Ελλαδα

H ανάδυση χωριού στη λίμνη Μόρνου που στεγνώνει απασχολεί και τα διεθνή ΜΜΕ

Το παλιό Κάλλιο αποκαλύπτεται μετά την δραματική πτώση της στάθμης του νερού

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η στάθμη της λίμνη Μόρνου έχει πέσει τόσο, που αναδύθηκε το παλιό χωριό Κάλλιο. Οι εικόνες κάνουν το γύρο των διεθνών ΜΜΕ 

Τα 2 τελευταία χρόνια η στάθμη στη λίμνη Μόρνου έχει πέσει πάνω από 35 μέτρα και μόλις το τελευταίο χρόνο σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής έχει πέσει γύρω στα 18, υποχωρώντας αισθητά και βγάζοντας στην επιφάνεια τα ερείπια του παλιού χωριού Κάλλιου. Το πρόβλημα που δημιουργείται, καθώς η λίμνη τροφοδοτεί την ύδρευση της Αθήνας, έχει γίνει είδηση στα διεθνή ΜΜΜ, με BBC, Guardian και Reuters να κάνουν ειδικές αναφορές σε αυτό.

Στο σημερινό χωριό Κάλλιο Φωκίδας, οι κάτοικοι κάθε μέρα παρατηρούν τη λίμνη να μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα, τα θαμμένα μέσα στο νερό κτίσματα του χωριού που εγκατέλειψαν, αποκαλύπτονται. Μαζί τους και οι θαμμένες μέσα σε αυτά μνήμες από το παρελθόν, τότε που εγκατέλειψαν τη λίμνη του Μόρνου και σκόρπισαν στις πόλεις με ελάχιστους από αυτούς να δημιουργούν το νέο οικισμό. Τα 80 σπίτια στο βυθισμένο στα νερά τις λίμνης χωριό Κάλλιο μαζί και η εκκλησία τους και το Δημοτικό τους Σχολείο θυσιάστηκαν για την ύδρευσης της Αθήνας.

Η πρώτη φορά που «αναδύθηκε το χωριό Κάλλιο» ήταν τη δεκαετία του 1990

Σύμφωνα με το BBC, «oι συνθήκες ξηρασίας τους τελευταίους μήνες προκάλεσαν δραματική πτώση της στάθμης του νερού της λίμνης - αποκαλύπτοντας τα απομεινάρια πολλών σπιτιών και του σχολείου, του παλιού χωριού.  Είναι μόλις η δεύτερη φορά από τότε που εγκαταλείφθηκε το Κάλλιο που εμφανίζεται το χωριό, σύμφωνα με πρώην κάτοικο. Η πρώτη φορά ήταν τη δεκαετία του 1990 σε μια άλλη περίοδο ξηρασίας στην Ελλάδα».

«Βλέπεις τον πρώτο όροφο που έχει απομείνει από το διώροφο σπίτι του πεθερού μου και δίπλα βλέπεις ό,τι έχει απομείνει από το σπίτι των ξαδέρφων μου», λέει ο Γιώργος Ιωσηφίδης, ένας 60χρονος συνταξιούχος που ζούσε στο Κάλλιο ως νεαρός άνδρας, μεταδίδει το BBC.

Η στάθμη του νερού στη δεξαμενή του Μόρνου μειώθηκε κατά 30%

Ο Guardian αναφέρει σε τίτλο του: «η επανεμφάνιση του βυθισμένου χωριού της Ελλάδας δείχνει την έκταση της κρίσης της λειψυδρίας» και συνεχίζει: «κανένα μέρος δεν είναι πιο ενδεικτικό της πτώσης των επιπέδων βροχοπτώσεων στην Ελλάδα από τη λίμνη του Μόρνου. Και κανένας οικισμός δεν είναι πιο ενδεικτικός του πόσο σοβαρή ήταν η φετινή ξηρασία από το Κάλλιο, ένα χωριό που βυθίστηκε από την τεχνητή λίμνη στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Σχεδόν πέντε δεκαετίες αφότου το Κάλλιο πλημμύρισε σκόπιμα ως μέρος της κατασκευής του φράγματος για την εξασφάλιση της ύδρευσης της Αθήνας, οι άνθρωποι που ζουν κοντά παρακολουθούν τα αποθέματα νερού να έχουν υποχωρήσει, σε σημείο που το χωριό έχει επανεμφανιστεί».

«Είναι μια εφιαλτική κατάσταση», δήλωσε ο Απόστολος Γεροδήμος, επικεφαλής της κοινότητας των 60 ατόμων που αναγκάστηκε να μετακινηθεί στα βουνά όταν το φράγμα κατασκευάστηκε περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας». Όπως αναφέρει ο Guardian, «η Ελλάδα έχει χτυπηθεί από διαδοχικά κύματα καύσωνα που επιδεινώθηκαν από χρόνια ακανόνιστης βροχής. Ο υδράργυρος έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.  Ως αποτέλεσμα, σε όλη τη χώρα της Μεσογείου, η έλλειψη νερού έχει γίνει μια σημαντικό πρόβλημα. Τα δημοφιλή νησιά, πολλά από τα οποία βασίζονται σε πηγάδια και μονάδες αφαλάτωσης, πλήττονται ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι άνευ προηγουμένου αφίξεις τουριστών ασκούν ολοένα μεγαλύτερη πίεση στους πόρους που πλήττονται από το κλίμα. Στις αρχές Ιουλίου, πριν οι θερμοκρασίες - ρεκόρ γίνουν καθημερινό φαινόμενο, η εταιρεία ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ, εκτίμησε ότι η στάθμη του νερού στη δεξαμενή του Μόρνου μειώθηκε κατά 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι», αναφέρεται η εφημερίδα.

Η λίμνη Μόρνου έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δημοσίευσε ένα βίντεο από την τεχνητή λίμνη του Μόρνου και το πόσο έχει υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων. «Μετά από έναν χειμώνα με σχεδόν καθόλου χιόνι, ένα καλοκαίρι με καύσωνες και μήνες με λίγες βροχοπτώσεις και ξηρασία σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, η λίμνη του Μόρνου, η οποία τροφοδοτεί με νερό σχεδόν το μισό ελληνικό πληθυσμό, έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας», αναφέρεται σχετικά.

Αυτά τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει προ πολλού, όχι μόνο στην περιοχή γύρω από το Μόρνο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή που επηρεάζει όλα τα σημεία που παίρνει νερό η Αττική είτε από το Μόρνο, είτε από τον Εύηνο είτε ακόμη από την Κωπαΐδα και την Υλίκη.

Στην Κωπαΐδα δίδεται μία μεγάλη μάχη να μειωθούν οι ζημιές καθώς χιλιάδες στρέμματα θα παραμείνουν απότιστα, με ότι σημαίνει αυτό για τις παραγωγές τον αγροτών. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν μία δυνατότητα να παίρνουν ποσότητες νερού και από την ΕΥΔΑΠ τώρα αυτό το ενδεχόμενο μειώνεται συνεχώς καθώς στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ που τροφοδοτούν την Αττική η στάθμη πέφτει και το αποθηκευμένο νερό μειώνεται συνέχεια. Όσο όμως το θαμμένο μέσα στα νερά της λίμνης χωριό Κάλλιο συνεχίζει να αποκαλύπτεται συναγερμός έχει χτυπήσει προς όλες τις κατευθύνσεις, οι μετρήσεις πολλαπλασιάζονται το καμπανάκι του κινδύνου έχει σημάνει.

© ΕΡΑ/YANNIS KOLESIDIS