Ελλαδα

Τα «αρχαία στους Φιλίππους» είναι πολύ γοητευτικά

Απλώνονται σαν άλλη χώρα

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα «αρχαία στους Φιλίππους» είναι πολύ γοητευτικά

Μουσείο των Φιλίππων στην Καβάλα: Τα αρχαία εκθέματα και η ιστορία της περιοχής.

Η περιοχή των Φιλίππων έχει ιστορία 8.000 χρόνων, όπως με πληροφορεί το σαιτ των «Οψόμεθα εις Φιλίππους». Οι «Οψόμεθα» είναι μια «ερευνητική θερμοκοιτίδα επιστημόνων που ασχολείται με την βελτίωση και ανάδειξη της περιοχής των Φιλίππων», όπως γράφουν στο σαιτ, με συνεχή έρευνα, με περιβαλλοντολογικές και πολιτιστικές δράσεις που ξεκινάνε από την μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους. Ξεκινάω με τους «Οψόμεθα» επειδή ό,τι θέλει να μάθει κανείς για τους Φιλίππους μπορεί να το βρει χάρη στις έρευνές τους, κι επειδή πραγματικά αγαπάνε τόσο την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Η οποία είναι ένα περίεργο, φορτισμένο, σχεδόν ηλεκτρισμένο μέρος, τόσο το αρχαίο θέατρο όσο και τα «αρχαία» μπροστά του, Ελληνικά, Ελληνιστικά, Ρωμαϊκά και Βυζαντινά. Ερείπια, στην ουσία, πολιτισμών που έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλον αφήνοντας τα ίχνη τους στο κομμάτι που φυλάγεται σαν οχυρό, ακόμα, χάρη σε τέσσερα βουνά: το Φαλακρό, το Παγγαίο, το Μενοίκιο και το Σύμβολο.

Το Μουσείο των Φιλίππων στην Καβάλα και τα εκθέματά του

Τα «αρχαία» στους Φιλίππους απλώνονται σαν άλλη χώρα, με νέες και παλιές ανασκαφές εδώ κι εκεί. Τον 4ο πΧ αιώνα άρχισε να ανθίζει η περιοχή, ως αποικία Θασίων, που ανακάλυψαν χρυσό και ασήμι κι αποφάσισαν να στήσουν το τσαρδί τους εκεί. Ο Φίλιππος Β’ Ο Μακεδών, μπαμπάς του Μεγαλέξανδρου, έκανε τους Φιλίππους σπουδαίο εμπορικό κέντρο, που άντεξε μέχρι τους Ρωμαίους. Η μάχη των Φιλίππων (42 π. Χ.) είναι ένα από τα στάνταρ θέματα που πέφτει στις εξετάσεις με ανατριχιαστική συχνότητα – ο στρατός του Μάρκου Αντώνιου και του Οκταβιανού νίκησαν τον άλλο στρατό, του Βρούτου και του Κάσιου, κατά το «δυο γάιδαροι μαλλώνανε σε ξένον αχυρώνα»… αν και τότε η περιοχή ήτανε Ρωμαϊκή, και πάλι εμπορικός κόμβος, πάνω στην Εγνατία Οδό. Το αρχαίο θέατρο, ωραιότατο όταν πρωτο-χτίστηκε (4ος π.Χ. αιώνας), μετατράπηκε σε ρωμαϊκή αρένα με μονομάχους και άγρια ζώα από την Αφρική.

Τα «αρχαία στους Φιλίππους» είναι πολύ γοητευτικά

Τέλος πάντων, πέρασαν πολλά χρόνια και πολλοί άνθρωποι πάνω από τη γη των Φιλίππων – οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν γύρω στο 5500 π.Χ., στον προϊστορικό οικισμό Ντικιλί Τας, ή Ορθια Πέτρα. Την τρέχω λίγο την Ιστορία, γιατί δεν έχετε κι όλη τη μέρα: το 50 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος ήρθε στους Φιλίππους κι άρχισαν να χτίζονται οι πρώτες εκκλησίες, ακριβώς πάνω στους αρχαίους ναούς και δίπλα στο ρωμαϊκό φόρουμ (2ος ή 3ος αιώνας).  Έτσι τα «αρχαία» δεν είναι σκέτα αρχαία, κι έτσι οι πολιτισμοί πατάνε ο ένας πάνω στον άλλον και φτάνουν μέχρι το Σήμερα.

Το Μουσείο των Φιλίππων καλύπτει αριστοτεχνικά όλους αυτούς τους πολιτισμούς, με ξεχωριστά τμήματα, ένα για την προϊστορική μέχρι και την Ρωμαϊκή εποχή, κι άλλο για την Χριστιανική. Τα εκθέματα ενδιαφέρουν τον μέσο επισκέπτη, τον πιάνουν με το «καλημέρα σας» γιατί δεν είναι ξερά, είναι κομμάτια από ζωές άλλων ανθρώπων που έζησαν πολύ πριν από εμάς, από κοσμήματα, αγγεία και νομίσματα μέχρι τάφους, επιτύμβιες στήλες, αναθέματα, ανάγλυφα και αγάλματα. Όλα με επεξηγήσεις και πληροφορίες - αν τυχόν χρειάζεσαι περισσότερες, η φιλόλογος Μαρία Κωνσταντινίδου είναι πρόθυμη, και ξέρει τα πάντα σχετικά με το Μουσείο. Στέκεσαι πάνω από έναν τάφο και σκέφτεσαι πόσο πιο κοντοί ήταν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, και πώς άραγε να πέθανε πριν δύο χιλιάδες χρόνια μια νεαρή γυναίκα που θάφτηκε με τα υπέροχα χρυσά της κοσμήματα…

Τα «αρχαία στους Φιλίππους» είναι πολύ γοητευτικά

Από το 2016 οι Φίλιπποι περιλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων, Κρηνίδες, τηλ 2510 516251. Ωράριο, 8.00-3.00, Τρίτη 8.30-3.30.     

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.