Ελλαδα

Μυρίζει βούτυρο: Μαρτυρίες για την κατοχή σε πρώτο ενικό

Ιστορίες μιας σκληρής, τρομακτικής περιόδου

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μυρίζει Βούτυρο - Ντοκιμαντέρ: Ενενηντάχρονοι ανακαλούν γεύσεις, ήχους, μυρωδιές, εικόνες από την Αθήνα της Κατοχής

Μία σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ, ένας εικαστικός, του οποίου η πρακτική συνδυάζει την αρχειακή έρευνα με τις τεχνολογίες ήχου και μία ερευνήτρια δημοσιογράφος συλλέγουν αναμνήσεις που τείνουν να εκλείψουν από τα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Εύα Στεφανή, ο Ζάφος Ξαγοράρης και η Κατερίνα Οικονομάκου καταγράφουν προσωπικές ιστορίες από τη γερμανική κατοχή. Πώς βίωσαν τα ελληνόπουλα το τραύμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ποιες μνήμες τα ακολουθούν μέχρι σήμερα; Πώς θα μπορούσε να ειπωθεί η ιστορία μιας ταραγμένης περιόδου μέσα από τις αισθήσεις των παιδιών;

Ενενηντάχρονοι αφηγητές και αφηγήτριες πλέον ανακαλούν γεύσεις, ήχους, μυρωδιές, εικόνες των παιδικών τους χρόνων: οι μνήμες της αφής, της όρασης, της όσφρησης και τη γεύσης ανθρώπων που μεγάλωσαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο του Πολέμου. Είναι η ιστορία των γονιών ή των παππούδων μας, που μας αφηγούνται τα βιώματα μιας σκληρής, τρομακτικής περιόδου, που συνέβη να είναι παιδιά.

Οι βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες τους διαλέγονται με σπάνια πλάνα του Άγγελου Παπαναστασίου από την Αθήνα της κατοχής από το Κινηματογραφικό Αρχείο του Πολεμικού Μουσείου, ενώ μία κινητή εγκατάσταση αναμεταδίδει, οξύνοντας ή συμπληρώνοντας, ήχους της προβολής.

Γιαννης Βογιατζής

Η εγκατάσταση φιλοξενείται στον χώρο Circuits + Currents και είναι επισκέψιμη 8-11 Οκτωβρίου 17:00-20:00, 12 Οκτωβρίου 11:00-14:00. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου στις 18:00. Ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος και ο υπεύθυνος του Κινηματογραφικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου Γιάννης Κοροδήμος θα μιλήσουν για την εμπειρία των παιδιών στα χρόνια της κατοχής, την ιστορία των αισθήσεων και τον Άγγελο Παπαναστασίου, τον μοναδικό Έλληνα που εν μέσω κατοχής κατάφερε να κινηματογραφήσει μέσα από ένα κονσερβοκούτι.

Η οπτικοακουστική εγκατάσταση «Μυρίζει Βούτυρο!» αποτελεί επιστέγασμα του προγράμματος «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο πόλεμος, η κατοχή και η πόλη ως παιδική χαρά», που δημιούργησε ένα μοναδικό αρχείο μαρτυριών, ένα πρότζεκτ της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) του Πανεπιστημίου Κολούμπια σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο της επετείου των 80 χρόνων από το τέλος της Κατοχής και την απελευθέρωση της Αθήνας.

Στο βίντεο εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά οι: Λελέ Βογιατζή, Γιαννης Βογιατζής, Δημήτρης Κονταργύρης, Αντέλα Κουκουμπάνη-Στεφανή, Θανάσης Λεβέντης, Βασιλική Μέντζου, Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς, Φρόσω Πρωτόπαππα, Τζένη Ρουσσέα, Μανιώ Σοφούλη-Κοντουμά, Αθηνά Σφυρή, Χαρίκλεια Τσαλίκη, Ελένη Φαρμάκη-Πατακιά, Lucy Nicholas Kacandes.

Συντελεστές

  • Ηχητική εγκατάσταση: Ζάφος Ξαγοράρης
  • Σχεδιασμός: Κατερίνα Στεφανιδάκη
  • Κινηματογράφηση: Εύα Στεφανή και φοιτητές του Εργαστηρίου Οπτικοακουστικών Μέσων, ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ
  • Έρευνα: Κατερίνα Οικονομάκου, Ζάφος Ξαγοράρης, Εύα Στεφανή
  • Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Κατερίνα Οικονομάκου
  • Μοντάζ: Φώτης Κοροσιάδης

Info: 8-11 Οκτωβρίου, Circuits + Currents, Ναυάρχου Νοταρά 13 & Τοσίτσα, Αθήνα