Ελλαδα

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Την Πέμπτη οι κηδείες των άτυχων φίλων που βρέθηκαν απανθρακωμένοι

Αντιδήμαρχος της περιοχής φέρεται να ευθύνεται για την πυρκαγιά

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Την Πέμπτη οι κηδείες των δύο φίλων που προσπάθησαν να βοηθήσουν συμπολίτες τους - Ο ρόλος αντιδημάρχου στην πρόκληση της πυρκαγιάς.
Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζεται η καταστροφική πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Την Πέμπτη οι κηδείες των δύο φίλων που προσπάθησαν να βοηθήσουν συμπολίτες τους - Ο ρόλος αντιδημάρχου στην πρόκληση της πυρκαγιάς.

Τον φάκελο της δικογραφίας για τον φερόμενο ως εμπρηστή του Ξυλοκάστρου στέλνουν τις επόμενες ώρες στον αρμόδιο Εισαγγελέα τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μόλις ολοκληρώσουν τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων.

Ο ύποπτος για την πρόκληση της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Ξυλόκαστρο που καίει για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, είναι 70 ετών, αντιδήμαρχος στον δήμο της περιοχής και μάλιστα υπεύθυνος για θέματα πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική.

Ο άνθρωπος αυτός, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, φέρεται να κάπνιζε το μεσημέρι της Κυριακής τα μελίσσια του, αγνοώντας επιδεικτικά τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, κατηγορίας 4, για την πρόκληση πυρκαγιάς εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Σε βάρος του 70χρονου, επιβλήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ για την διενέργεια εργασιών σε εξωτερικό χώρο εν ώρα απαγόρευσης.

Η φωτιά ξέσπασε λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα μελίσσια του, την ώρα που ο ίδιος προχωρούσε στις εργασίες του σε χωράφι και για 4η συνεχόμενη ημέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Πέρα από τους δύο νεκρούς άνδρες, η φωτιά έχει αφήσει πίσω της στάχτη περίπου 65.000 στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, μεταξύ των οποίων ελαιόδενδρα, αμπέλια, κτηνοτροφικές μονάδες, δεκάδες σπίτια και αποθήκες.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή, δεκάδες διάσπαρτες μικροεστίες συνεχίζουν να καίνε, σε δύσβατα σημεία, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη να τα προσεγγίσουν, καθώς δεν υπάρχουν δασικοί δρόμοι. Τα εναέρια μέσα σε είναι εύκολο να πραγματοποιούν ρίψεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων αλλά και του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής. Η καταστροφή άλλωστε είναι τεράστια, υποστηρίζουν κάτοικοι της περιοχής, που μιλούν για πρωτοφανείς καταστάσεις.

Η δορυφορική εικόνα από το σύστημα Copernicus δείχνει πως από την Κυριακή, ο αττικός ουρανός είχε καλυφθεί από τον καπνό της πυρκαγιάς, την οποία όπως όλα δείχνουν, οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της πυροσβεστικής υποτίμησαν θεωρώντας πως θα σβήσει μόνη της εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. Μια εκτίμηση όμως που έπεσε έξω με αποτέλεσμα τέσσερις ημέρες να καταστρέφεται πνεύμονας πρασίνου αλλά και περιουσίες πολιτών.

Οι κηδείες των δύο νεαρών παλικαριών που είχαν φύγει από τα σπίτια τους στη Λυκοποριά για να πάνε να βοηθήσουν συνανθρώπους τους στα Άνω Πιτσά και κάηκαν ζωντανοί, εάν και επρόκειτο να γίνουν σήμερα, αναβλήθηκαν λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και αναμένεται αύριο, Πέμπτη, στις 12 και στη μια το μεσημέρι να πραγματοποιηθούν στον κεντρικό ναό της περιοχής τους.

Το παρόν αναμένεται να δώσουν όλοι οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, καθώς οι δύο άνδρες, ηλικίας 35 και 40 ετών, ήταν πρόσωπα αγαπητά στην τοπική κοινωνία καθώς εθελοντικά βοηθούσαν όποιον είχε ανάγκη, χωρίς να δέχονται ανταλλάγματα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.