Ελλαδα

Πτώση ασανσέρ στο ΑΠΘ: Χωρίς πιστοποιητικό ελέγχου εδώ και δύο χρόνια

Η ανακοίνωση της υπεύθυνης για τον έλεγχο εταιρείας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πτώση ασανσέρ στο ΑΠΘ: Χωρίς πιστοποιητικό ελέγχου εδώ και δύο χρόνια - Η ανακοίνωση της υπεύθυνης για τον έλεγχο εταιρείας

Τα ασανσέρ της Γ' Πτέρυγας των εστιών του ΑΠΘ παρέμεναν τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό ελέγχου, όπως αναφέρει η υπεύθυνη εταιρεία TÜV AUSTRIA, μετά την πτώση ενός εκ των ανελκυστήρων το βράδυ της Δευτέρας (7.10). 

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η υπεύθυνη εταιρεία TÜV AUSTRIA, εγκεκριμένος οργανισμός ελέγχου ανελκυστήρων, ο οποίος έχει και σχετική σύμβαση με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για τον έλεγχο ασφαλείας, γνωστοποιεί πως «ο εν λόγω ανελκυστήρας στο ΑΠΘ είχε υποβληθεί σε έλεγχο από έμπειρο επιθεωρητή της εταιρείας στις 03/03/2022 και στις 12/09/2023. Κανένας από τους εν λόγω ελέγχους δεν οδήγησε στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ελέγχου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας και συνεπώς ο ανελκυστήρας λειτουργούσε για τουλάχιστον δύο (2) χρόνια χωρίς το εν λόγω προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου».

ΑΠΘ: Γιατί δεν είχε εκδοθεί το απαραίτητο πιστοποιητικό ελέγχου

Σύμφωνα με το voria.gr, στους ελέγχους που πραγματοποίησε η εταιρεία εντοπίστηκαν «θέματα προς συμμόρφωση», τα οποία κοινοποιήθηκαν στον αρμόδιο φορέα. Να σημειωθεί ότι για να εκδοθεί ο ετήσιος πιστοποιητικός έλεγχος, τα εν λόγω ζητήματα έπρεπε να έχουν επιλυθεί, κάτι που προφανώς δεν έγινε, με αποτέλεσμα να πέσει το ένα εκ των δύο ασανσέρ την περασμένη Δευτέρα. «Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και με την ασφάλεια να αποτελεί πυρήνα του DNA των υπηρεσιών μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, η TÜV AUSTRIA αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της διερεύνησης του συμβάντος. Ελπίζουμε ότι η διερεύνηση θα συμβάλει στην ακριβή αποτύπωση του περιστατικού και θα αναδείξει πλήρως τα τεχνικά αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωσή του» καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα από την πτώση του ασανσέρ στις εστίες του ΑΠΘ

Από τύχη γλίτωσαν φοιτητές στις εστίες του ΑΠΘ.  Όπως μεταδίδει το Thesstoday.gr, το ασανσέρ στις εστίες του ΑΠΘ έπεσε χθες το βράδυ (07.10.24) γύρω στις 9, κάνοντας κρότο και βγάζοντας καπνούς, με αποτέλεσμα να σπεύσει στο κτίριο η Πυροσβεστική. Ευτυχώς, δεν ήταν κανείς μέσα τη στιγμή του περιστατικού, συνεπώς δεν υπήρξε τραυματισμός στη Θεσσαλονίκη.

Η Κωνσταντίνα, φοιτήτρια της Φαρμακευτικής Σχολής του ΑΠΘ που διαμένει στις εστίες εδώ και τέσσερα χρόνια αναφέρει πως «Το ασανσέρ ξεκίνησε από πάνω, κάποιος το κάλεσε να κατέβει και σταμάτησε στον τρίτο με τέταρτο και το άλλο στον δεύτερο. Από αυτό που έπεσε, είδαμε κομμάτια πεσμένα στο ισόγειο».

Εάν βρισκόταν φοιτητής μέσα στο ασανσέρ θα μπορούσε να έχει συμβεί το μοιραίο, αναφέρει η φοιτήτρια. «Αν ήταν κάποιος μέσε θα είχε τραυματιστεί μπορεί να είχε γίνει και το χειρότερο δε γίνεται να παίζουμε κορώνα γράμματα τη ζωή μας επειδή δε θέλουν να δώσουν χρήματα να φτιαχτούν τα ασανσέρ». Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που οι φοιτητές ζητούν να επιδιορθωθούν τα ασανσέρ.

«Αυτή η κατάσταση κρατάει παρά πολλά χρόνια, είμαι 4 χρόνια στις εστίες, και κάθε μήνα χαλάνε τα ασανσέρ. Τους κάνουν απλά συντήρηση. Έγινε και μια επισκευή αλλά δεν αρκεί», υπογραμμίζει η φοιτήτρια. Οι φοιτητές προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση των φοιτητικών εστιών.