Ελλαδα

ΔΕΘ: 5.000 αστυνομικοί και drone για την αποφυγή επεισοδίων

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη

Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΔΕΘ: 5.000 αστυνομικοί και drone για την αποφυγή επεισοδίων - Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της χώρας, πρόκειται να συμμετάσχουν στα μέτρα που θα ληφθούν το Σαββατοκύριακο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινώσει διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες έχουν συγκεντρώσει την προσοχή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. που συνεχίζει τις συναντήσεις προκειμένου να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό των μέτρων για την αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων.

5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός

Τα μέτωπα της κυβέρνησης με τους κατοίκους της Κεντρικής Ελλάδας που ακόμη προσπαθούν να συνέλθουν από τις καταστροφές που άφησε πίσω του η πρωτοφανής καταιγίδα «Daniel» πέρυσι τον Σεπτέμβριο, επαγγελματίες από διάφορους κλάδους που πλήττονται από τις αυξήσεις στο ρεύμα και πρώτες ύλες, είναι μόνο μερικές από τις κατηγορίες πολιτών που αναμένεται να βρεθούν το Σαββατοκύριακο για να διαδηλώσουν στη ΔΕΘ.

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών περιλαμβάνουν περίπου 5.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός στη Θεσσαλονίκη. Φέτος θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην  εικόνα σε πραγματικό χρόνο μέσω των drone αλλά και στις προληπτικές έρευνες σε ύποπτα άτομα που ενδεχομένως να θελήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια.

Οι έφοδοι της αστυνομίας σε κατειλημμένα στέκια από αντιεξουσιαστές τον τελευταίο χρόνο, σίγουρα θα αποτελέσουν ένα κίνητρο για την κινητοποίηση αναρχικών. Για αυτό το λόγο, έρευνες θα γίνονται στα διόδια κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στους σταθμούς των Τρένων και των ΚΤΕΛ, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί ήδη οι ομάδες πληροφόρησης σχετικά με τις κινήσεις αυτών των ατόμων.

Αστυνομικοί και πυροσβέστες θα διαδηλώσουν στη Θεσσαλονίκη

Η αρχή των κινητοποιήσεων θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής με την συγκέντρωση χιλιάδων αστυνομικών και πυροσβεστών στη Θεσσαλονίκη. Τα αιτήματα των συγκεκριμένων ομάδων είναι πάγια με κυριότερο την αναγνώριση του επαγγέλματος τους ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό. Ευελπιστούν πως ο Πρωθυπουργός θα δώσει επιτέλους κάποια επιδόματα σε αυτές τις επαγγελματικές ομάδες που δουλεύουν χειμώνα-καλοκαίρι, σε όλες τις συνθήκες, βοηθώντας τους συνανθρώπους τους, λαμβάνοντας μισθούς πείνας, όπως καταγγέλλουν.

Στην ίδια κινητοποίηση αναμένεται να παραστούν και εποχικοί πυροσβέστες οι οποίοι ζητούν μονιμοποίηση και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, παρουσιάζοντας ως πρόσφατη χαρακτηριστική περίπτωση καταπάτησης των δικαιωμάτων τους, το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από δύο 24ωρα στη Θάσο, όπου 50χρονος συνάδελφος τους, αφού είχε δουλέψει ένα ολόκληρο 24ωρο, του δόθηκε άδεια 2,5 ωρών και έπρεπε να επιστρέψει στο πόστο του για άλλες 10 ώρες εργασίας. Όμως, ο άτυχος 50χρονος δεν πρόλαβε να επιστρέψει εκ νέου στη δουλειά, αφού τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο δυστύχημα.

Στα μέτρα της ΔΕΘ, πρόκειται να υπάρχουν αστυνομικοί από τα ΜΑΤ, την ΥΑΤ, υπηρεσίες της Τροχαίας, Ασφάλειας, Κλάδους Τάξης, της Κρατικής Ασφάλειας, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και άλλων τμημάτων από διάφορες περιοχές της χώρας. Φυσικά, τα ελικόπτερα της αστυνομίας θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. όπου θα μεταδίδεται διαρκώς εικόνα σε πραγματικό χρόνο θα βρίσκεται εισαγγελέας που θα εποπτεύει τις ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων.