Ελλαδα

Παύλος Φύσσας: 11 χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού

Τα γεγονότα που οδήγησαν στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»

A.V. Team
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Παύλος Φύσσας: 11 χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού - Τα γεγονότα που οδήγησαν στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»

Σαν σήμερα, τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, δολοφονείται ο 34χρονος αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας ή Killah P. από τον 45χρονο χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, έπειτα από συντονισμένη επίθεση ενός τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής. 

Ο Παύλος Φύσσας, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του, βρισκόταν στην καφετέρια Κοράλι, όπου μαζί και με άλλα άτομα παρακολουθούσαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Στην ίδια καφετέρια βρισκόταν και μια μικρή ομάδα Χρυσαυγιτών που κάλεσαν την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας ζητώντας ενισχύσεις. Οι ενισχύσεις, περί τα 50 άτομα, έφτασαν στο σημείο με ρόπαλα και σιδηρογροθιές, και έδρασαν ανενόχλητες παρά την ομάδα αστυνομικών που βρισκόταν στο σημείο. Ο Ρουπακιάς μαχαίρωσε τον Παύλο Φύσσα στον μηρό και το στήθος. Οι μαχαιριές ήταν θανατηφόρες, καθώς έπληξαν τον πνεύμονα και την καρδιά.

Πριν χάσει τις αισθήσεις του ο 34χρονος μουσικός υπέδειξε τον Ρουπακιά ως τον δράστη της επίθεσης. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου μεταφέρθηκε. Την ίδια ώρα, ο Ρουπακιάς είχε συλληφθεί και επικοινωνούσε με τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη, ο οποίος ενημέρωσε τον βουλευτή της ΧΑ Γιάννη Λαγό. Στην αλυσίδα των τηλεφωνημάτων βρέθηκε και ο αρχηγός της ΧΑ Νίκος Μιχαλολιάκος.

Το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, ο Παύλος Φύσσας, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του, βρισκόταν σε μια καφετέρια και μαζί με άλλα 8-10 άτομα παρακολουθούσαν αγώνα ποδοσφαίρου. Στην ίδια καφετέρια ήταν, μεταξύ άλλων, μια παρέα ακόμα δυο-τριών ατόμων. Σύμφωνα με την προανάκριση, υπήρξε ένταση ανάμεσα στις δύο παρέες. Στη συνέχεια, η δεύτερη παρέα άρχισε να καλεί ενισχύσεις. Μέλος της δεύτερης παρέας, ήταν ο Ιωάννης Άγγος, υπεύθυνος ασφάλειας της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής που, σύμφωνα με την απολογία του στις ανακρίτριες, κάλεσε τον ιεραρχικά ανώτερό του, υπεύθυνο πολιτικής δράσης της ΤΟ, Καζαντζόγλου και τον πληροφόρησε για την παρουσία του Φύσσα και της παρέας του στην καφετέρια. Σύμφωνα με τον πυρηνάρχη Νίκαιας της ΧΑ, Γιώργο Πατέλη, ο Καζαντζόγλου του τηλεφώνησε λίγα λεπτά αργότερα. Γύρω στις 23:30 ο Πατέλης έστειλε, μέσω υπολογιστή, σε κινητά τηλέφωνα μελών της ΧΑ από τη Νίκαια το γραπτό μήνυμα: «Όλοι τώρα τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα».

Από τις 23:26 ως τις 23:50, ο Πατέλης επικοινώνησε επτά φορές τηλεφωνικά με το βουλευτή της ΧΑ και περιφερειάρχη Πειραιά, Γιάννη Λαγό.  Σε ομιλία του, στα γραφεία της ΤΟ Νίκαιας το καλοκαίρι του 2012, ο Πατέλης ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους Χρυσαυγίτες ότι, μόνο εάν λάβει την έγκριση του Λαγού, θα στείλει γραπτά μηνύματα για τη συγκρότηση μιας ομάδας Χρυσαυγιτών που θα πάει να «καθαρίσει» το πανηγύρι στην Παναγίτσα της Νίκαιας λέγοντας ότι «Δε θα μείνει τίποτα όρθιο. Τίποτα! Ό,τι κινείται, σφάζεται».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία την επομένη της δολοφονίας, στις 23:57:42 δέχθηκε κλήση ότι μια ομάδα 50 ατόμων με ρόπαλα είχε συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Ιφιγένειας και της λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι και κατευθυνόταν σε κατάστημα - καφετέρια με την επωνυμία Κοράλι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, στις 23:59:19 ανατέθηκε σε μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ να μεταβούν στο σημείο. Οι αστυνόμοι μετέβησαν στην καφετέρια, έξω από την οποία βρισκόταν πλήθος 30 ατόμων. Σύμφωνα με τα πορίσματα μίας έρευνας του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture του πανεπιστημίου Goldsmiths του πανεπιστημίου του Λονδίνου, που συγχρόνισε υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής και ηχητικά σήματα της ΕΛ.ΑΣ και του ΕΚΑΒ, η πρώτη κλήση στην ομάδα ΔΙΑΣ έγινε στις 23:54:14 και τέσσερις μοτοσικλέτες με αστυνομικούς, οι ομάδες 408-01 «Κερατσίνι» και 410-01 «Πέραμα», έφτασαν στο σημείο στις 23:58:11.

Ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ έστειλε σήματα στα κεντρικά της αστυνομίας ότι στο σημείο βρίσκονταν «γύρω στα 20 άτομα της Χρυσής Αυγής» που τους είπαν πως «είχαν μια διαμάχη με κάτι άτομα του γνωστού χώρου» και ότι οι αστυνομικοί προσπαθούσαν «να κατευνάσουν τα πνεύματα» και έπειτα ότι διέκρινε ότι «υπάρχουν και κάτι σιδερομπουνιές και κάτι ρόπαλα». Σε επόμενο σήμα είπε ότι έβλεπαν άτομα της ΧΑ να «κυνηγάνε έτερα άτομα επί της Τσαλδάρη [...] για να τους πιάσουν». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, κάποια από τα άτομα της Χρυσής Αυγής άρχισαν να τρέχουν προς την οδό Παναγή Τσαλδάρη, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 60 άτομα. Εκεί οι αστυνόμοι είδαν τον Φύσσα αιμόφυρτο, με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος και όσο είχε ακόμη τις αισθήσεις του υπέδειξε τον Ρουπακιά ως το δράστη της επίθεσης, τον οποίο και συνέλαβαν. Το μαχαίρι το είχε πετάξει κοντά στο αυτοκίνητό του. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, ο δράστης δεν βρισκόταν αρχικά στο κατάστημα. Σύμφωνα με την ιατροδικαστή που πραγματοποίησε τη νεκροτομή, ο Ρουπακιάς μαχαίρωσε τον Φύσσα με τρεις μαχαιριές, μία στο μηρό και δύο στον θώρακα, οι οποίες ήταν θανατηφόρες· Ο Φύσσας έφερε τραύματα σε δύο ζωτικά όργανα, τον αριστερό πνεύμονα και την καρδιά. Στο κινητό τηλέφωνο του Καζαντζόγλου, που βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά και κατασχέθηκε, υπήρχε το μήνυμα του Πατέλη.

Ο Φύσσας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ενώ ήταν ήδη κρατούμενος, ο Ρουπακιάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πυρηνάρχη της ΤΟ Νικαίας, Γιώργο Πατέλη, ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε τηλεφωνικά το βουλευτή Πειραιά και τοπικό περιφερειάρχη της ΧΑ Γιάννη Λαγό. Στις 00:37 ο αρχηγός της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος, έστειλε ένα SMS στο Λαγό, ο οποίος κάλεσε το Μιχαλολιάκο και στη συνέχεια τον Πατέλη, ο οποίος έπειτα επικοινώνησε πάλι τηλεφωνικά με το Ρουπακιά τρεις φορές.  Ένας φίλος του Μιχαλολιάκου, που το βράδυ της επίθεσης σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα στις 12 Σεπτεμβρίου του είχε στείλει ένα γραπτό μήνυμα όπου αναφερόταν «Αδερφέ μου, ν' αγιάσουν τα χεράκια τους..!! Freikorps!», του έστειλε στις 00:39 της νύχτας της δολοφονίας Φύσσα το μήνυμα «Γουστάρω, γουστάρω, γουστάρω ΧΑ ελληνικό Σεπτέμβριο!!!».

Τα γεγονότα που οδήγησαν στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»

Οι αστυνομικοί του περιπολικού Α8-2, που είχαν συλλάβει τον Ρουπακιά, τον παρέδωσαν στο Α.Τ. Κερατσινίου στις 00:25. Η έκθεση παράδοσης και κατάσχεσης του μαχαιριού του Ρουπακιά και η έκθεση σύλληψής του συντάχθηκαν το επόμενο πρωί, αναγράφουν ώρα 7:05 και 7:20 αντίστοιχα και αναφέρουν ως υπεύθυνο για την παράδοση του μαχαιριού και του Ρουπακιά αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ. Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία ο Ρουπακιάς υποβλήθηκε με εντολή της αστυνομικής διεύθυνσης σε ιατροδικαστική εξέταση κατά την οποία «δεν ανευρέθησαν εξωτερικές κακώσεις (π.χ. αμυχές, μώλωπες, εκχυμώσεις κ.ά.)» ως αποτέλεσμα συμπλοκής με τον Φύσσα, ενώ η τοξικολογική του εξέταση έδειξε ότι ήταν νηφάλιος την ώρα της δολοφονίας. Μετά από τρίωρη απολογία του στην Στ΄ ανακρίτρια Πειραιά ο Ρουπακιάς κρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα προφυλακιστέος το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 και προγραμματίστηκε η μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού. Λόγω αποδοκιμασιών των κρατουμένων του Κορυδαλλού, παρέμεινε για λόγους ασφαλείας στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, ενώ λίγες μέρες αργότερα μεταφέρθηκε στις φυλακές του Μαλανδρίνου. Κανένας δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Πειραιά δεν δέχτηκε να αναλάβει την υπεράσπιση του Ρουπακιά και αναζητήθηκε δικηγόρος από την Αθήνα.

Γύρω στις 10:00 το πρωί της επομένης της δολοφονίας πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές έρευνες παρουσία εισαγγελέα και βουλευτών της ΧΑ στα γραφεία της ΧΑ στη λεωφόρο Μεσογείων, αλλά και στον σταθμό Λαρίσης και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Στους χώρους των γραφείων της τοπικής οργάνωσης της ΧΑ στον Πειραιά βρέθηκε ένα πτυσσόμενο κλομπ και ο υπεύθυνός τους συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία για παράβαση του νόμου περί όπλων. Ο βουλευτής της ΧΑ Γιάννης Λαγός επικοινώνησε με το «σωματοφύλακα» του Μιχαλολιάκου, Δεβελέκο, ζητώντας του να «καθαρίσει», προτού έρθει η αστυνομία, το σπίτι του συλληφθέντα,  διαμαρτυρόμενος για την εύρεση του κλομπ, παρότι ο ίδιος είχε ενημερώσει από τις 5:30 το πρωί. Σε ηχητική καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας το μεσημέρι της ίδιας μέρας ακούγεται ο Λαγός μαζί με τον Μιχαλολιάκο και τον Κασιδιάρη να συμβουλεύουν ένα στέλεχος της ΧΑ, το Σωτήρη Δεβελέκο, να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει το Ρουπακιά, εάν κληθεί από τις αρχές.

Με αφορμή την δολοφονία του Φύσσα έγινε εισαγγελική έρευνα και στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης από την Χρυσή Αυγή. Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 ξεκίνησαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, του προέδρου του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου, των βουλευτών Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγού και άλλων στελεχών του κόμματος, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος δεν κρίθηκαν προφυλακιστέοι, αλλά αφέθηκαν ομόφωνα ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά από μέρες. Ο Μιχαλολιάκος δήλωσε στην απολογία του ότι κοιμόταν. Όλοι οι παραπάνω προφυλακίστηκαν με κατηγορίες είτε σε σχέση με την δολοφονία είτε για σύσταση εγκληματικής συμμορίας, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους μετά την παρέλευση 18μήνου. Εκτός των παραπάνω, προφυλακιστέοι για την υπόθεση της δολοφονίας κρίθηκαν επίσης ο 32χρονος Γ. Καζαντζόγλου, ο οποίος φέρεται ότι βρισκόταν στο αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά το βράδυ που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα και σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία, και ο 36χρονος Αθανάσιος Τζόρβας.

Η δικαστική διαδικασία έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2015. Τον Ιανουάριο του 2016, και αφού είχαν ήδη γίνει 43 συνεδριάσεις, η δίκη πρακτικά διακόπηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων, ενώ συνεχίστηκε μετά από 4,5 μήνες απραγίας στις 25 Μαΐου 2016, καθώς οι συνήγοροι έλαβαν κατάλληλες άδειες από τους δικηγορικούς συλλόγους. Σε μία ραδιοφωνική προεκλογική συνέντευξη το Σεπτέμβριο του 2015 ο Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Φύσσα και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ποινική ευθύνη, όπως δεν υπήρχε στη δολοφονία του Τεμπονέρα ή του Λαμπράκη.

Στις 7 Οκτωβρίου 2020 μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας και επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Φύσσα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο τον Ρουπακιά και τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Για συνεργεία στη δολοφονία του Φύσσα ένοχοι κρίθηκαν 15 από τους 17 κατηγορούμενους: οι Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Με πληροφορίες από Βικιπαίδεια