Ελλαδα

«Τι κάνεις; σταμάτα!»: Στο τσακ αποσοβήθηκε τραγωδία στον Προαστιακό

Υπήρξε άμεση παρέμβαση της εισαγγελίας πρωτοδικών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Προαστιακός:  Ο διάλογος που αποσόβησε την τραγωδία 

Για την τραγωδία που αποφεύχθηκε, όταν δύο τρένα του προαστιακού βρίσκονταν στην ίδια γραμμή μίλησε στο MEGA ο αντιπρόεδρος του σωματείου των μηχανοδηγών, Γιώργος Μανώλης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μανώλης, μιλώντας στο MEGA, υπογράμμισε ότι «αποφεύχθηκαν τα χειρότερα» επειδή «σταμάτησαν ακαριαία και οι δύο αμαξοστοιχίες του προαστιακού», όταν διαπιστώθηκε το λάθος. Όπως εξήγησε, «η αμαξοστοιχία 1210 ερχόμενη από Αθήνα προς Αγίους Αναργύρους, ο μηχανοδηγός και πρόεδρος του σωματείου μας άκουσε ότι η αμαξοστοιχία 1307 ανήγγειλε ότι πέρασε από τον σταθμό των Αγίων Αναργύρων που αυτό σημαίνει ότι εισέρχεται στο κομμάτι που υπάρχει μονή γραμμή. Που σημαίνει ότι το ένα τρένο κινείται μετωπικά προς το άλλο. Αμέσως, επικοινώνησε με τον συνάδελφο μηχανοδηγό και του είπε: Τι κάνεις; Εγώ έχω ξεκινήσει, σταμάτα!».

Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη, σε κάθε τρένο ήταν ένας μηχανοδηγός, ενώ οι αμαξοστοιχίες «είχαν πολύ κόσμο», καθώς ήταν ώρα αιχμής. Εκτίμησε ότι το διάστημα που χώριζε τα δύο τρένα ήταν περίπου ένα χιλιόμετρο, ενώ τόνισε ότι σε αυτό το κομμάτι της γραμμής, δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση γιατί είναι σε εξέλιξη σχετικά έργα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «δεν είναι μόνο ότι είναι μονή η γραμμή» στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά ότι «μιλάμε για την καρδιά της Αθήνας, μιλάμε για αστικό ιστό, μιλάμε για μεγάλη πυκνότητα δρομολογίων σε εκείνο το σημείο. Όλα τα τρένα περνάνε από εκεί: προαστιακά, αεροδρόμια, Κιάτο...».

Επίσης, σημείωσε ότι και τα δύο τρένα «ξεκίνησαν με χαρτιά ή με προφορικές εντολές» και εκτίμησε «ότι το τρένο που ξεκίνησε πρώτο, είναι αυτό που ερχόταν από την Αθήνα, από τον σταθμό Λαρίσης και αυτό που διαπίστωσε τη λανθασμένη εντολή που υπήρξε μετά...».

Σε ανακοίνωσή της, η Hellenic Train ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι μηχανοδηγοί της, έκαναν το καθήκον τους, τηρώντας τον Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας. Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος αποφυγής περιστατικών και αντιμετώπισης παρόμοιων απρόβλεπτων καταστάσεων».

Εισαγγελική παρέμβαση

Tην άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε η παρ’ ολίγον νέα τραγωδία. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος έδωσε εντολή για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί το αδίκημα των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα ζητηθούν πορίσματα του ΟΣΕ, θα ληφθούν όλες οι αναγκαίες καταθέσεις και επίσης θα ζητηθούν τα ηχητικά ντοκουμέντα για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Η διενέργεια της προκαταρκτικής θα γίνει από τη ΓΑΔΑ υπό την εποπτεία της Εισαγγελέως πρωτοδικών Αγγελικής Τριανταφύλλου.