Ελλαδα

Έρχεται το 59ο Φεστιβάλ Δημητρίων με ένα πλούσιο πρόγραμμα σε εμβληματικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Εκκίνηση στις 19 Σεπτεμβρίου - Τα highlights της φετινής διοργάνωσης

Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θεσσαλονίκη: Το 59ο Φεστιβάλ Δημητρίων ξεκινά στις 19 Σεπτεμβρίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα σε εμβληματικούς χώρους - Τι θα δούμε φέτος.

Σε «μεταμορφωμένους» χώρους της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενηθεί το πλούσιο πρόγραμμα του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων, που έρχεται με ένα ιδεολογικό πλαίσιο ευθυγραμμισμένο με τον παγκοσμίως τιμώμενο συγγραφέα Φραντς Κάφκα.

Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, λογοτεχνία, σινεμά, περφόρμανς και για πρώτη φορά γαστρονομία, είναι οι άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθούν οι φετινές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, που ξεκινούν στις 19 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν και όλο τον Οκτώβριο.

Το σύνθημα του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων είναι «Ο πολιτισμός μεταμορφώνει, η πόλη αλλάζει» © ΑΠΕ/ΜΠΕ

59ο Φεστιβάλ Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη: «Ο πολιτισμός μεταμορφώνει, η πόλη αλλάζει»

Το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης είναι «Ο πολιτισμός μεταμορφώνει, η πόλη αλλάζει», και αυτό διότι η ίδια η Θεσσαλονίκη αλλάζει και ο μακροβιότερος πολιτιστικός θεσμός της πόλης μετασχηματίζεται μαζί της.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτουμε καθετί που έρχεται από το παρελθόν. Σημαίνει ότι μεταμορφωνόμαστε με βάση τις νέες αλλαγές που χρειάζεται η πόλη, που χρειάζονται οι άνθρωποί της. Άρα λοιπόν αποκλειστικό μοναδικό εργαλείο γι' αυτό που ονομάζουμε μεταμόρφωση κι επανασύσταση της Θεσσαλονίκης του πολιτισμού, είναι ο πολιτισμός», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

Άλλωστε, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον «μεταμορφωμένο» χώρο του Labattoir, έναν «εμβληματικό χώρο πολιτισμού, που επανέρχεται -μετά από αρκετές προσπάθειες της νέας δημοτικής αρχής, στους ανθρώπους του πολιτισμού», είπε ο κ. Αγγελούδης εκφράζοντας τη χαρά του και χαρακτηρίζοντας το γεγονός «μία μικρή, από τις πολλές μεγάλες νίκες που αφορούν το πολιτιστικό μας απόθεμα».

Σε ποιους χώρους θα φιλοξενηθούν τα 59α Δημήτρια

Άλλοι εμβληματικοί χώροι που θα υποδεχθούν θεάματα των φετινών Δημητρίων είναι το ανακαινισμένο Ολύμπιον, η οικοδομή Χαΐμ Κοέν (παλιό Ισμαήλ πασά χάνι), το σύμπλεγμα των κτιρίων στην περιοχή Ντεπώ, το ανακαινισμένο Ισλαχανέ, το επίσης ανακαινισμένο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η ριζικά αλλαγμένη Στοά Μοδιάνο, η Ροτόντα, η Αποθήκη Δ' του λιμανιού, η Νέα Παραλία, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αλλά και η πρώην οικία Μιχαηλίδη (νυν Καζαμπλάνκα) και ο χώρος ψυχαγωγίας και καλλιτεχνικής ποικιλότητας Ypsilon στα Άνω Λαδάδικα (παλιό Κύρτσι Χαν).

«Όπως έλεγε ο Κάφκα, "το μονοπάτι το δημιουργεί το περπάτημα". Κι εμείς, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, είμαστε αυτοί που διαμορφώνουμε το μέλλον της. Είμαστε οι αρχιτέκτονες του τοπίου που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές», είπε, από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Γάκης.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και στην οπτική ταυτότητα του φεστιβάλ, είπε: «Με σημείο εκκίνησης τις πάμπολλες ψηφίδες - σήματα κατατεθέντα του πολυπολιτισμικού παρελθόντος μας, τα πίξελ που λειτουργούν ως γέφυρα με το πολυδαίδαλο παρόν, σηματοδοτούν αφενός μια διάθεση ενδοσκόπησης προς την ιστορία μας και αφετέρου την ανάδειξη ενός αισιόδοξου και πολυπρισματικού παρόντος, που με αυτογνωσία και δημιουργική ελευθερία δημιουργεί την πολυπόθητη συνθήκη ενός καλύτερου μέλλοντος».

Μοναδικές εκδηλώσεις στο πρόγραμμα των 59ων Δημητρίων

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων παρουσίασε ο Στέφανος Τσιτσόπουλος, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός, δημοσιογράφος της ATHENS VOICE και καλλιτεχνικός συντονιστής του Φεστιβάλ Δημητρίων, μαζί με τα μέλη της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Συμβούλων, Δήμητρα Κορωναίου και Αστέριο Πελτέκη.

Τον λόγο πήραν για να παρουσιάσουν τις δικές τους συμμετοχές, η πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Ευγενία Αλεξανδροπούλου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Χρίστος Γαλιλαίας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Σίμος Παπάνας, ο Αλέξανδρος Ευκλείδης εκ μέρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και η χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη για την παράστασή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που τραβούν το ενδιαφέρον, είναι το βρετανικό συγκρότημα Tiger Lillies, που θα ανέβει στις 21 Οκτωβρίου στη σκηνή του Ολύμπιον.

Ο Γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος Πασκάλ Μπρυκνέρ που θα περάσει ένα απόγευμα με το κοινό της Θεσσαλονίκης στις 5 Οκτωβρίου στον ίδιο χώρο, αλλά και η ομάδα Voetvolk από το Βέλγιο, που φέρνει την παραγωγή με τίτλο Nomadics στις 14 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αφού προηγηθεί πεζοπορία των χορευτών στη Νέα Παραλία.

Η διάσημη όπερα La Traviata είναι μια διοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και έρχεται με παραστάσεις στις 27 και 30 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Η «Μουγγή Καμπάνα» του Θανάση Τριαρίδη θα παρουσιαστεί από την ομάδα RODEZ στο Θέατρο Άνετον στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου.

Αφιερώματα στους πέντε μεγαλύτερους εν ζωή συγγραφείς της Θεσσαλονίκης

Τέλος, τα αφιερώματα στους πέντε μεγαλύτερους εν ζωή συγγραφείς της Θεσσαλονίκης (Θωμά Κοροβίνη, Ισίδωρο Ζουργό, Σοφία Νικολαΐδου, Σάκη Σερέφα, Γιώργο Σκαμπαρδώνη) θα φιλοξενηθούν σε διαφορετικούς χώρους της πόλης, ενώ οι εκδηλώσεις γαστρονομίας «Ζαμάν Φουντ Stories» θα πραγματοποιηθούν στην Αγορά Μοδιάνο και θα συμμετέχουν οι τρεις πρεσβευτές της Θεσσαλονίκης στο είδος, Σωτήρης Ευαγγέλου, Μανώλης Παπουτσάκης και Δημήτρης Τσανανάς.

To λογότυπο και τα εικαστικά του φετινού Φεστιβάλ Δημητρίων σχεδιάστηκαν από το Studio Hervik © Dimitria Festival

Αναλυτικά το πρόγραμμα των 59ων Δημητρίων είναι διαθέσιμο στη σελίδα e-dimitria.gr