Ελλαδα

Κύκλωμα εκβιαστών στη Μύκονο: Τα χρήματα που απαιτούσαν από τους καταστηματάρχες και οι ρόλοι των μελών του

Οι επιχειρήσεις που εκβίαζαν, ο «τιμοκατάλογος» και το ποινιικό παρελθόν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εγκληματική οργάνωση εκβίαζε καταστηματάρχες σε Μύκονο και Αττική - Τα χρήματα που απαιτούσαν και οι ρόλοι των μελών της

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας φέρονταν να διέπρατταν εκβιασμούς σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Μύκονο και Αττική προχώρησε το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη Μύκονο, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μεταξύ των οποίων και κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οργανώθηκε επιχειρησιακή δράση με σκοπό την καταπολέμηση φαινομένων με χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος. Στο πλαίσιο αυτό εξακριβώθηκε η δράση της εγκληματικής οργάνωσης και συνελήφθησαν 4 άτομα (τρεις ημεδαποί και ένας αλλοδαπός), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση κατά συναυτουργία, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, καθώς και για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.

Εκβιαστές: Οι ρόλοι των μελών της εγκληματικής οργάνωσης

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Αστυνομίας, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και με τη χρήση ειδικών ανακριτικών μεθόδων, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2023 οι συλληφθέντες εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την εκβίαση ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ως πρόσχημα για να τους καταβάλλουν τα αιτούμενα χρηματικά ποσά προέβαλαν την παροχή «προστασίας» στις επιχειρήσεις τους, με 2 από τα μέλη της οργάνωσης να έχουν αναλάβει αρχηγικά καθήκοντα (αρχηγός και υπαρχηγός), ενώ τα έτερα 2 μέλη είχαν αναλάβει τον ρόλο «εισπράκτορα».

Για τον τερματισμό της δράσης τους πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία το βράδυ της Τετάρτης εντοπίστηκαν τα δύο μέλη, μετά από είσπραξη «προστασίας» από ιδιοκτήτη καταστήματος, ενώ στη συνέχεια ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν παρά τη σθεναρή τους αντίσταση.

Ακολούθησε η σύλληψη των αρχηγικών μελών τα ξημερώματα της Πέμπτης σε περιοχή της Αττικής.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν (σωματικές και σε οικίες), συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 2 πιστόλια, 3 γεμιστήρες και 3 θήκες πιστολιού,
  • 103 φυσίγγια,
  • αλεξίσφαιρο γιλέκο,
  • ζώνη με θήκη πιστολιού,
  • 3 αναδιπλούμενα μαχαίρια,
  • 8 κινητά τηλέφωνα,
  • ιδιόχειρες σημειώσεις,
  • το χρηματικό ποσό των 31.240 ευρώ και 105 δολαρίων και
  • I.X.E. αυτοκίνητο και 2 μοτοσικλέτες, ως μέσα διάπραξης έκνομων ενεργειών.

Οι επιχειρήσεις που εκβίαζαν και το ποινιικό παρελθόν

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξιχνιασθεί 4 περιπτώσεις εκβίασης ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Μύκονο, Γλυφάδα και 'Αλιμο. Από τους καταστηματάρχες στη Μύκονο τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν απαιτήσει για την καλοκαιρινή περίοδο συνολικά 8.500 ευρώ και είχαν λάβει -5.900- ευρώ, ενώ από τους καταστηματάρχες στην Αττική λάμβαναν εκβιαστικά από τον Νοέμβριο του 2023 το ποσό των 200 ευρώ μηνιαίως.

Οι συλληφθέντες, τρεις από τους οποίους έχουν απασχολήσει τις Αρχές για ομοειδή και άλλα αδικήματα, οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ