Ελλαδα

Χάθηκε το σήμα του Ασπροπάρη «Ίωνα» που γεννήθηκε φέτος στα Μετέωρα

«Δεν κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει το παρθενικό μεταναστευτικό του ταξίδι»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ασπροπάρης «Ίωνας»: Χάθηκε το σήμα κοντά στην Κάσο - Ο νεαρός γύπας που γεννήθηκε στα Μετέωρα δεν ολοκλήρωσε το μεταναστευτικό ταξίδι

Ο Ασπροπάρης «Ίωνας» πριν από λίγες εβδομάδες ετοιμαζόταν να ξεκινήσει το παρθενικό, μεταναστευτικό του ταξίδι από τα Μετέωρα - όπου γεννήθηκε - στην Αφρική, όμως, όλα δείχνουν ότι δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει. Σε αυτό το συμπέρασμα προχωρά η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρείας, κάνοντας γνωστό ότι χάθηκε το σήμα του.

«Όλα δείχνουν, δυστυχώς, πως ο νεαρός Ασπροπάρης που γεννήθηκε φέτος στα Μετέωρα δεν κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει το παρθενικό μεταναστευτικό του ταξίδι. Ο πομπός του σταμάτησε να εκπέμπει, νότια της Κάσου», αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, κάνοντας γνωστούς τους σταθμούς που έκανε στο ταξίδι του. 

Το ταξίδι του Ασπροπάρη «Ίωνα» από τα Μετέωρα και μέχρι να χαθεί το σήμα

«Ο νεαρός, άπειρος ακόμα, γύπας είχε αναχωρήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μετά το Γαλαξίδι, έφτασε στην Αττική όπου και έμεινε για δύο ημέρες, κοντά στην περιοχή του Λαυρίου. Έπειτα, συνέχισε, με κατεύθυνση τις Κυκλάδες». Περνώντας από τη Μήλο, προχώρησε ανατολικά, πράγμα που μας έδωσε προσωρινά ελπίδες ότι θα ακολουθήσει την πιο ασφαλή διαδρομή από την ξηρά (μέσω Τουρκίας). Δυστυχώς, μετά την Αμοργό, ο Ίωνας άρχισε να κινείται και πάλι νότια, μέχρι που λάβαμε το σήμα του πομπού του για τελευταία φορά. Αν και υπάρχει (μικρή) ελπίδα να υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας του πομπού, το πιθανότερο είναι ότι ο "Ίωνας" είχε την τύχη ενός σημαντικού αριθμού νεαρών Ασπροπάρηδων που πνίγονται λόγω εξάντλησης ενώ επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. 

«Παρά την απογοήτευση όλων όσων μοιραστήκαμε τη χαρά του φετινού "θαύματος", το γεγονός ότι φέτος είχαμε και πάλι ζευγάρι στα Μετέωρα που μάλιστα κατάφερε να μεγαλώσει με επιτυχία έναν νεοσσό, μας δίνει ελπίδες ότι ο μοναδικός Ασπροπάρης της περιοχής δεν θα είναι πια εργένης. Στα θετικά και η εξαιρετική συνεργασία μας με το Δασαρχείο Καλαμπάκας και τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., που έκαναν ό,τι δυνατόν για την προστασία του νέου ζευγαριού. Η ιστορία του μικρού Ίωνα αποδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο πόσο ευάλωτο είναι το είδος και πόσο σημαντικές είναι οι προσπάθειες για τη διατήρηση ακόμα και μιας φωλιάς μέσα στα βράχια». 

Ο Ασπροπάρης το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα

Δυστυχώς, στα Βαλκάνια, μόνο 1 στα 7 περίπου νεαρά άτομα Ασπροπάρη καταφέρνει να επιβιώσει μέχρι την ενηλικίωση, καθώς πολλά πνίγονται στη θάλασσα προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Πελοπόννησο ή την Κρήτη.

Την ίδια ώρα, οι ενήλικες Ασπροπάρηδες επιλέγουν μια μακρύτερη αλλά ασφαλέστερη διαδρομή από στεριάς, μέσω Τουρκίας και Μέσης Ανατολής.

Υπογραμμίζεται ότι ο Ασπροπάρης είναι το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα, ίσως και στα Βαλκάνια: μόλις πέντε ζευγάρια απομένουν σε όλη τη χώρα και δύο μοναχικά πουλιά, ένα στα Μετέωρα και ένα στην Ήπειρο (καταγραφή 2023). Κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το κρισίμως απειλούμενο αυτό είδος γύπα έχει υποστεί ραγδαία μείωση στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα να χάσει πάνω από 80% του πληθυσμού του.