Ελλαδα

Φωτιά στην Κορινθία: Εντοπίστηκαν δύο απανθρακωμένα πτώματα

Ολονύχτια μάχη από πυροσβέστες και εθελοντές για την κατάσβεση της φωτιάς

Γιώργος Σόμπολος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Φωτιά τώρα στην Κορινθία: Εντοπίστηκαν δύο απανθρακωμένα πτώματα

Τα 15 χιλιόμετρα φτάνει το πύρινο μέτωπο στην Κορινθία που καταστρέφει δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις από χθες το μεσημέρι. Σήμερα τα ξημερώματα εντοπίστηκαν δύο απανθρακωμένα πτώματα σε δασική έκταση από όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τους δύο άνδρες που προσπάθησαν να φτάσουν στο μαντρί ενός φίλου τους για να σώσουν τα ζώα. Τα ίχνη τους, χάθηκαν από χθες, Κυριακή, στις εννέα το βράδυ, με τα κινητά τους να είναι κλειστά και οι συγγενείς τους, να μην μπορούν να τους εντοπίσουν την ώρα που μαινόταν η φωτιά στην Κορινθία. Η κατάσταση των πτωμάτων είναι τέτοια που δεν μπορεί να γίνει αναγνώριση με αποτέλεσμα θα πραγματοποιηθεί γενετικός έλεγχος για να υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα.

Την ίδια ώρα, η πυρκαγιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ξέσπασε χθες το μεσημέρι και μαίνεται ανεξέλεγκτη. Οι πυροσβέστες ευελπιστούν πως η ρίψη τόνων νερού από τα εναέρια μέσα που ξεκίνησαν σήμερα το πρωί με το πρώτο φως της ημέρας θα μειώσει την ένταση της πυρκαγιάς που καταστρέφει καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις. Κάποιες αναφορές που έχουν φτάσει στην πυροσβεστική υπηρεσία κάνουν λόγο για εκτεταμένες καταστροφές σε μαντριά και αποθηκευτικούς λόγους, πλην όμως εξαιτίας της κατάστασης δεν έχει καταστεί εφικτό να ερευνηθούν οι χώροι αυτοί για ύπαρξη ανθρώπων.

Πέραν των δύο ανδρών που εξαφανίστηκαν από το βράδυ της Κυριακής μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άλλη καταγγελία στις αρχές για αγνοούμενους, με τους πυροσβέστες αλλά και αρκετούς εθελοντές να δίνουν μάχη να περιορίσουν τις φλόγες. Η φωτιά έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις επειδή ότι στην περιοχή δεν είχε βρέξει όλο το καλοκαίρι, όπως και σε αρκετές περιοχές της χώρας.Προς το παρόν, δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή με τους αστυνομικούς ωστόσο να είναι σε πλήρη ετοιμότητα να απομακρύνουν πολίτες σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία

Η φωτιά στην Κορινθία ξέσπασε το πρωί της Κυριακής (29.9) και συγκεκριμένα σε δασική έκταση με πυκνή βλάστηση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας. Οι αρχές έδωσαν εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους οι κάτοικοι 6 χωριών. Το απόγευμα της Κυριακής στάλθηκαν τρία μηνύματα μέσω 112 στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, εκ των οποίων δύο καλούσαν για εκκενώσεις οικισμών.

Στις 17:04 εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ροζενών Κορινθίας, στις 17:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση από το χωριό Πύργος προς Ζάχολη ενώ στις 17:45 εκδόθηκε τρίτο μήνυμα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση από Ελληνικό προς Κάτω Πιτσά.

Στη συνέχεια στις 20:30 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Μεντουργιάνικα με οδηγία να φύγουν προς Δερβένι. Ακολούθησε νέο μήνυμα του 112 στις 22:08 προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Καλλιθέα (Στουπαίικα) Κορινθίας να απομακρυνθούν προς Λυκοποριά και στις 23.04:εστάλη μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων από το Άνω Λουτρό Κορινθίας στο Κάτω Λουτρό.

Αργά το βράδυ, εστάλη μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Κορφιώτισσα Κορινθίας προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Βρυσούλες και Ξανθοχώρι Κορινθίας.

Ισχυροί άνεμοι στην Κορινθία - Δύσκολο το έργο της κατάσβεσης

Το έργο της κατάσβεσης είναι αρκετά δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή. Επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 100 οχήματα ενώ περιοδικά επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 14 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο για συντονισμό των εναέριων μέσων. Συνδράμουν επίσης εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και δυο μηχανήματα έργου του υπουργείου Άμυνας.