Κρήτη: Ανακατασκεύασαν το πρόσωπο άνδρα που βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα σε προχωρημένη αποσύνθεση
Σε μία προσπάθεια να ταυτοποιηθεί το πτώμα
Κρήτη: Ανακατασκεύασαν το πρόσωπο άνδρα που βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα - Προσπάθεια για την ταυτοποίηση του πτώματος
Άγνωστη παραμένει η ταυτότητα του νεαρού άνδρα που βρέθηκε νεκρός στη θαλάσσια περιοχή του Καρτερού στην Κρήτη πριν από σχεδόν πέντε μήνες. Το πτώμα βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη. Το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης προκειμένου να υποβοηθήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης προχώρησε στην ανακατασκευή του προσώπου του.
Το πτώμα εξετάστηκε στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από την Αν. Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Έλενα Κρανιώτη και την ειδικευόμενη Ιατροδικαστικής Δέσποινα Φλουρή. Διενεργήθηκε ολόσωμη μεταθανάτια αξονική τομογραφία και πλήρης ανθρωπολογική εξέταση με σκοπό τον προσδιορισμό του βιολογικού προφίλ (φύλο – ηλικία – ανάστημα) του ατόμου. Προέκυψε, όπως προαναφέρθηκε, ότι πρόκειται για νεαρό ενήλικο άνδρα, πιθανώς μεταξύ 25-35 ετών, αναστήματος 1,74 – 1,76 μ. Εκτιμάται ότι το σώμα παρέμεινε στο νερό για ελάχιστο χρονικό διάστημα 3-4 μηνών, χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί το ακριβές μεταθανάτιο διάστημα. Εξαιτίας της προχωρημένης αποσύνθεσης δεν ήταν δυνατή η οπτική αναγνώριση του ατόμου, ούτε και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ελήφθη δείγμα οστού για εξαγωγή γενετικού υλικού (DNA) και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για σύγκριση του γενετικού τύπου με αυτόν πιθανών αγνοουμένων ατόμων.
Κρήτη: Παραμένει αταυτοποίητο το πτώμα του νεαρού άνδρα
Στην Κρήτη δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργή δήλωση εξαφάνισης με χαρακτηριστικά βιολογικού προφίλ που να ταιριάζουν στο αταυτοποίητο ως τώρα σώμα. Είχε αναφερθεί από τότε ως πιθανή εκδοχή η σορός να ταξίδεψε εντός της θάλασσας και ως εκ τούτου να βρέθηκε στο νερό από κάποια περιοχή εκτός Κρήτης ή ακόμα και από πλωτό μέσο. Υπήρξε μάλιστα περίπτωση με νεαρό άνδρα αγνοούμενο από περιοχή της Αττικής που είχε εξεταστεί ως πιθανή λόγω κάποιων χαρακτηριστικών που ταίριαζαν. Στην περίπτωση αυτή δεν υπήρξε ταυτοποίηση του DNA, δεν αποκλείεται ωστόσο να ζητηθεί επανεξέταση της διαδικασίας.
Στην προσπάθεια αρωγής και υποβοήθησης της διαδικασίας της ταυτοποίησης, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Face Lab του John Moores University of Liverpool ανακατασκευή του προσώπου του ατόμου. Για την ανακατασκευή χρησιμοποιούνται μετρικά και μορφολογικά δεδομένα του κρανίου (στην περίπτωση αυτή ελήφθησαν στοιχεία από την τρισδιάστατη ανακατασκευή του κρανίου μέσω αξονικής τομογραφίας) και αναπλάθεται το πρόσωπο του ατόμου. Πληροφορίες σχετικά με το χρώμα και το μήκος των μαλλιών καθώς και τα ρούχα που έφερε η σορός κατά την ανεύρεση τοποθετούνται στην εικόνα της ανακατασκευής.
Στην πράξη, όπως επισημαίνεται, η μέθοδος προσφέρει μία κατά προσέγγιση εκτίμηση του πώς έμοιαζε ο άνθρωπος εν ζωή. Η ανακατασκευή προσώπου (craniofacial approximation) είναι μεγάλο κεφάλαιο της Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας και παρότι όχι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, δύναται να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες, τόσο στις Προανακριτικές Αρχές όσο και στους πολίτες που αναζητούν κάποιον δικό τους άνθρωπο και πιθανώς να τον αναγνωρίσουν μέσω της κοινοποιημένης εικόνας. Την ανακατασκευή του προσώπου πραγματοποίησε η Dr Sarah Shrimpton του Face Lab.
Με πληροφορίες από το cretalive.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού θα γίνει τηλεκπαίδευση
Πώς θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Επικοινώνησαν με το 112
Επιτήδειοι «σήκωσαν» χρηματοκιβώτιο - Απουσίαζε η ιδιοκτήτρια
Η πρόγνωση Τσατραφύλλια για τις ηλιόλουστες μέρες που έρχονται
Συνελήφθησαν 8 Έλληνες και ένας Πακιστανός
Μεγάλος αγώνας δρόμου - 19 κεριά θα ανάψουν στην περιοχή της Χαριλάου
Σαφείς οι γραμμές του πρωθυπουργού
Από την υπηρεσία της Βιβλιοθήκης διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί η έκταση των ζημιών
Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη
Αντίστροφη μέτρηση για την τελετή έναρξης της καρναβαλικής περιόδου
Τι κατέθεσε η μητέρα της
Η έντονη βροχόπτωση το πρωί της Δευτέρας στην Αττική δημιούργησε ξανά προβλήματα στην παραλιακή
80 νταλίκες «κολλημένες» στο Δερβένι για 32 ώρες
Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.