα φαινόμενα στην Ελλάδα

Ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε σήμερα (10.10) στον ΣΚΑΪ για τον κυκλώνα Μίλτον που «σαρώνει» τις τελευταίες ώρες τη Φλόριντα, αφήνοντας πίσω του καταστροφές και δύο νεκρούς στην κομητεία Σεντ Λούσι. 

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε ότι «το σημαντικό είναι που μειώθηκε η έκθεση του πληθυσμού, καθώς με την απομάκρυνση πάνω από 5 εκατομμυρίων ανθρώπων μειώθηκαν οι πιθανότητες για μεγάλη διακινδύνευση, δηλαδή καταστροφές και κυρίως ανθρώπινες απώλειες. Βεβαίως, το φαινόμενο διακυμάνθηκε πάρα πολλές φορές και είναι φυσικό αυτό να υπάρχει αυτή η αυξομείωση σε μια τόσο μεγάλη περιοχή. Άλλοτε ενισχύεται όταν επικρατήσουν μεγάλες θερμοκρασίες ή χαμηλές στην ανώτερη ατμόσφαιρα και άλλοτε αποσβένεται». 

Λίγο αργότερα, ο κ. Λέκκας πρόσθεσε: «Εδώ είχαμε να κάνουμε με μια σταδιακή μείωση καθώς προχωρούσε, αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά πράγματα, γιατί ήδη οι ξαφνικές πλημμύρες και τα θαλάσσια κύματα μπορούν να προσβάλλουν τις πεδινές κατά κύριο λόγο περιοχές της Φλόριντα». Ο καθηγητής χαρακτήρισε την εκκένωση της Πολιτείας ως «διαδικασία πολύ δύσκολη και με υψηλότατο κόστος» που όμως μείωσε τις ανθρώπινες απώλειες. «Οι δραματικοί τόνοι για εκκένωση έχουν να κάνουν με την ψυχολογία που υπάρχει στον κόσμο. Τα Μέσα Ενημέρωσης και το πώς διαβιβάζεται στην κοινή γνώμη μια πληροφορία παίζουν σημαντικό ρόλο».

Λέκκας: Μπορούμε να φτάσουμε και εμείς σε επίπεδα mega εκκενώσεων

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι ο κυκλώνας Μίλτον είναι μέρος της κλιματικής κρίσης: «κλιματική αλλαγή σημαίνει περισσότερη συχνότητα τέτοιων φαινομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, με μεγαλύτερη έκταση και σε εντονότερο βαθμό». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σημείωσε ότι «φαινόμενα όπως ο Daniel θα πάψουν να είναι φαινόμενα χιλιετίας, οπότε μπορούμε να φτάσουμε και εμείς σε επίπεδα mega εκκενώσεων».