Ελλαδα

Μαρινέλλα: Τα νεότερα για την υγεία της - «Έχει ανοίξει τα μάτια της»

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαρινέλλα
Μαρινέλλα: Τα νεότερα για την υγεία της - Έχει ανοίξει τα μάτια της © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μαρινέλλα: Τα νεότερα για την υγεία τής σπουδαίας ερμηνεύτριας μετά το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Κρίσιμα θεωρούνται και τα επόμενα 24ωρα για τη Μαρινέλλα. Η σπουδαία ερμηνεύτρια παραμένει στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Υγεία» χωρίς να έχει διασωληνωθεί και φαίνεται ότι ο οργανισμός της αντιδρά θετικά στην ισχυρή φαρμακευτική αγωγή που της χορηγούν οι θεράποντες ιατροί της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η Μαρινέλλα είναι θετικό ότι «έχει ανοίξει τα μάτια της και ενδεχομένως με κάποιον τρόπο να μπορεί να επικοινωνήσει, ωστόσο η ηλικία της Μαρινέλλας είναι κάτι που κρατά τους γιατρούς σε εγρήγορση». «Παλεύει να ανταποκριθεί. Οι ώρες είναι κρίσιμες, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει. Τα άτομα νέας ηλικίας αγωνίζονται διαφορετικά, ο κάθε οργανισμός είναι ιδιαίτερος. Πρέπει να περιμένουμε τα επόμενα 24ωρα τη σταθεροποίηση και μετά την εξέλιξη» δήλωσε σήμερα (27.9) στο MEGA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4gs71gy4iwx)

Μαρινέλλα: Δεν έγινε χθες το επισκεπτήριο 

Η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρινέλλα κατέρρευσε το βράδυ της Τετάρτης στη σκηνή του Ηρωδείου, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συναυλία της, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε εγκεφαλική αιμορραγία. Το σημερινό επισκεπτήριο στις 12:00, στο οποίο επρόκειτο να τη δει η κόρη της, δεν πραγματοποιήθηκε τελικά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας της.

«Η κα. Παπαδοπούλου Κυριακή (Μαρινέλλα) νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ λόγω εκτεταμένης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Παραμένει κλινικά σταθερή. Η κατάστασή της είναι κρίσιμη», αναφέρεται στη νεότερη ενημέρωση του νοσοκομείου το μεσημέρι της Πέμπτης (26.09).

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4g8oj45mlp5)

Καπραβέλος για Μαρινέλλα: Ξεκινά ένας Γολγοθάς

Ο Νίκος Καπραβέλος, συντονιστής διευθυντής Β ΜΕΘ Παπανικολάου, μίλησε στο Live News και ανέφερε πως η τραγουδίστρια έδειξε μεγάλη δύναμη, με τον ίδιο να εκτιμά πως θα κερδίσει αυτή τη μάχη.

«Είναι ένας άνθρωπος που περνά αυτή τη στιγμή την πιο δύσκολη μάχη για τη ζωή της, αλλά όρθια, με όλο το μεγαλείο. Δεν το έχει βάλει κάτω, παρά την ηλικία της έχει πάρει ρίσκα που δεν είναι εύκολα να πάρει κανείς». «Ο εγκέφαλος είναι ο συντονιστής, τα πρώτα 24ωρα είναι δύσκολα. Εξαρτάται πως θα αντιδράσει ο υπόλοιπος εγκέφαλος απ’ αυτή την αιμορραγία. Έχουμε 2-3 24ωρα που ευελπιστούμε να μην αντιδράσει άσχημα. Από εκεί και πέρα ξεκινά ένας Γολγοθάς, γιατί τα όργανα σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι σαν ενός νέου. Από τη στιγμή που ένας τέτοιος άνθρωπος έδειξε τέτοια δύναμη, πιστεύω πως θα τα καταφέρει. Δεν χάθηκε η μάχη», δήλωσε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4g9537kejk1)

Τι είναι το αιμορραγικό εγκεφαλικό που υπέστη η Μαρινέλλα

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο εντός του εγκεφάλου σπάει, προκαλώντας αιμορραγία εσωτερικά του εγκεφάλου. Αυτός ο τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου αντιπροσωπεύει περίπου το 15% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων και συχνά είναι πιο σοβαρός και επικίνδυνος για τη ζωή σε σύγκριση με τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια που προκύπτουν από φραγμένα αιμοφόρα αγγεία.

Όπως διαβάζουμε στο Doctor Home Care, τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει αίμα προς τον εγκέφαλο φράζεται από θρόμβο, ενώ τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια προκύπτουν από αιμορραγία εντός του εγκεφάλου (όταν σπάει μια αρτηρία). Παρ' όλο που και οι δύο τύποι οδηγούν σε βλάβη του εγκεφάλου, τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια έχουν συχνά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και χειρότερα αποτελέσματα αποκατάστασης.

Ποιοι οι τύποι του αιμορραγικού εγκεφαλικού

Εγκεφαλική αιμορραγία: Η εγκεφαλική αιμορραγία, ο πιο συνηθισμένος τύπος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, περιλαμβάνει αιμορραγία εντός του ιστού του εγκεφάλου. Υψηλή αρτηριακή πίεση, ανεύρυσμα και αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες είναι συχνές αιτίες.

Ενδοκοιλιακή αιμορραγία: Παρατηρείται η εμφάνιση αιματώματος εντός των κοιλίων του εγκεφάλου. Η ενδοκοιλιακή αιμορραγία ενδέχεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη αποφρακτικής υδροκεφαλίας, η οποία επανειλημμένως αποτελεί απειλή για τη ζωή των ασθενών. Στους ενήλικες, η ενδοκοιλιακή αιμορραγία συνήθως αποτελεί επίκτητο της ενδοκοιλιακής επέκτασης μιας ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας, όπως υπερτασική αιμορραγία των βασικών γαγγλίων ή υπαραχνοειδούς αιμορραγίας που μπορεί να προκληθεί από τη ρήξη ανευρύσματος.

Υπαραχνοειδής αιμορραγία: Η υποαραχνοειδική αιμορραγία αναφέρεται στην αιμορραγία στον χώρο ανάμεσα στον εγκέφαλο και στη μεμβράνη που τον περιβάλλει και συχνά προκαλείται από ένα σπασμένο ανεύρυσμα. Αυτός ο τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου παρουσιάζεται συνήθως ως ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος.

Αιμορραγία σχετιζόμενη με την αμυλοειδική Αγγειοπάθεια: Η αμυλοειδική αγγειοπάθεια, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση ανώμαλων πρωτεϊνών στους τοίχους των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτή η υποκατηγορία επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους.

Τι προκαλεί το αιμορραγικό εγκεφαλικό

Υπερτασική αγγειοπάθεια (Υπέρταση): Η υπέρταση είναι μια από τις κύριες αιτίες του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς με την πάροδο του χρόνου αποδυναμώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων αυξάνοντας τον κίνδυνο ρήξης.

Ανευρύσματα: Τα ανευρύσματα, οι ανώμαλες πρηξίματα στα αιμοφόρα αγγεία, μπορούν να σκάσουν και να προκαλέσουν αιμορραγία εντός του εγκεφάλου, οδηγώντας σε αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες: Οι αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες αποτελούν συστάδες από αιμοφόρα αγγεία που παρεμβάλλονται ανάμεσα στις αρτηρίες και τις φλέβες του εγκεφάλου και μπορούν να σκάσουν και να προκαλέσουν αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Αντιπηκτικά Φάρμακα: Τα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη ή η ασπιρίνη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω της επίδρασής τους στην πηκτικότητα του αίματος.

Τρόπος Ζωής (κάπνισμα, παχυσαρκία κ.λπ.): Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η κατάχρηση ναρκωτικών συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ποια τα συμπτώματα του αιμορραγικού εγκεφαλικού
  • Ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος: Ένας ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος είναι συχνά το πρώτο σημάδι ενός αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, που περιγράφεται συχνά ως «ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής μου».
  • Ξαφνική αδυναμία ή παραισθησία σε μία πλευρά του σώματος, μπορούν να προκύψουν καθώς η αιμορραγία προκαλεί βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό.
  • Προβλήματα στην ομιλία ή στην κατανόηση απλών δηλώσεων ή αίσθημα σύγχυσης.
  • Προβλήματα στο περπάτημα και την ισορροπία.
  • Ξαφνικές αλλαγές στην όρασης, μπορεί να προκύψει λόγω της πίεσης στον εγκέφαλο από την αιμορραγία.
  • Ξαφνική απώλεια συνείδησης: Τα άτομα που βιώνουν ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ενδέχεται να χάσουν τη συνείδηση καθώς η λειτουργία του εγκεφάλου διαταράσσεται από την αιμορραγία.
Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4gd96z6ji61)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.