Ελλαδα

Καίει ακόμα η φωτιά στην Κορινθία - Μάχη με διάσπαρτες εστίες

Γιατί ξέφυγε η πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο - Κάηκαν 40.000-50.000 στρέμματα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

 Καίει ακόμα η φωτιά στην Κορινθία - Μάχη με διάσπαρτες εστίες 

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής (29.09) στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας και στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνδρες, ενώ έχουν πληγεί πάνω από 40 χιλιάδες στρέμματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο της φωτιάς αλλά διάσπαρτες εστίες σε δύσβατες περιοχές τις οποίες οι δυνάμεις προσπαθούν να τις περιορίσουν και να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Η Πυροσβεστική προχώρησε σε ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων που επιχειρούν στο σημείο, οι οποίες πλέον έχουν φτάσει τους 570 πυροσβέστες με 28 ομάδες δασοκομάντος και 160 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν από αέρος να επιχειρούν 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό, και τέσσερα αεροπλάνα. Επιπρόσθετα συνδρομή παρέχουν εθελοντές, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προέβη στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Κορινθία. Ειδικότερα η βοήθεια στη χώρα μας περιλαμβάνει τρία αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου CL-415 εκ των οποίων, τα δύο από Ιταλία και ένα από Κροατία.

Κλειστά τα σχολεία 

Τέλος μετά από απόφαση του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα.

«Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ενημερώνει τους πολίτες του ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο 2/10. Η ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, και παρακαλούμε όλους τους γονείς και τους κηδεμόνες να ενημερώνονται τακτικά από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Δήμου για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις» ανέφερε η ανακοίνωση.

Φωτιά στην Κορινθία: Κάηκαν 40.000-50.000 στρέμματα

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες (1.10) ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ότι για ακόμα μια φορά οι δυνάμεις δοκιμάζονται στην Πελοπόννησο. Εδωσε έμφαση στο ανάγλυφο των περιοχών αυτών που χαρακτηρίζονται, όπως είπε, από πολύ μεγάλες χαράδρες, ρέματα, χούνες, γκρεμούς και πολύ ψηλές βουνοκορφές, γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες στην προσέγγισή τους.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ζημιάς που προκάλεσε η φωτιά φαίνεται ότι 40.000-50.000 στρέμματα έχουν καεί.

«Νομίζουμε ότι έχουμε μπορέσει να προστατεύσουμε το πολύ μεγάλο κομμάτι των περιουσιών των συμπολιτών μας μέχρι τώρα. Αυτά τα χωριά που είναι της τάξεως των 15, 20, 25, 30, 35 κατοίκων και λίγο παραπάνω ως προς τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους, αλλά η τάξη μεγέθους μιας καταστροφής είναι κάτι το οποίο πλέον εντάσσεται στην εποχή, σε αυτά τα οποία ζούμε και στις συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουμε», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

© ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ / EUROKINISSI

Αναφορικά με το αν θα υπάρξουν αποζημιώσεις για ζημιές σε κατοικίες ή αγροτικές καλλιέργειες, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι οι ζημιές σε κατοικίες μέχρι τώρα είναι πολύ λίγες, αλλά η καταμέτρηση όλων των ζημιών θα γίνει άμεσα μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση και προσέθεσε ότι η αρωγή αποτελεί αρμοδιότητα του υφυπουργείου του υπουργείου.

Γιατί πήρε τόσο μεγάλη διάσταση η φωτιά

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια εκτός από το ανάγλυφο της περιοχής και τους ισχυρούς ανέμους, που συνέβαλε στο να λάβει τέτοιες διαστάσεις η πυρκαγιά, οι συνθήκες του μικροκλίματος που δημιούργησε μία πυρκαγιά δίνει και τα δεδομένα.

«Φυσάει πολύ, ξεκινάει η έναρξη μιας πυρκαγιάς με βορειοδυτικούς ανέμους, μας δημιουργεί πολύ-πολύ μεγάλο πρόβλημα και παλεύουν οι επιχειρησιακοί παράγοντες να τη σταματήσουν, όπως πηγαίνει ανατολικά, και τη σταματάνε το πρώτο βράδυ. Αλλάζει ο καιρός, αμέσως έπαιρνε το σχήμα η πυρκαγιά του αναγλύφου, αν είναι πάνω σε πλαγιά ανεβαίνει ή κατεβαίνει, αν είναι μέσα στην χοάνη αυτή του ρέματος, ξανά κατηφορίζει ανάλογα με το που υπάρχει βλάστηση και τι μπορεί να κάψει. Δεν φυσάει, επικρέμεται καθέτως η φλόγα και ο καπνός από την πυρκαγιά και δε δίνει τη δυνατότητα στα εναέρια μέσα μας να επιχειρήσουν ακριβώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Οι επιχειρησιακοί παράγοντες αντιμετωπίζουν πολλά-πολλά προβλήματα και πολύ μεγάλες δυσκολίες με αυτή την πυρκαγιά», ανέφερε.