Ελλαδα

Εγκέφαλος του κυκλώματος στον ΕΟΠΥΥ ένας 51χρονος γενικός γιατρός

Είχε προχωρήσει σε περισσότερες από 20.000 συνταγογραφήσεις από το 2015

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φάρμακα
© Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi

Kύκλωμα ΕΟΠΥΥ: Εγκέφαλος ένας 51χρονος γενικός γιατρός

Μπροστά στο μεγαλύτερο κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων θεωρούν ότι βρίσκονται οι αρχές μετά την εξάρθρωση κυκλώματος στον ΕΟΠΥΥ που φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, να προκάλεσε ζημιά που ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Εγκέφαλος του κυκλώματος στον ΕΟΠΥΥ φαίνεται να είναι ένας 51χρονος γενικός γιατρός ο οποίος όπως δείχνουν οι πρώτες έρευνες των αρχών, έχει αποκτήσει έναν πραγματικό θησαυρό από τις παράνομες δραστηριότητες που φέρεται να ξεκίνησε από το 2015.

Πρόκειται μάλιστα για γιατρό που ενώ είχε διοριστεί στο Δίστομο, ήταν ταυτόχρονα υπεύθυνος ιατρικού κέντρου στην Κύπρο, όπου περνούσε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Σύμφωνα με τις έρευνες των αστυνομικών, μόλις μια ημέρα την εβδομάδα ή μια φορά τις δύο εβδομάδες πήγαινε στο Δίστομο για να «εκτελέσει» τα καθήκοντα του. Ο συγκεκριμένος γιατρός, μέχρι σήμερα, φαίνεται να έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 20.000 συνταγογραφήσεις, δημιουργώντας ερωτήματα πως κατάφερνε τόσα χρόνια να μην εντοπίζεται για υπερβολική καταχώρηση συνταγών.

Ο ίδιος φαίνεται πως αντιμετώπιζε πρόβλημα με το που θα κρύβει τα χρήματα που αποκόμιζε από τις παράνομες πωλήσεις φαρμάκων, με αποτέλεσμα να αγοράζει ράβδους χρυσού αλλά και χρυσές λίρες τις οποίες έκρυβε σε θυρίδες τραπεζών.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Η κομπίνα που είχε στήσει  ο 51χρονος γιατρός ήταν απλή και επικερδής. Εντόπιζε ΑΜΚΑ κυρίως αλλοδαπών, είτε ζωντανών είτε νεκρών, είτε μεταναστών που έμεναν σε δομές είτε άλλων που είχαν καταφέρει να φύγει στο εξωτερικό, είτε φυλακισμένων. Έκανε απανωτές συνταγογραφήσεις ακριβών φαρμάκων  εν αγνοία των θυμάτων του. Έτσι, κέρδιζε χρήματα τόσο από τη συνταγογράφηση ενώ στην συνέχεια τα φάρμακα που του έμεναν, τα πωλούσε στη μαύρη αγορά, αποκομίζοντας ακόμη και 50 ευρώ στο κουτί.

Το κύκλωμα φαίνεται να λειτουργούσε επίσημα περίπου από το 2020, άσχετα εάν η πρώτη παράνομη συνταγογράφηση του 51χρονου καταγράφεται το 2015. Την αμύθητη περιουσία του, φαίνεται ότι ζήλεψαν άλλοι τρεις γιατροί, που εντάχθηκαν στην ομάδα κάνοντας ακριβώς την ίδια δουλειά. Τα κέρδη της συμμορίας, προς το παρόν κρίνονται από τους αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας, ανυπολόγιστα. Για αυτό τον λόγο στην υπόθεση ενεπλάκη σήμερα και η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.

Εξάλλου τα εβδομαδιαία ταξίδια του 51χρονου γιατρού από την Ελλάδα στην Κύπρο κόστιζαν αρκετά, τα έσοδα όμως του κατηγορούμενου ως κεντρικού προσώπου της συμμορίας ήταν απείρως περισσότερα, με αποτέλεσμα αυτές οι διαδρομές να γίνονται μια απλή ρουτίνα. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, εάν και το μηνιάτικο ως γενικός γιατρός στο Δίστομο για τον 51χρονο ήταν πραγματικά «βελόνι στα άχυρα», ο κατηγορούμενος πάλευε με νύχια και με δόντια να μην χάσει τη θέση του, προκειμένου να καλύπτει τις παράνομες συνταγογραφήσεις.

Τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, θεωρούν ότι έχουν εξαρθρώσει το σημαντικότερο κύκλωμα της τελευταίας δεκαετίας. Μπορεί οι εως τώρα ενδείξεις να οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο ΕΟΠΥΥ χρεώθηκε με 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, δεν αποκλείουν τις επόμενες ημέρες, να αποκαλυφθούν επιπλέον ποσά που θα φτάσουν στο σύνολο σε δυσθεώρητα ύψη.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.