Ελλαδα

Αντιδράσεις για τη συναυλία για τα Τέμπη στο Καλλιμάρμαρο: «Τα ονόματα των παιδιών μου δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15€»

Η απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού - Η δήλωση του Φοίβου Δεληβοριά

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη διαφωνούν με τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο - Οι αντιδράσεις για το εισιτήριο των 15 ευρώ και οι απαντήσεις.

Αντιδράσεις προκαλεί η συναυλία για τα Τέμπη που θα πραγματοποιηθεί στο Καλλιμάρμαρο στις 11 Οκτωβρίου, καθώς συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας εκφράζουν την αντίθεσή τους στο αντίτιμο των 15 ευρώ για το εισιτήριο εισόδου.

Η επιβολή οικονομικού αντιτίμου για την παρακολούθηση της συναυλίας για τα Τέμπη προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Πλακιά, πατέρα των διδύμων που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα.

Με ανάρτησή του, ο κ. Πλακιάς εξηγεί τους λόγους της διαφωνίας του με τον τρόπο που θα γίνει η συναυλία για τα Τέμπη, καθώς και με το αντίτιμο του εισιτηρίου.

Ο κ. Πλακιάς διερωτάται στην ανάρτησή του εάν κάποιος ζήτησε να δει το καταστατικό του συλλόγου και αν αυτός είναι νόμιμος, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15€», λέγοντας πως όποιος έχει την οικονομική ανάγκη να χρησιμοποιήσει μόνο το όνομά του.

Τέμπη: Αντιδράσεις για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Πλακιά:

«Διαβάζω ότι διάφοροι καλλιτέχνες θα παραβρεθούν αφιλοκερδώς στο καλλιμάρμαρο για μια συναυλία που θα είναι αφιερωμένη στα ΤΕΜΠΗ
Μεταξύ των καλλιτεχνών είναι και οι @sokratismalamas @ thanasispapakonstantinou@foivosdelivorias και άλλοι.
Μέχρι εδώ όλα καλά μέχρι που έπεσε το μάτι μου στο εισιτήριο για την είσοδο με αντίτιμο 15 €.
Γνωρίζετε που θα πάνε αυτά τα χρήματα ;
Γνωρίζετε ότι ο σύλλογος που το διοργανώνει απαρτίζεται από 6 οικογένειες ;
Ζητήσατε καταστατικό συλλόγου ;
Ζητήσατε να δείτε αν είναι νόμιμος ;
Γνωρίζετε ότι όλες οι άλλες οι οικογένειες είμαστε αντίθετοι σε ότι έχει να κάνει με οικονομικά αντίτιμα .
Χαιρετώ την κίνηση σας και ευχαριστώ που δεν μας ξεχνάτε .
Θα σας πω μόνο ακυρώστε την παρουσία σας εκεί διότι θα ακολουθήσουν νομικές διαδικασίες και ασφαλιστικά μέτρα .
Οποιος έχει οικονομική ανάγκη να χρησιμοποιήσει μόνο το όνομα του συγγενή του και όχι τον αριθμό 57 και πληθυντικό όπως πχ ΘΥΜΑΤΩΝ .
Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15€.
Κάποτε θα κάνουμε αυτή την συναυλία χωρίς οικονομικά αντίτιμα και με χιλιάδες κόσμο».

Απάντηση Καρυστιανού στις αντιδράσεις για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο

Για το θέμα πήρε θέση και η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» Μαρία Καρυστιανού, με ένα βίντεο που δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Μαρία Καρυστιανού επισημαίνει πως το εισιτήριο αποφασίστηκε προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα που απαιτούνται μετά την απόφαση συγγενών των θυμάτων να απευθυνθούν σε δικαστήρια του εξωτερικού.

«Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο και τίποτα κρυφό σε αυτό που κάνουμε. Είμαστε διάφανοι και ξεκάθαροι και έχουμε αποδείξει πόσο πολύ μας ενδιαφέρει να πετύχει ο αγώνας μας», επισημαίνει.

Η κ. Καρυστιανού συνεχίζει ως εξής: «Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη συναυλία και να μαζέψουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για τους δικαστικούς αγώνες του εξωτερικού, στους οποίους ως γνωστόν ο κ. Πλακιάς δεν συμμετέχει, όπως και οι οικογένειες που ακολουθούν τη νομική γραμμή την οποία θέλει και ο κ. Πλακιάς, αλλά δεν το κάναμε μόνο γι’ αυτό. Το κάναμε γιατί θέλαμε εκείνη τη μέρα όλοι να βγούμε να τραγουδήσουμε για τα παιδιά. Εκείνη τη μέρα θέλαμε η φωνή μας να φτάσει μέχρι ψηλά. Μία μέρα αγάπης, σύμπνοιας και ομαδικότητας και συλλογικότητας. Είναι κρίμα που αυτό αμαυρώνεται από κάποιους ανθρώπους που έχουν βιώσει τον ίδιο πόνο».

Δεληβοριάς: Πηγαίνω στη συναυλία για τα Τέμπη χωρίς ούτε μία δεύτερη σκέψη

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο Φοίβος Δεληβοριάς, ένας από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν αφιλοκερδώς στην εκδήλωση.

Σε ανάρτησή του, ο Φοίβος Δεληβοριάς σημειώνει: «Πηγαίνω στην συναυλία για τα Τέμπη χωρίς ούτε μία δεύτερη σκέψη. Πηγαίνω για να στηρίξω όσες οικογένειες αποφάσισαν τον δύσκολο και πολυέξοδο δρόμο της νομικής διεκδίκησης κι εδώ και στην Ευρώπη. Αγόρασα μάλιστα κι ο ίδιος έναν αριθμό εισιτηρίων για να υποστηριχθεί ο Σύλλογος, ο καθαρότερος δρόμος νομικά για να είναι όλα εντάξει και καθαρά.

»Με σεβασμό στις αντιρρήσεις  από άλλες οικογένειες, είμαι ταυτόχρονα απολύτως σίγουρος πως αν η συναυλία βοηθήσει σε κάποια πιθανή δικαίωση, θα δικαιωθούν κι εκείνοι και όλη η μελλοντική κοινωνία, που δικαιούται και ασφάλεια και λογοδοσία. Σε τελευταία ανάλυση, λοιπόν, πηγαίνω στη συναυλία και για το δικό μου το παιδί. Τα υπόλοιπα εκεί». 

Τέμπη: Το δελτίο Τύπου για τη συναυλία

ΤΕΜΠΗ-Συναυλία μνήμης
Παρασκευή 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο σύλλογος συγγενών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, διοργανώνει μία μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στις ψυχές της 28ης Φεβρουαρίου του 2023. Μία νύχτα μνήμης με την ευχή και την παράκληση να γίνουμε ένα μέσα από τη μουσική και την αλληλεγγύη, να μην ξεχάσουμε και να μην ξεχαστούμε...

Μες στην κοιλάδα των Τεμπών έσβησαν οι φωνές 57 ανθρώπων. Μια ανείπωτη τραγωδία που ο νους προσπαθεί να συλλάβει, χωρίς τέλος. Ενάμιση χρόνο μετά, οι συγγενείς μιλούν με τη φωνή των θυμάτων και ενώνονται μέσα από τον πόνο και την απουσία προσκαλώντας μας όλες και όλους να γίνουμε κι εμείς η φωνή των αδικοχαμένων.

«Ένα γίναμε οι άνθρωποι στον πόνο, ένα και στην αδιανόητη σιωπή που αφήνει η απουσία... ένα στο μούδιασμα που ακολουθεί τα γεγονότα, ένα στην ευθύνη που ακόμη ψάχνει να βρει τη θέση της... Ο Νόμος που ενώνει τις ψυχές μας είναι αυτός της Μουσικής. Με ευγένεια ας σταθούμε και με την ευχή η ένωσή μας να φτάσει τον ουρανό και τα άστρα του όλα. Για όσο ζούμε και βαδίζουμε επάνω στις ράγες της δικής μας διαδρομής η μνήμη των αγαπημένων είναι ορόσημο για την κάθε μέρα μας...»

Στη συναυλία αυτή δίνουν το «παρών» σπουδαίοι καλλιτέχνες μέσα από το απόθεμα της ψυχής και της αγάπης τους. Όλοι αφιλοκερδώς, με μοναδικό στόχο την εξύμνηση της ζωής και την τιμή όσων αποκλείστηκαν βίαια από αυτή.

Φοίβος Δεληβοριάς - Κοινοί Θνητοί - Σωκράτης Μάλαμας
Θανάσης Παπακωνσταντίνου - Τάνια Τσανακλίδου

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου.
Μία βραδιά-προσκλητήριο, μία συναυλία ένωσης και ενθύμησης...

«Κανείς δε γύρισε πίσω... το γνωρίζουμε καλά. Αλίμονο, για όσους συνεχίζουν ξεχνώντας και παραβλέποντας. Στο μέτρο του εφικτού και στον κόσμο που μας δόθηκε να ζούμε, αυτός ο αγώνας ας φέρει ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά του τόπου».