Ελλαδα

Χειροπέδες σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για εικονικές συνταγογραφήσεις 3,5 εκατ. σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Πώς δρούσαν και πώς τους εντόπισαν τελικά οι Αρχές

Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΟΠΥΥ: Εικονικές συνταγογραφήσεις από γιατρούς και φαρμακοποιούς - Πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ η ζημιά 

Κομπίνα πολλών εκατομμυρίων ευρώ κατηγορούνται πως είχαν στήσει τέσσερις γιατροί από δημόσιες δομές υγείας σε Αθήνα και Βοιωτία σε συνεργασία με ιδιοκτήτες φαρμακείων, έναν ιατρικό επισκέπτη και έναν μεσάζοντα. Πρόκειται για τη δράση δύο διαφορετικών κυκλωμάτων τα οποία χρησιμοποιώντας τους ΑΜΚΑ ανασφάλιστων ή αλλοδαπών μεταναστών που πλέον δεν βρίσκονται στην Ελλάδα συνταγογραφούσαν παρανόμως φάρμακα τα οποία στην συνέχεια πωλούσαν σε τρίτους, εντός και εκτός Ελλάδος, χρεώνοντας τον ΕΟΠΥΥ με 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πώς έφτασαν οι αστυνομικοί στα χνάρια των γιατρών και φαρμακοποιών

Η επιτυχία των στελεχών της Οικονομικής Αστυνομίας ήρθε έπειτα από πολύμηνες παρακολουθήσεις. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εξακριβώσουν την εμπλοκή του κάθε κατηγορουμένου και να αποκρυπτογραφήσουν τις κινήσεις που έκανε κάθε ένας, προκειμένου να κερδίσουν έναν μικρό θησαυρό από τις κομπίνες τους εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Κάποιοι εκ των κατηγορουμένων είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τους ΑΜΚΑ αλλοδαπών οι οποίοι είτε δεν βρίσκονται πλέον στη χώρα μας, είτε είναι έγκλειστοι σε δομές ή σωφρονιστικά ιδρύματα. Παράλληλα, είχαν εντοπίσει και τους ΑΜΚΑ ανασφάλιστων πολιτών οι οποίοι έχουν πλήρη κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα από αυτούς τους 3.516 ΑΜΚΑ κατάφεραν να εκδώσουν 90.186 ψευδείς ιατρικές συνταγές, προκαλώντας συνολική ζημιά στον ΕΟΠΥΥ ύψους 3.500.284,98 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι, πουλούσαν τα συνταγογραφημένα σκευάσματα σε ενδιαφερόμενους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό, αποκομίζοντας και από εκεί τεράστια κέρδη.

Ανάμεσα μάλιστα στα συνταγογραφημένα φάρμακα ήταν και ναρκωτικές ουσίες οι οποίες ερευνάται σε ποιών τα χέρια κατέληγαν. Οι συλληφθέντες πάντως, τέσσερις γιατροί από δημόσιες δομές, 10 ιδιοκτήτες φαρμακείων, ένας ιατρικός επισκέπτης και ένας μεσάζοντας, αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας ωστόσο στην ογκοδέστατη δικογραφία που έχουν σχηματίσει, έχουν καταγεγραμμένες, όπως υποστηρίζουν, όλες τις απάτες που φαίνεται ότι ξεκίνησαν το 2020. Είναι χαρακτηριστικό, ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πως αρκετοί από τους συλληφθέντες, είχαν τραπεζικές θυρίδες όπου έβαζαν τα χρήματα που κέρδιζαν από τις παράνομες δραστηριότητες τους.