Ελλαδα

Βίντεο μαθητών στο TikTok «κάρφωσε» τη χρήση κινητού σε σχολείο στην Πάτρα

Πήραν αποβολή

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Το βίντεο στο TikTok «κάρφωσε» τους μαθητές - Πήραν αποβολή

Νέα αποβολή για τη χρήση κινητού στο σχολείο επιβλήθηκε σε δύο μαθητές σε Γυμνάσιο της Πάτρας. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Γνώμη, δύο μαθητές σχολείου, νότιων συνοικιών της Πάτρας, τιμωρήθηκαν με αποβολή μιας ώρας, καθώς ανάρτησαν στο TikTok βίντεο με περιεχόμενο μέσα από το σχολικό συγκρότημα. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι δεν «συνελήφθησαν» την ώρα της βιντεοσκόπησης με το κινητό τους τηλέφωνο, η ανάρτησή τους έπεσε στην αντίληψη καθηγητών του σχολείου

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του τοπικού μέσου, μετά την απόφαση για την ωριαία αποβολή πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα το Συμβούλιο Καθηγητών για να επιληφθεί του περιστατικού και να λάβει περαιτέρω αποφάσεις.

Τι ισχύει για τη χρήση κινητών στα σχολεία

Η Ελλάδα έρχεται να προστεθεί στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία. Το μέτρο έχουν εφαρμόσει καθολικά η Πορτογαλία και η Ισπανία, ενώ με παραλλαγές εφαρμόζεται στη Γαλλία και τη Φινλανδία. Κοντά στη νομοθέτησή του βρίσκονται η Κύπρος με τη Σουηδία.

Στη χώρα μας, θα απαγορευτεί η εμφανής κατοχή και χρήση του κινητού καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας ενώ η μη συμμόρφωση των μαθητών και μαθητριών θα επιφέρει την επιβολή του μέτρου της μονοήμερης αποβολής.Σε περίπτωση που ένας μαθητής ή μία μαθήτρια βιντεοσκοπεί /φωτογραφίζει/ μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή ενώ με συγκατάθεση/ συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες. Αν η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.