- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τα μεγάλα ενεργειακά έργα της Δυτικής Μακεδονίας
Περισσότερα από 350 έργα συνολικής αξίας 3,7 δισ. ευρώ προωθούνται
Περισσότερα από 350 έργα συνολικής αξίας 3,7 δισ. ευρώ προωθούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με στόχο, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των δικτύων και των υποδομών, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την πράσινη μετάβαση. Από αυτά πολλά είναι μεγάλα ενεργειακά έργα που εντάσσονται και στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές στην Ελλάδα. Ποια είναι αυτά;
- Ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, προϋπολογισμού 167 εκατ. ευρώ. Θα έχει μήκος 157 χλμ. με το έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη της χρονιάς, να συνδέεται άμεσα με τις εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο.
- Η μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) που θα εγκατασταθεί στον χώρο του Ατμοηλεκτρικού σταθμού Κοζάνης. Θα λειτουργεί με καύσιμο φυσικό αέριο, ενώ προβλέπεται ότι θα είναι hydrogen ready για ποσοστό υδρογόνου 10% στο μείγμα του φυσικού αερίου. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες για τη συμβασιοποίηση του έργου προϋπολογισμού 99 εκατ. ευρώ.
- Ο υπόγειος δίδυμος αγωγός μεταφοράς θερμικής ενέργειας από τη Μονάδα V του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας προς τις κεντρικές εγκαταστάσεις της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας. Μέσω του συγκεκριμένου εν εξελίξει έργου, ύψους 19,8 εκατ. ευρώ, θα διασφαλιστεί η διαρκής, αξιόπιστη, χαμηλού κόστους, περιβαλλοντικά φιλική παροχή ωφέλιμης θερμότητας στους κατοίκους.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες το ενεργειακό κέντρο της χώρας σηματοδοτώντας την εξάρτηση της οικονομίας από δραστηριότητες σχετικές με την εξόρυξη του λιγνίτη και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας. Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την περιφέρεια πλέον καθορίζεται από την πρόκληση της μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο και την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας, η οποία παρ’ ότι έχει μειωθεί δραστικά από το 2019 παραμένει υψηλότερη από τον μέσο όρο της χώρας.
Προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιείται έργο στήριξης ενεργειακών κοινοτήτων για την ανάπτυξη δράσεων αυτοπαραγωγής από την ενεργειακή κοινότητα Κοζάνης. Ουσιαστικά πρόκειται για δράση της τάξεως των 16,4 εκατ. ευρώ που καλύπτει το κόστος για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ για αυτοπαραγωγή ενέργειας. Σημειώνεται ότι οι ενεργειακές κοινότητες είναι συνεταιρισμοί που επιτρέπουν στους πολίτες να συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας, μέσα από καθαρές ή ανανεώσιμες πηγές, ενισχύοντας το εισόδημά τους.
Το περιφερειακό σχέδιο για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας αξιοποιεί τη σημαντική γεωγραφική θέση της ως κόμβου εισόδου προς τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Τα σημαντικά οδικά έργα που έγιναν και συνεχίζονται, όπως η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι άξονες, έχουν βγάλει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από την απομόνωση, καθώς μέχρι πρόσφατα αποτελούσε την πιο δύσκολα προσπελάσιμη περιοχή.