Ελλαδα

Podcast Πανικοβάλ: Τα παρανόρμαλ φαινόμενα στην ιστορία της Ελλάδας και η εξήγησή τους

Σύμφωνα με τον Θανάση Βέμπο όλα έχουν μία εξήγηση κοινωνική και πολιτική

Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο συγγραφέας Θανάσης Βέμπος μιλάει για το βιβλίο του «Το Πνεύμα του Χρόνου – Όψεις του παραφυσικού στην Ελλάδα». Ανεξήγητοι λιθοβολισμοί, τραπεζάκια που κινούνται, μέντιουμ ανακαλύπτουν εγκληματίες, UFOs, βρυκόλακες, μαζικές λιποθυμίες… Όλα έχουν μία εξήγηση κοινωνική και πολιτική.

© Γιάννης Νένες

Θανάσης Βέμπος, Το Πνεύμα του Χρόνου – Όψεις του παραφυσικού στην Ελλάδα: Σύνοψη του βιβλίου

Πίσω από τη Σκουριά του Χρόνου… Μια συναρπαστική περιπλάνηση στο τοπίο του Παραφυσικού, από την εποχή της σύστασης του ελληνικού κράτους μέχρι την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα. Ένα σαγηνευτικό ταξίδι στον ωκεανό του Χρόνου με όχημα τις παλιές εφημερίδες, αυτές τις υπαρκτές χρονομηχανές που ανοίγουν διάπλατες τις πύλες του παρελθόντος. Ένας πακτωλός από δεδομένα που φανερώνουν ότι τα ΑΤΙΑ, τα παραψυχικά φαινόμενα, τα φαντάσματα, οι οπτασίες, τα στοιχειώματα, οι «φορτεανές» βροχές και απειράριθμα άλλα Οριακά Φαινόμενα ήταν πάντα μαζί μας. Απλώς οι μάσκες που φορούσαν άλλαζαν αναλόγως της εποχής.

Γιατί ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κοινωνία προσλάμβανε τα παραφυσικά φαινόμενα μαρτυρά πολλά, τόσο για τα ίδια τα φαινόμενα όσο και για την αντίστοιχη εποχή. Γιατί όπως το Πιο Πέρα ήταν κάποτε διαφορετικό, έτσι και το Πιο Πριν ήταν κάποτε διαφορετικό. Ο παρατηρητής δεν επηρεάζει μόνο το παρατηρούμενο στο παρόν, αλλά και στο παρελθόν. Το παρελθόν υφίσταται μια συνεχή διαδικασία αναθεώρησης. Μόνο ο διευρυμένος Ορίζοντας Συμβάντων επιτρέπει να δούμε όχι μόνο τα πράγματα διαφορετικά, αλλά και διαφορετικά πράγματα. Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε το κλειδί που θα επιτρέψει αυτή την πολυπόθητη διεύρυνση. Αρκεί πρώτα να συνειδητοποιήσετε πόσο τραγικό σφάλμα είναι να κρίνουμε το παρελθόν με τα κριτήρια του παρόντος.

Θανάσης Βέμπος - βιογραφικό

Ο Θανάσης Βέμπος γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα και είναι επαγγελματίας ερευνητής – δημοσιογράφος. Έχει μεταφράσει πολλά επιστημονικά βιβλία και άρθρα, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 300 άρθρα με αντικείμενο τη διαστημική τεχνολογία, την οικονομία, το παράξενο και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην ανθρώπινη κοινωνία και ψυχολογία. Ορισμένα από τα γνωστότερα έργα του είναι “Οι Πύλες του Αλλόκοσμου” (1999), “Μαύρα Υπόγεια Ρεύματα” (2001), “Τα Φαντάσματα του Διαστήματος” (2003) “Το Άγγιγμα του Μίδα” (2005) κ.ά.