Ελλαδα

Λέκκας για σεισμό στη Χαλκιδική: Το σύνολο του Αγίου Όρους είναι ανθεκτικό

«Στην πιο ακραία περίπτωση θα έχουμε έναν σεισμό 6 Ρίχτερ» υπογράμμισε ο καθηγητής

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό 4,1 Ρίχτερ στη Χαλκιδική και την αντοχή στο Άγιο Όρος

Ανησυχία έχει προκαλέσει η σεισμική δραστηριότητα στη Χαλκιδική, μετά και τον σεισμό των 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής (22.9). Ο πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, σημειώνει ότι «το σύνολο του Αγίου Όρους είναι ανθεκτικό». 

«Εδώ και περίπου δύο μήνες ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότατα που συνεχίστηκε με μικρούς σεισμούς. Πριν 20 μέρες είχαμε έξαρση της σεισμικότητας στην περιοχή και για να είμαστε προετοιμασμένοι κάναμε περιφερειακό συντονιστικό πρόγραμμα στον Πολύγυρο. Στην πιο ακραία περίπτωση θα έχουμε έναν σεισμό 6 Ρίχτερ. Αναλύοντας τα επιστημονικά δεδομένα, βλέπουμε πως πρώτη φορά γνωρίζουμε αυτό το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε πριν από 2 μήνες», δήλωσε στο Mega o Ευθύμιος Λέκκας. 

Λέκκας: Το Άγιο Όρος έχει μοναστήρια που έχουν αντέξει χρόνια

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «με βάση τα δεδομένα είδαμε πως το μέγεθος μπορεί σε ακραία περίπτωση να φτάσει τα 5,5 και 6 Ρίχτερ. Γι’ αυτό φτιάξαμε και το συντονιστικό. Θεωρώ πως τα πράγματα ελέγχονται και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το Άγιο Όρος έχει μοναστήρια που έχουν αντέξει χρόνια και πιστεύουμε πως δε θα υπάρχει πρόβλημα. Το σύνολο του Αγίου Όρους είναι ανθεκτικό». 

Ο Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε και στο φαράγγι της Σαμαριάς όπου μία τουρίστρια έχασε τη ζωή της όταν κομμάτι βράχου τη χτύπησε. «Είναι ένα γεγονός που συνδυάστηκε και με την έντονη βροχόπτωση και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αυτά τα φαινόμενα είναι φυσικά φαινόμενα, και από αυτά προέκυψε το φαράγγι. Μπορούμε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις σε κάποια σημεία και να δώσουμε οδηγίες έτσι ώστε να μειώσουν την επικινδυνότητα» υπογράμμισε.