Ελλαδα

Η ζούγκλα του μαυροπίνακα: Μια «ακτινογραφία» της βίας ανηλίκων

Σε ποιες περιοχές του Λεκανοπεδίου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα και τι λένε οι αστυνομικοί που καλούνται να τα αντιμετωπίσουν

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ζούγκλα του μαυροπίνακα: Μια «ακτινογραφία» της βίας ανηλίκων
© Freepik / AI generated

Βία ανηλίκων: Πώς σκιαγραφείται το φαινόμενο που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις 

«Βαρέλι δίχως πάτο», σύμφωνα με τους αστυνομικούς, το φαινόμενο της βίας μεταξύ ανηλίκων καθώς χρόνο με τον χρόνο γιγαντώνεται. Ανέκαθεν η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς συνοδεύεται από κατακόρυφη αύξηση περιστατικών βίας ανάμεσα σε ανήλικους, ωστόσο τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα είναι πως τα επεισόδια συνεχίζεται καθ' όλη την διάρκεια της σχολικής περιόδου.

Η βία μεταξύ ανηλίκων, πλέον δεν έχει οικονομικά κριτήρια αφού περιστατικά, ακόμη και ακραίας βίας, καταγράφονται το ένα πίσω από το άλλο στις αποκαλούμενες καλές γειτονιές της Αττικής, ενώ εμπλεκόμενοι είναι τόσο αγόρια όσο και κορίτσια.

Χαρακτηριστικά, όσο και ανησυχητικά είναι τα δύο πιο πρόσφατα επεισόδια: ο άγριος ξυλοδαρμός 14χρονης στη Γλυφάδα και η επίθεση κατά 12χρονου με φαλτσέτα από δύο 17χρονους που του ξύρισαν το μουστάκι σε προαύλιο σχολείου στην Ερμιόνη Αργολίδας.

Κατακόρυφη αύξηση στις συλλήψεις ανηλίκων για βία
Κατακόρυφη αύξηση στις συλλήψεις ανηλίκων για βία ©Tuyen Vo/Unsplash

Πού σημειώνονται τα περισσότερα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων

Τα στατιστικά στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. δίνουν τα σκήπτρα των περιστατικών βίας ανάμεσα σε ανήλικους για μια ακόμη χρονιά στην Αττική, με τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και τη Θεσσαλία να ακολουθούν.

Ως προς το λεκανοπέδιο της Αττικής, σύμφωνα με την καταγραφή των περιστατικών, οι περιοχές στα Βόρεια Προάστια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι το Μαρούσι και η Κηφισιά. Στο κέντρο, «βασίλειο της ανομίας των ανηλίκων» είναι ο Κολωνός και η Κυψέλη, ενώ στα νότια του λεκανοπεδίου τα σκήπτρα σε περιστατικά βίας κατέχουν Υμηττός, Δάφνη, Ηλιούπολη, Άλιμος και Γλυφάδα.

Εκτόξευση συλλήψεων ανηλίκων για περιστατικά βίας

Σε ολόκληρη τη χώρα, κατεγράφησαν το πρώτο 8μηνο του 2023 συνολικά 4.875 περιστατικά, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2024 έχουν καταγραφεί 7.180. Ως προς τους ανήλικους που συνελήφθησαν με το αδίκημα της πρόκλησης σωματικών βλαβών, το πρώτο 8μηνο του 2023 είχαν συλληφθεί 383, ενώ φέτος, την ίδια περίοδο συνελήφθησαν 666.

Τα στατιστικά όμως που παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον, είναι τα περιστατικά που σχετίζονται με βιασμούς, διακίνηση υλικού πορνογραφίας και γενικότερα γενετήσιες πράξεις, το πρώτο 8μηνο του 2023 συνελήφθησαν 49 ενώ την αντίστοιχη περίοδο φέτος, συνελήφθησαν 93 ανήλικοι.

Επί της ουσίας, στους περισσότερους δείκτες της παραβατικότητας ανηλίκων, παρουσιάζεται σχεδόν διπλασιασμός των περιστατικών. Αφενός, η ανάλυση των στατιστικών δεδομένων της αστυνομίας δείχνει πως έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και για αυτό τον λόγο έχουν αυξηθεί οι συλλήψεις.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη βία ανηλίκων
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη βία ανηλίκων ©Annie Spratt/Unsplash

«Δεν είναι η καταστολή η λύση στο πρόβλημα»

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, φαίνεται πόσο ανεξέλεγκτη έχει γίνει η κατάσταση, με τα «φώτα» να πέφτουν πάνω στην διαπαιδαγώγηση και τις αρχές που έχουν λάβει οι ανήλικοι εγκληματίες από την οικογένεια και το σχολείο τους. Το πρόβλημα της παραβατικότητας ανηλίκων δεν λύνεται με συλλήψεις και καταστολή, επιμένουν οι αστυνομικοί που βλέπουν συχνά τους ίδιους παραβάτες να συλλαμβάνονται και να απολαμβάνουν τα «προνόμια» του νεαρού της ηλικίας τους.

Η δημιουργία ειδικής εφαρμογής, που στήθηκε στα πλαίσια της λειτουργίας του «panic button» -που χρησιμοποιείται από τις κακοποιημένες γυναίκες-, η λειτουργία 5ψήφιου αριθμού για καταγγελίες από ανήλικους και ενήλικες αλλά και η αύξηση των περιπολιών στις περιοχές όπου καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά, είναι όντως κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν θα λύσουν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα. 

Η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας γονέων και παιδιών, ο εγκλεισμός της πανδημίας που έβγαλε ένα κρυμμένο ψυχισμό, η κακή χρήση του διαδικτύου, η οικονομική κρίση και η βαθιά πολιτισμική και αξιακή κρίση είναι μερικά από εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αυξητική τάση στη βία από τους ανήλικους, όπως έχουν περιγράψει ειδικοί σε έρευνα της Athens Voice.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.