Ελλαδα

Κακοκαιρία ATENA: Ποιες περιοχές θα πλήξουν καταιγίδες από το απόγευμα

Δείτε τον χάρτη με την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού που θα επηρεάσει τη χώρα μας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άτομο προστατεύεται με ομπρέλα από καταιγίδα
Κακοκαιρία ATENA: Ποιες περιοχές θα πλήξουν καταιγίδες από το απόγευμα © EUROKINISSI

Κακοκαιρία ATENA: Ποιες περιοχές θα πλήξουν καταιγίδες από το απόγευμα - Δείτε τον χάρτη με την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού

Από σήμερα (9.9) το απόγευμα έως και το βράδυ της Τετάρτης (11.9) η κακοκαιρία ATENA, με κύρια χαρακτηριστικά βροχές και καταιγίδες, αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κύρια αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού είναι η μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη καθώς και η θέση του αεροχειμάρρου πάνω από τη Μεσόγειο, η οποία έχει συμβάλει στην ανάπτυξη ενός βαρομετρικού χαμηλού πάνω από την περιοχή της Ιταλίας. Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης με κίνηση κατά βάση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και η κίνηση του καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Η ανατολική-νοτιοανατολική κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού από την περιοχή της Ιταλίας προς τα νότια Βαλκάνια και τη χώρα μας σήμερα θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά της χώρας με βροχές και καταιγίδες. Η κακοκαιρία ATENA θα φέρει σήμερα βροχές και καταιγίδες αρχικά σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου.

Οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένεται να ενταθούν στα δυτικά, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές καταιγίδες, σταδιακά έως τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο, ενώ τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν και σε τμήματα της Θεσσαλίας και της δυτικής Μακεδονίας. Σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου υπάρχει μικρή πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Κακοκαιρία ΑΤΕΝΑ: Η πρόγνωση για τον καιρό αύριο Τρίτη (10.9)

Αύριο Τρίτη (10.9) τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε μεγάλο μέρος της χώρας (με εξαίρεση τα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου), με έμφαση τη βόρεια χώρα, όπου τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση. Σύμφωνα με την πενταβάθμια κατηγοριοποίηση επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Οι χάρτες του Meteo για την κακοκαιρία ATENA
Οι χάρτες του Meteo για την κακοκαιρία ATENA

Κακοκαιρία ATENA: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Νωρίτερα σήμερα (9.9) η ΕΜΥ έκανε γνωστό ότι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που εκδόθηκε χθες.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το βαρομετρικό χαμηλό, που προκαλεί την κακοκαιρία «ATENA» στην κεντρική Μεσόγειο και κινείται ανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας από σήμερα το βράδυ μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11/9) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

1. Από σήμερα το βράδυ μέχρι τις μεσημβρινές ώρες αύριο, στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες αύριο, προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.

2. Από τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

3. Από τις προμεσημβρινές ώρες αύριο μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.

4. Από αύριο το βράδυ έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.