Ελλαδα

Εθνικό Ωδείο: Εδώ χτυπά η καρδιά της μουσικής παιδείας

Ο σύγχρονος μουσικός οργανισμός που υπερβαίνει την τυπική σχολική δραστηριότητα

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

Εθνικό Ωδείο: Τμήματα κλασικών και σύγχρονων σπουδών

Το 2026, το Εθνικό Ωδείο συμπληρώνει έναν αιώνα από την ίδρυσή του, από το μεγάλο μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη. Ταυτισμένο με την ιστορία της ελληνικής μουσικής, έχει διαγράψει μια ζηλευτή και συνεχώς εξελισσόμενη πορεία στον χώρο της μουσικής εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Το Εθνικό Ωδείο υπήρξε ο πρώτος και, για πολλά χρόνια, ο μόνος ελληνικός εκπαιδευτικός και πολιτιστικός φορέας που ίδρυσε παραρτήματα στην ελληνική επαρχία, αλλά και πέρα από τα όρια του ελληνικού κράτους, όπως στην Αίγυπτο (Kάιρο, Αλεξάνδρεια) και την Κύπρο. Σήμερα, με περισσότερα από 30 παραρτήματα στην επικράτεια, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προσήλωσης στην ποιοτική μουσική καλλιέργεια των νέων κάθε ηλικίας.

Αποτελεί έναν σύγχρονο μουσικό οργανισμό που υπερβαίνει την τυπική σχολική δραστηριότητα. Είναι ένας φορέας πολιτισμού που πρωτοστατεί στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, διατηρώντας γόνιμες συνεργασίες, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα αποτελεί τον μεγάλο στυλοβάτη της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, προβάλλοντας Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές, μέσω πολυάριθμων εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, λειτουργεί ο Σύλλογος «Μανώλης Καλομοίρης» και ο Σύλλογος Αποφοίτων του Εθνικού Ωδείου, που συνδέει παλαιούς μαθητές με το παρόν του Ωδείου. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του Εθνικού Ωδείου, με ιδιαίτερη ευαισθησία, αναλαμβάνει ειδικά προγράμματα υποτροφιών για νέους σπουδαστές σε συνεργασία με τους καθηγητές τους και τον Σύλλογο Αποφοίτων.

Το Εθνικό Ωδείο παρέχει τμήματα Κλασικών και Σύγχρονων Σπουδών, ενώ ακολουθώντας τις εξελίξεις, δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες, διοργανώνοντας Εργαστήρια Μουσικής Πληροφορικής και Μοντέρνας Μουσικής.

Ανάμεσα στους πολυάριθμους σπουδαστές και αποφοίτους του Εθνικού Ωδείου που διέπρεψαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεχωρίζουν λαμπρά ονόματα όπως η Μαρία Κάλλας, ο Κώστας Πασχάλης, η Μαρία Χαιρογιώργου, η Έλενα Μουζάλα, ο Δημήτρης Δραγατάκης και πολλοί άλλοι.

Έχοντας τη Χαρά Καλομοίρη ως γενική διευθύντρια, τον διακεκριμένο συνθέτη Περικλή Κούκο ως καλλιτεχνικό διευθυντή και ένα επιτελείο από διαπρεπείς μουσικούς και έμπειρους παιδαγωγούς, το Εθνικό Ωδείο στέκεται, σχεδόν έναν αιώνα, στην πρώτη γραμμή της εθνικής μουσικής εκπαίδευσης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη δημιουργία και προώθηση νέων καλλιτεχνών.

Εθνικό Ωδείο
Τοποθεσία: Μάγερ 18, Πλατεία Βάθη
Τηλέφωνο: 2105233175, 2105248304
Facebook: Ethniko.Odeio.Athens
Email: ethnikoodeio1926@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.