Ελλαδα

Εφαρμοσμένοι Ελληνο-Γαλλικοί Διάλογοι: Στη διασταύρωση των νέων εντάσεων

Στη συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη θα συζητηθούν ο ρόλος του Διεθνούς Δικαίου, το ρήγμα ανάμεσα στη Δύση και τον υπόλοιπο κόσμο και η ανερχόμενη γεωπολιτική σημασία του θρησκευτικού παράγοντα κ.ά.

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εφαρμοσμένοι Ελληνο-Γαλλικοί Διάλογοι: Η τρίτη συνάντηση θα διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη στις 22-24 Σεπτεμβρίου 2024

Οι Εφαρμοσμένοι Ελληνογαλλικοί Διάλογοι αποτελούν μία πρωτοβουλία των Καθηγητών και πρώην Πρέσβεων κ.κ. Michel Foucher και Γιώργου Πρεβελάκη με στόχο να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος ώστε ερευνητές, διπλωμάτες και πολιτικοί από Ελλάδα και Γαλλία να έρθουν πιο κοντά μέσω του διαλόγου. Οι Εφαρμοσμένοι Ελληνογαλλικοί Διάλογοι προσπαθούν να βρουν νέους και ενδιαφέροντες τομείς συνεργασίες, τόσο μέσω κρατικών όσο και μη κρατικών δραστηριοτήτων, προκειμένου οι δύο χώρες να αποκτήσουν σχέσεις συμπληρωματικότητας. 

Εφαρμοσμένοι Ελληνο-Γαλλικοί Διάλογοι 2024

Ο λόγος για τον οποίο ξεχωρίζει η συγκεκριμένη επιστημονική πρωτοβουλία είναι για τη σύνδεση μεταξύ θεωρίας και πράξης, θέτοντας στο τραπέζι θέματα που επικαιρότητας και αναζητώντας τρόπους με τους οποίους μπορούν να αναδειχθούν περισσότερο. Οι συναντήσεις διοργανώνονται εναλλάξ στην Ελλάδα και στη Γαλλία, σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και think-tanks.

Οι πρώτοι Εφαρμοσμένοι Ελληνογαλλικοί Διάλογοι ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2023 στους Δελφούς, με την ατζέντα να εστιάζει σε ζητήματα ενέργειας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Γεωπολιτική των Θρησκειών και τις προοπτικές της Ευρώπης. Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν η τότε γενική γραμματέας και νυν υφυπουργός Ενεργείας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο γενικός διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Στρατηγικών Σπουδών Ναύαρχος Pascal Ausseur, ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Στρατηγικής του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Manuel Lafont-Rapnouil και ο Ακαδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος.

Εφαρμοσμένοι Ελληνο-Γαλλικοί Διάλογοι, 2η συνάντηση, Παρίσι 2023

Την επόμενη χρόνια η σκυτάλη πέρασε στη Γαλλία, με τη δεύτερη συνάντηση που έγινε στο Παρίσι στις 15 Φεβρουαρίου 2024. Έχοντας ως τίτλο «Θάλασσα, από το Αρχιπέλαγος στους Ωκεανούς», Γάλλοι και Έλληνες πανεπιστημιακοί συζήτησαν για τις δυνατότητες σύμπραξης γύρω από τα θαλάσσια ζητήματα, όπως την εμπορική ναυτιλία αλλά και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν ο Πρόεδρος, πρ.πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου των Ωκεανών της Σορβόννης Christophe Praszuck, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, η εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μαρίλη Φραγκίστα, ο εφοπλιστής Philippe Louis-Dreyfus, ο Πρέσβης Olivier Poivre d’Arvor.

Εφαρμοσμένοι Ελληνο-Γαλλικοί Διάλογοι, 2η συνάντηση, Παρίσι 2023, Πρώην Πρωθυπουργός Παν. Πικραμένος

Ερχόμενοι στο σήμερα, φτάνουμε στην τρίτη συνάντηση Εφαρμοσμένων Ελληνογαλλικών Διαλόγων, δίνοντας ραντεβού στην Αλεξανδρούπολη, 22-24 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζονται το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, προσκαλώντας το κοινό στη «Στη διασταύρωση των νέων εντάσεων», στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν τουλάχιστον 20 γαλλόφωνοι ομιλητές από τον επιστημονικό, τον πολιτικό και τον διπλωματικό χώρο Ελλάδας και Γαλλίας. 

Λίγους μήνες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές και λίγο πριν από τις αμερικανικές, οι φετινοί Εφαρμοσμένοι Ελληνογαλλικοί Διάλογοι σκοπεύουν να γίνουν η αφορμή για συζητήσεις γύρω τον ρόλο του Διεθνούς Δικαίου, το ρήγμα ανάμεσα στη Δύση και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και την ανερχόμενη γεωπολιτική σημασία του θρησκευτικού παράγοντα. Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις σε Ουκρανία και Παλαιστίνη, αλλά και το πώς έχουν διαμορφωθεί οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις, οι συγκεκριμένοι διάλογοι θέλουν να φωτίσουν τις συζητήσεις τους βασιζόμενοι στην επικαιρότητα.

Η ανάλυση του παγκοσμίου και του περιφερειακού πλαισίου θα επιτρέψει να αναλυθεί με καινοτόμο τρόπο η θέση της Θράκης στους ενεργειακούς και γεωστρατηγικούς διαδρόμους, την οποία αναβαθμίζουν ταχύτατα οι γενικότερες εξελίξεις. Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος ΙΙ, ο γενικός διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Στρατηγικών Σπουδών Ναύαρχος Pascal Ausseur, η πολιτιστική διευθύντρια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Aγώνων Παρίσι 2024 Dominique Hervieu, o βουλευτής, πρ.Υπουργός Άγγελος Συρίγος, ο πρώην Διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης και Πρόβλεψης του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Joseph Maila, ο ειδικός σύμβουλος στην ΟΥΝΕΣΚΟ Mario Pezzini, ο Ακδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος και άλλοι. Την έναρξη θα κηρύξουν η Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Laurence Auer με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Εφαρμοσμένοι Ελληνο-Γαλλικοί Διάλογοι: 3η συνάντηση

Εφαρμοσμένοι Ελληνο-Γαλλικοί Διάλογοι: 3η συνάντηση
Συνεδριακός χώρος Avdira 2
ASTIR*EGNATIA ALEXANDROUPOLIS GRECOTEL HOTEL
Πάρκο Εγνατίας,
Αλεξανδρούπολη, Θράκη

Επιστημονική επιτροπή συνεδρίου
Michel Foucher, διπλωμάτης, γεωπολιτικός αναλυτής, πρώην πρέσβης
Γιώργος Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 1), πρώην πρέσβης.

Η γλώσσα του συνεδρίου θα είναι ελληνικά/ γαλλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.