Ελλαδα

Πανάκριβή μου φοιτητική στέγη: «Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε τις σπουδές μας»

Σε αδιέξοδο οι φοιτητές και οι οικογένειές τους λόγω της στεγαστικής κρίσης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φοιτητική στέγη: Στα ύψη τα ενοίκια
© George Vitsaras / SOOC

Φοιτητική στέγη: Οι τιμές των ενοικίων μικρών διαμερισμάτων βρίσκονται στα ύψη, φέρνοντας σε αδιέξοδο τους νέους και τις οικογένειές τους 

«Πονοκέφαλο» σε γονείς και φοιτητές προκαλεί για μία ακόμα χρονιά η αναζήτηση φοιτητικής στέγης, για τα παιδιά που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια ανά τις πόλεις στην Ελλάδα, με την εύρεση κατοικίας να αποδεικνύεται σε δυσεπίλυτο «γρίφο».

Οι ευκαιρίες στην αγορά για φοιτητική στέγη σπανίζουν μετά τη ραγδαία αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης και την αυξανόμενη δυναμική του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω τουρισμού.

Ενδεικτικές του αδιέξόδου για τους φοιτητές είναι οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη (10.9) σε πολλές φοιτητουπόλεις. Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σχετικά με το πρόβλημα της στέγασης, ενώ συντονίζουν τις δράσεις τους. Στην Αθήνα η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Οι φοιτητικοί σύλλογοι τονίζουν πως τα ενοίκια είναι πανάκριβα, στις τουριστικές περιοχές δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα, την ώρα που και οι φοιτητικές εστίες είναι ελάχιστες. «Είμαστε σε αδιέξοδο και δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε τις σπουδές μας», αναφέρουν μεταξύ άλλων και ζητούν την άμεση λήψη μέτρων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3y9zzdosyc1)

Φοιτητική Στέγη: Κάθε χρόνο γίνεται και πιο δύσκολη υπόθεση

Η φετινή χρονιά, αποτελεί τη δυσκολότερη χρονιά από το σύνολο των προηγούμενων πέντε ετών. Σύμφωνα με την διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλα για φοιτητές που προκύπτει από ιστοσελίδες ακινήτων, καταγράφεται αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων στα υψηλότερα μισθώματα και συρρίκνωση στα οικονομικότερα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3xnol5hdwah)

Οι υψηλές τιμές των ενοικίων αποτελεί μια κατάσταση που αποθαρρύνει πολλά παιδιά να δηλώσουν σχολές μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Εν αντιθέσει βασικό κριτήριο επιλογής σχολών αποτελούν περιοχές πλησίον της οικογενειακής κατοικίας. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα της Eurostat, όπου κατατάσσει την χώρας μας 2η στη λίστα των χωρών της Ε.Ε, που το 72% των νέων της ηλικιακής ομάδας 18-34 ετών διαμένουν στο «παιδικό» τους δωμάτιο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Ούτε για δείγμα φοιτητική στέγη στην Αθήνα με μίσθωμα έως 300€

Σπανίζει στην πρωτεύουσα η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€. Πέρσι ήταν 2,89%, το 2022 στο 10%, ενώ φέτος, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές καταγράφεται μηδενική (0,8%), όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Στο κέντρο της Αθήνας 9 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ) έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα, εκ των οποίων τα 5 έχουν ζητούμενο μίσθωμα που κυμαίνεται πάνω από 500€.

Στα Νότια Προάστια μηδενική είναι η διαθεσιμότητα φοιτητικής στέγης με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ (0,30%).

Στα Βόρεια Προάστια, 8/10 ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€ ενώ στον Πειραιά η κατάσταση είναι ανάλογη με μίσθωμα άνω των 500€ και 600€.

Ενδεικτικά σε κεντρικές συνοικίες της Αθήνας, όπως το Κουκάκι καταγράφεται μικρή διαθεσιμότητα κατοικιών έως 35τμ, με το κόστος μίσθωσης να ξεκινά από 620€/μήνα. Στη Νεάπολη και στα Εξάρχεια, οι τιμές «παίζουν» από 400€ έως 690€.

Ανάλογη κατάσταση και στο Παγκράτι με το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ κυμαίνεται από 440€/μήνα έως 650€/μήνα, ενώ για κατοικία 40τμ-50τμ κυμαίνεται από 500€/μήνα έως 920€/μήνα.

Στην κορωνίδα της φοιτητικής περιοχής, στου Ζωγράφου το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 430€/μήνα έως 550€/μήνα, ενώ για κατοικίες έως 50τμ κυμαίνεται από 470€ και φτάνει ως τα 780€, ενώ και στην Κυψέλη οι τιμές είναι ανάλογες.

Οι παραπάνω τιμές μίσθωσης, αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα, επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσυσκευών, ενώ στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για τις παραπάνω περιοχές παρατηρούνται αυξήσεις στον αριθμό ακινήτων σε σχέση με πέρυσι.

Υπάρχουν λύσεις;

Το φαινόμενο που ανθίζει λόγω των ενοικίων-φωτιά, είναι η συγκατοίκηση. Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή, καθώς εκτός του ότι το κόστος ενοικίασης είναι χαμηλότερο ανά φοιτητή επιμερίζονται και οι υπόλοιπες δαπάνες.

Κομβικό ρόλο διαδραματίζει και το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα που χορηγείται φέτος. Προϋποθέσεις για την λήψη είναι να είναι κανείς Έλληνας, ή Ελληνίδα υπήκοος, ή πολίτης άλλης χώρας της Ε.Ε. Επίσης, πρέπει να έχει γίνει υποβολή της φορολογικής δήλωσης της προηγούμενης χρονιάς. Όσοι δηλαδή αιτήθηκαν φέτος επίδομα στέγης, όφειλαν να έχουν υποβάλλει και δήλωση για το 2023.

Σε περίπτωση έγκρισης όλων των στοιχείων της αίτησης από την αρμόδια Υπηρεσία του Ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων συγκατοίκησης, καταβάλλεται το ποσό των 2.000 ευρώ.

Ειδικά από φέτος όμως, στα παραπάνω προστίθενται άλλα 500 ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 2.000 ευρώ, ή 2.500 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης, εφόσον το αίτημα αφορά φοίτηση σε πόλεις εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.