Ελλαδα

Δίκη Πισπιρίγκου: Τι είπε η ιατροδικαστής για τον θάνατο της Μαλένας

«Άνοιξε» ο κύκλος των καταθέσεων των ιατροδικαστών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Δίκη Πισπιρίγκου: Τι είπε η ιατροδικαστής για τον θάνατο της Μαλένας - «Άνοιξε» ο κύκλος των καταθέσεων των ιατροδικαστών

Με την κατάθεση της ιατροδικαστή Χριστίνας Τσάκωνα συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, της Μαλένας και της Ίριδας.

Η μάρτυρας διενήργησε την ιατροδικαστική εξέταση στη μικρή Μαλένα και έθεσε ως αιτία θανάτου της, την ηπατική ανεπάρκεια, συνέπεια υποξίας. Η κατάθεση στη δίκη άρχισε με την μάρτυρα να απαντά σε ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου και τη Ρούλα Πισπιρίγκου να παρατηρεί με προσοχή την κατάθεση.

Δίκη Πισπιρίγκου: Τι είπε η ιατροδικαστής για τον θάνατο της Μαλένας

Η Χριστίνα Τσάκωνα κλήθηκε από την πρόεδρο να απαντήσει για ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης που διενήργησε στην μικρή Μαλένα.

«Οι εκδορές στη μύτη της Μαλένας δεν είναι κάκωση. Εγώ είδα μόνο το αποτύπωμα της κολλητικής ταινίας στο πρόσωπο του παιδιού και αυτό είναι στο πλαίσιο ιατροφαρμακευτικού χειρισμού για να τοποθετεί ο ρινογαστρικός σωλήνας», είπε.

Η μάρτυρας εξήγησε πως στο σώμα της Μαλένας όταν την εξέτασε δεν ήταν έντονες οι πτωματικές υποστάσεις.

Πρόεδρος: Στο στόμα του παιδιού είδατε κάτι;

Μάρτυρας: Όχι. Είδα μόνο το αποτύπωμα της κολλητικής ταινίας, αυτό είναι στο πλαίσιο ιατροφαρμακευτικού χειρισμού για αυτό δεν καταγράφεται στις εκθέσεις μας. Δεν είναι κάκωση, είναι στα πλαίσια της ΚΑΡΠΑ για να τοποθετεί ο ρινογαστρικός σωλήνας. Όταν για παράδειγμα τοποθετούν τα επιθέματα για ηλεκτροκαρδιογράφημα φαίνονται όλα.

Εν συνεχεία η μάρτυρας δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων και σχετικά με το εύρημα της κυάνωσης ονύχων χειρών, η μάρτυρας είπε πως πρόκειται για εύρημα που αποκλείει τον στιγμιαίο θάνατο.

Πρόεδρος: Η κυάνωση μας αποκλείει στιγμιαίο, ακαριαίο θάνατο;

Μάρτυρας: Ακριβώς.

Πρόεδρος: Γνωρίζατε πως είχε γίνει ΚΑΡΠΑ;

Μάρτυρας: Το ότι προηγήθηκε ΚΑΡΠΑ είναι απολύτως φυσιολογικό στο θάνατο στο νοσοκομείο.Η εμπειρία μου λέει ότι και από τροχαίο όταν τους φέρνουν, γίνεται ΚΑΡΠΑ.

Πρόεδρος: Το ότι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν γίνει παίζει ρόλο για εσάς;

Μάρτυρας: Όχι. Εγώ είχα να απαντήσω στα ερωτήματα που μου είχαν τεθεί από τις αρχές, εάν ήταν βίαιος θάνατος και ποιες οι αιτίες του θανάτου… Δεν υπήρχαν στίγματα στο στήθος ότι έγινε απιδίνωση. Ούτε τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα υπήρχαν πάνω σαν σημάδια. Υπήρχε αποτύπωμα κολλητικής ταινίας που έδειχνε ότι κάτι είχε γίνει στο πρόσωπο.

Το δικαστήριο επέδειξε στη συνέχεια στη μάρτυρα φωτογραφίες της σορού της Μαλένας, με την κατηγορούμενη μητέρα της να αποφεύγει να τις κοιτάξει.

Πρόεδρος: Η κυάνωση χειρών τι σημαίνει;

Μάρτυρας: Ότι έχει πέσει το οξυγόνο, ο κορεσμός του, είναι κάτι που συναντάμε πολύ συχνά.

Πρόεδρος: Θέλει χρόνο να εγκατασταθεί;

Μάρτυρας: Ναι, θέλει κάποιο χρόνο για να εγκατασταθεί. Αποκλείεται έτσι η ανακοπή η ο στιγμιαίος θάνατος.

Πρόεδρος: Στο στόμα του παιδιού είδατε κάτι;

Μάρτυρας: Όχι. Είδα μόνο το αποτύπωμα της κολλητικής ταινίας, αυτό είναι στο πλαίσιο ιατροφαρμακευτικού χειρισμού για αυτό δεν καταγράφεται στις εκθέσεις μας. Δεν είναι κάκωση, είναι στα πλαίσια της ΚΑΡΠΑ για να τοποθετεί ο ρινογαστρικός σωλήνας. Όταν για παράδειγμα τοποθετούν τα επιθέματα για ηλεκτροκαρδιογράφημα φαίνονται όλα. (…). Δεν γνωρίζω τι κόλλησαν και αν κόλλησαν στο στόμα οι γιατροί του νοσοκομείου.

Πρόεδρος: Γιατί τα υπόλοιπα εντυπώματα δεν φαίνονται;

Μάρτυρας: Εξαρτάται ίσως από το είδος της κολλητικής ταινίας.

Η μάρτυρας είπε μάλιστα πως ο αρμόδιος παθολογοανατόμος ήταν ο άνθρωπος που της επιβεβαίωσε τα περί ηπατικής ανεπάρκειας γιατί όπως είπε «το ήπαρ ήταν κατεστραμμένο».