Ελλαδα

Σε κλοιό κινητοποιήσεων η Θεσσαλονίκη - Στο Βελλίδειο οι διαδηλωτές

Κλειστοί οι δρόμοι λίγο πριν την ομιλία Μητσοτάκη - Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ.

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΔΕΘ: Κινητοποιήσεις στη Θσσαλονίκη πριν την ομιλία του Μητσοτάκη  - Κλειστοί δρόμοι, επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ.

Συνδικάτα, συλλογικότητες, οργανώσεις και πολιτικές κινήσεις πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αφορμή τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ.

Οι πορείες φθάνουν αυτήν την ώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο υπό βροχή. Ισχυρές είναι οι δυνάμεις της αστυνομίας που έχουν δημιουργήσει κλοιό ασφαλείας για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.

Στις 17:30 ήταν προγραμματισμένο το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην Πλατεία της ΧΑΝΘ, λίγα μέτρα μακριά από το Βελλίδειο όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ στις 19:30, ενώ στις 18:00 καλούσαν σε συγκέντρωση, στο Άγαλμα Βενιζέλου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. 

Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου βρέθηκε τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας, όσο και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Με κεντρικό σύνθημα «Πρώτοι στην ακρίβεια, τελευταίοι στους μισθούς. Απαιτούμε συλλογικές συμβάσεις παντού» και φωνάζοντας συνθήματα, μέλη της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΔΟΘ, άνεργοι, συνταξιούχοι τόσο από τη Θεσσαλονίκη όσο και τις ευρύτερες περιοχές διαμαρτύρονται για την ακρίβεια που σαρώνει τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα γύρω από την ΧΑΝΘ υπήρχαν ομάδες περιφρούρησης της συγκέντρωσης.

Στην Καμάρα στις 18:00 συγκεντρώθηκαν άτομα, που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Μοτοπορεία πραγματοποίησαν και οι διανομείς στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ. Στην πορεία συμμετείχαν εργατικά σωματεία, συνδικάτα, διανομείς με μηχανάκια, φοιτητικοί σύλλογοι, αυτοαπασχολούμενοι, εμποροϋπάλληλοι, σωματεία της ΛΑΡΚΟ αλλά και μέλη της ΕΔΥΕΘ. 

Στη συγκέντρωση το παρών έδωσε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το ΚΚΕ είναι παρών στις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομενων. Παλεύουμε, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αποκτήσουν αυτοί οι αγώνες μεγαλύτερο δυναμισμό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια με περίπου 3.000 αστυνομικούς στους δρόμους να τα εφαρμόζουν. Οι ισχυρές διμοιρίες έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου θα διέλθουν οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις, ενώ από αέρος ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και drones εποπτεύουν την εξέλιξή τους και δίνουν ζωντανή εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., στο Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης. Εκεί, βρίσκονται τα επιτελικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που συντονίζουν τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ την εφαρμογή των μέτρων επιβλέπουν δύο εισαγγελικοί λειτουργοί (ένας στο Επιχειρησιακό Κέντρο και ο άλλος στο κέντρο της πόλης).