Ελλαδα

Φαράγγι της Σαμαριάς: Νεκρή τουρίστρια από πτώση βράχου – Πώς έγινε το τραγικό περιστατικό

Κλειστό μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναγκαίοι έλεγχοι από γεωλόγους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η άτυχη τουρίστρια σκοτώθηκε μετά από πτώση βράχου η οποία προκλήθηκε από  ισχυρή νεροποντή

Μια τουρίστρια από τη Γερμανία που επισκέφτηκε το Φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά έχασε τη ζωή της από πτώση βράχου, αποτέλεσμα της ισχυρής νεροποντής. Η γυναίκα σύμφωνα με πληροφορίες πέθανε από αιμορραγία.

Φαράγγι της Σαμαριάς: Πώς έγινε η τραγωδία με την νεκρή τουρίστρια

Η άτυχη τουρίστρια σκοτώθηκε μετά από πτώση βράχου που προκλήθηκε από την ισχυρή νεροποντή που ξέσπασε μετά τις 13:30 και την κατολίσθηση που ακολούθησε. Οι 1.074 επισκέπτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο Φαράγγι βγήκαν με ασφάλεια, ενώ θα παραμείνει κλειστό μέχρι να γίνουν οι αναγκαίοι έλεγχοι.

Η τραγωδία έγινε στο στενό σημείο, στο φαράγγι και συγκεκριμένα στις Πόρτες, αναφέρει ο ιστότοπος cretalive.gr. Ο βράχος αποκολλήθηκε από τη θέση του κι έπεσε πάνω σε ένα δέντρο και ένα κομμάτι του έπεσε στον μηρό της 35χρονης, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή από ακατάσχετη αιμορραγία.

Μάλιστα, στο σημείο του δυστυχήματος βρέθηκε τουρίστας γιατρός, επίσης πεζοπόρος, ο οποίος έσπευσε να της προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, χωρίς αποτέλεσμα.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ, προκειμένου να μεταφέρουν την 35χρονη αλλά και 32 ακόμη που βρίσκονταν στο φαράγγι για πεζοπορία για να μην εγκλωβιστούν. Οι περισσότεροι εκ των εγκλωβισμένων βγήκαν στην Αγία Ρούμελη με σκοπό τη μεταφορά τους στα Σφακιά με καραβάκι.

«Οι εγκλωβισμένοι έχουν φύγει από το σημείο. Υπάρχουν κάποιοι που βρίσκονται για ασφάλεια στον οικισμό της Σαμαριάς επειδή είναι ηλικιωμένοι, αλλά δεν θεωρούνται εγκλωβισμένοι», ανέφερε με δηλώσεις του στο MEGA ο υπεύθυνος εργαζομένων του Δρυμού, Αλκιβιάδης Πενταράκης.

Κλειστό το Φαράγγι της Σαμαριάς

Μετά την τραγωδία αποφασίστηκε να παραμείνει κλειστό το φαράγγι μέχρι να γίνουν οι αναγκαίοι έλεγχοι από τους ειδικούς επιστήμονες. Ειδικότερα από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ανακοινώθηκε:  Σήμερα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, στο Φαράγγι της Σαμαριάς, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό μίας επισκέπτριας.

Από το σύνολο των 1.074 επισκεπτών δεν καταγράφηκαν άλλοι σοβαροί τραυματισμοί. Μέχρι και τις 16:55 εξήλθε το σύνολο των επισκεπτών, εκτός δύο ατόμων, που συνοδεύονται εποπτευόμενα προς την έξοδο Ξυλόσκαλο, ενώ 10 άτομα φιλοξενούνται, προσωρινά, στο χωριό της Σαμαριάς.

Ομάδες από την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) και της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή.

Το φαράγγι θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους, έως ότου πραγματοποιηθεί αυτοψία από εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και από ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.