Ίδρυμα Μποδοσάκη: 68 νέες υποτροφίες για πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού
Μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές
Περισσότεροι από 2.700 νέες και νέοι έχουν λάβει υποτροφία σπουδών από το Ίδρυμα Μποδοσάκη
Boston University, ETH Ζυρίχης, Karolinska Institute of Medicine Σουηδίας, Delft University Ολλανδίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι μερικά από τα 25 διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα στα οποία τώρα ξεκινούν τις σπουδές που ονειρεύονται οι 68 φετινοί υπότροφοι του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Η χρήση της ρομποτικής για τον σχεδιασμό προγραμμάτων ανίχνευσης και ανάσχεσης δασικών πυρκαγιών, η ανακάλυψη αχαρτογράφητων σημείων της βιοχημείας των συναισθημάτων και η αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου με τη χρήση της βιολογίας αποτελούν μερικούς από τους στόχους που θέτουν με τις σπουδές τους οι νέοι υπότροφοι του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Οι 68 νέες υποτροφίες αφορούν μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές και εντάσσονται σε 3 προγράμματα υποτροφιών του Ιδρύματος Μποδοσάκη και συγκεκριμένα στο 52ο Τακτικό Πρόγραμμα Υποτροφιών, το οποίο παρέχει υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική έρευνα, στο Πρόγραμμα Μεταδιδακτορικών Ερευνητικών Υποτροφιών στη μνήμη του «Σταμάτη Γ. Μαντζαβίνου», και τέλος στο Πρόγραμμα για Επισκέπτες Επιστήμονες Ερευνητές που προσφέρει υποτροφίες για βραχυχρόνια επιστημονική έρευνα σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού σε ερευνητές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Με εμπειρία άνω των πενήντα ετών στην απονομή και διαχείριση υποτροφιών, το Ίδρυμα Μποδοσάκη συνεχίζει να υποδέχεται και να διαχειρίζεται πόρους τρίτων στα Προγράμματα Υποτροφιών του, οι οποίοι ακολουθώντας το παράδειγμα του έργου του Ιδρύματος και αντλώντας έμπνευση από αυτό, επιθυμούν να χορηγήσουν υποτροφίες.
Στις συνεργασίες αυτές περιλαμβάνονται συνεργασίες με άλλα Ιδρύματα, όπως το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), που φέτος χρηματοδοτεί 13 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της υγείας, μέσω του 52ου Τακτικού Προγράμματος Υποτροφιών του Ιδρύματος Μποδοσάκη, καθώς και η Βουλή των Ελλήνων που, μέσω του ίδιου προγράμματος, επίσης χρηματοδοτεί υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές. Έμπρακτη διάθεση υποστήριξης των νέων στην πραγματοποίηση των σπουδών που ονειρεύονται έχουν και ιδιώτες δωρητές που αναγνωρίζουν το Ίδρυμα Μποδοσάκη ως το πλέον κατάλληλο κανάλι προσφοράς. Έτσι, και φέτος, οι «Υποτροφίες Δωρεάς Ελισάβετ Φωτίου Φωτεινέλλη-Ιωάννου Δημητρίου Κριτικού», θα καλύψουν μεταπτυχιακές σπουδές υποτρόφων στα πεδία των Βιοϊατρικών επιστημών. Επιπλέον, η ιδιωτική πρωτοβουλία «Υποτροφία των Υποτρόφων», χρηματοδοτεί και φέτος μία υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών, συγκεντρώνοντας δωρεές υποτρόφων προηγούμενων ετών του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Σε κυρίαρχες επιλογές των υποτρόφων, τόσο μεταξύ του συνόλου των αιτήσεων, όσο και μεταξύ των νέων που τελικά επιλέχθηκαν για να λάβουν υποτροφία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, αναδείχθηκαν η Βιολογία, η Μηχανική Μάθηση, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Ρομποτική, οι Ψηφιακές Τεχνολογίες, καθώς και το πεδίο της Μοριακής Ιατρικής, των Κυτταρικών θεραπειών και της Βιοκαινοτομίας. Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε και για άλλους τομείς των Βιοϊατρικών Επιστημών, όπως η Στοχευμένη Ανάπτυξη Φαρμάκων, η Βιοϊατρική Τεχνολογία και Πληροφορική Επιστημών Ζωής και η Αναγεννητική Ιατρική. Διατήρησαν επίσης το ενδιαφέρον των νέων οι τομείς της Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Επιστήμης Δεδομένων και της Πληροφορικής Επιστημών Ζωής. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται επιστημονικά πεδία με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένα οι Περιβαλλοντικές Επιστήμες, η Παραγωγή και Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων και ο Βιοκλιματικός Σχεδιασμός στην Αρχιτεκτονική.
Από τους υποτρόφους του ακαδημαϊκού έτους 2024-25, οι 52 θα σπουδάσουν στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ οι 16 σε ελληνικά πανεπιστήμια σε πληθώρα επιστημονικών τομέων. Μεταξύ αυτών, η Σοφία ξεκινά μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιοϊατρική Μηχανικήστο Boston University, o Φίλιππος στη Ρομποτική στο ΕΤΗ της Ελβετίας, η Καλλιόπη στα Οικονομικά της Υγείας στο Karolinska Institute of Medicine στη Σουηδία, η Ιωάννα θα συνεχίσει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης «Μοριακή Βάση των Νοσημάτων του Ανθρώπου»και ο Γιάννης στην Τεχνητή Νοημοσύνη στο KULeuven στο Βέλγιο.
Η Αθηνά Δεσύπρη, Πρόεδρος ΔΣ του Ιδρύματος Μποδοσάκη, αναφέρει σχετικά με τη διεύρυνση των συνεργασιών του Ιδρύματος στην προσφορά υποτροφιών: «Για περισσότερο από μισό αιώνα στηρίζουμε τα όνειρα των νέων με όραμα τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους. Έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά στηρίζοντας την αριστεία, τη δέσμευση και το πάθος για σπουδές και εξέλιξη και χαιρόμαστε όταν το έργο μας εμπνέει και βρίσκει υποστηρικτές. Οι αδιάβλητες διαδικασίες στην επιλογή των υποτρόφων και ο συνδυασμός των κριτηρίων της αριστείας, της οικονομικής κατάστασης και της δυναμικής της προσωπικότητας των υποτρόφων καθοδηγούν τα προγράμματα Υποτροφιών του Ιδρύματος από το 1972».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού θα γίνει τηλεκπαίδευση
Πώς θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Επικοινώνησαν με το 112
Επιτήδειοι «σήκωσαν» χρηματοκιβώτιο - Απουσίαζε η ιδιοκτήτρια
Η πρόγνωση Τσατραφύλλια για τις ηλιόλουστες μέρες που έρχονται
Συνελήφθησαν 8 Έλληνες και ένας Πακιστανός
Μεγάλος αγώνας δρόμου - 19 κεριά θα ανάψουν στην περιοχή της Χαριλάου
Σαφείς οι γραμμές του πρωθυπουργού
Από την υπηρεσία της Βιβλιοθήκης διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί η έκταση των ζημιών
Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη
Αντίστροφη μέτρηση για την τελετή έναρξης της καρναβαλικής περιόδου
Τι κατέθεσε η μητέρα της
Η έντονη βροχόπτωση το πρωί της Δευτέρας στην Αττική δημιούργησε ξανά προβλήματα στην παραλιακή
80 νταλίκες «κολλημένες» στο Δερβένι για 32 ώρες
Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.