Ελλαδα

Τσατραφύλλιας: Γιατί πλημμύρισαν πολλές περιοχές από την κακοκαιρία Atena

Ο μετεωρολόγος κάνει λόγο για «αστοχία του 112»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτης περπατά σε πλημμυρισμένο δρόμο της Αττικής μετά από την ισχυρή καταιγίδα που έφερε η κακοκαιρία Atena
Κακοκαιρία Atena - Τσατραφύλλιας: Γιατί πλημμύρισαν πολλές περιοχές © ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Κακοκαιρία Atena - Γιώργος Τσατραφύλλιας: Γιατί πλημμύρισαν πολλές περιοχές - Ο μετεωρολόγος κάνει λόγο για «αστοχία του 112»

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας κάνει έναν απολογισμό για την κακοκαιρία Atena και τα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω των ισχυρών καταιγίδων που έπληξαν και την Αττική. 

Ο κ. Τσατραφύλλιας υποστηρίζει πολλές περιοχές πλημμύρισαν από την κακοκαιρία Atena λόγω «κακοτεχνιών, ανυπαρξίας δικτύου απορροής, απουσίας αντιπλημμυρικής θωράκισης ή λόγω μεταβολής της χρήσης γης της περιοχής (από φυσική καταστροφή ή ανθρώπινη παρέμβαση)». Επιπλέον, αναφέρθηκε σε αστοχία του 112. «Επιτακτική ανάγκη για εκσυχρονισμό των συστημάτων άμεσης πρόγνωσης (NOWCASTING) ώστε οι προειδοποιήσεις να είναι στοχευμένες. Ο κόσμος διαμαρτύρεται με τον ήχο του 112 κάθε τρεις και λίγο». 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια

Μια μικρή αποτίμηση της "ΑΤΕΝΑ"...

-Η συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών δέχτηκε νερό που το είχε ανάγκη.

- Στη δυτική Ελλάδα και στο βόρειο-ανατολικό Αιγαίο έπεσε αντικειμενικά μεγάλη ποσότητα νερού από τα συνηθισμένα.

- Πολλές περιοχές πλημμύρισαν λόγω κακοτεχνιών, ανυπαρξίας δικτύου απορροής, απουσίας αντιπλημμυρικής θωράκισης ή λόγω μεταβολής της χρήσης γης της περιοχής (από φυσική καταστροφή ή ανθρώπινη παρέμβαση).

- Αστοχία του 112 σε αρκετές περιοχές. Επιτακτική ανάγκη για εκσυχρονισμό των συστημάτων άμεσης πρόγνωσης (NOWCASTING) ώστε οι προειδοποιήσεις να είναι στοχευμένες. Ο κόσμος διαμαρτύρεται με τον ήχο του 112 κάθε τρεις και λίγο.

Υ.Γ :Αντιλαμβάνομαι ότι η πρόγνωση του καιρού είναι δημοφιλής ασχολία. Πίστεψέ με όμως ότι η σωστή ενημέρωση γίνεται μόνο από τους επαγγελματίες του είδους. Από ανθρώπους δηλαδή που τουλάχιστον για 6 χρόνια κάθισαν σε θρανία μελετώντας ώρες ατελείωτες Μαθηματικά και Φυσική.

Μια μικρή αποτίμηση της "ΑΤΕΝΑ"... -Η συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών δέχτηκε νερό που το είχε άναγκη. -Στη δυτική...

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Wednesday, September 11, 2024

Μετά την κακοκαιρία Atena, νέο κύμα τύπου «Π» από την Παρασκευή

Η κακοκαιρία Atena μετατοπίζεται προς τα ανατολικά της χώρας, μετά από ένα έντονο πέρασμα από τη δυτική και κεντρική Ελλάδα που μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια και έφερε έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Σήμερα Τετάρτη (11.9) ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μάς προετοιμάζει για την έλευση νέου κύματος κακοκαιρίας τύπου «Π» από την Παρασκευή (13.9). 

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, η κακοκαιρία Atena έφερε μεγάλο όγκο νερού στη δυτική Ελλάδα, ενώ στην Κέρκυρα σημειώθηκαν πάνω από 100 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Στο ανατολικό Αιγαίο επίσης έπεσαν μεγάλοι όγκοι νερού μέσα στη νύχτα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Χίου. Ο μετεωρολόγος του OPEN σημειώνει ότι σήμερα (11.9) η κακοκαιρία έχει μετατοπιστεί προς το βορειοανατολικό Αιγαίο με αποτέλεσμα να επηρεαστούν και περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Βροχές, καταιγίδες αλλά και έντονη κεραυνική δραστηριότητα θα σημειωθεί σε αυτές τις περιοχές. Ο αγιασμός στα σχολεία θα γίνει κυρίως με αίθριο καιρό, όμως τις απογευματινές ώρες σε αρκετές περιοχές της χώρας θα έχουμε άστατες καιρικές συνθήκες, με βροχές, μπόρες και κάποιες τοπικές καταιγίδες, χωρίς όμως τα φαινόμενα να θυμίζουν αυτά που σημειώθηκαν χθες. Οι άνεμοι θα αρχίσουν να πνέουν βορειοδυτικοί στο Αιγαίο στα 5-6 μποφόρ, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πτώση του υδραργύρου, κάτω από τους 30 βαθμούς.

Σήμερα στην Αττική, κατά τις μεσημεριανές με απογευματινές ώρες θα βγει μια αστάθεια, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες, όχι όπως χθες. Οι άνεμοι δεν θα προβληματίσουν και θα πνέουν στα 4-5 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να ανέρχεται στους 30 βαθμούς αργά το μεσημέρι. Στη Θεσσαλονίκη, κάπως άστατος θα είναι ο καιρός το πρωί, όμως θα βελτιωθεί προς το απόγευμα, καθώς θα μετατοπιστεί προς τα ανατολικά το κύμα των καταιγίδων στη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί στα 5-6 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να ανέρχεται κοντά στους 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο κ. Μαρουσάκης σημειώνει ότι αύριο Πέμπτη αναμένεται αστάθεια, κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο και το Ιόνιο. Την Παρασκευή θα έχουμε μια πυροδότηση της αστάθειας. Κάποια βαρομετρικά χαμηλά θα περάσουν από τα Βαλκάνια και έτσι θα σχηματιστεί ο καιρός τύπου «Π». «Άρα γύρω από τη χώρα μας, δηλαδή στη δυτική Ελλάδα, στα βόρεια τμήματα και λιγότερο στο ανατολικό Αιγαίο, θα σημειωθεί αστάθεια μέχρι και την Κυριακή. Τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα δεν αποκλείεται να είναι ισχυρά. Οι βοριάδες θα επικρατήσουν στη χώρα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας, συνθέτοντας έτσι ένα πιο φθινοπωρινό σκηνικό», ανέφερε στην πρόγνωσή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d435fpeg5qih)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.