Ελλαδα

Η Τάνια Τσανακλίδου αποχαιρετά τον Δάνη Κατρανίδη: «Ήσασταν η οικογένεια μου...Χαθήκαμε τον τελευταίο καιρό, μα ποτέ δεν σας “έχασα”»

Με αφορμή τον θάνατο του ηθοποιού σε ηλικία 75 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Τάνια Τσανακλίδου αποχαιρετά τον Δάνη Κατρανίδη: «Ήσασταν η οικογένεια μου...Χαθήκαμε τον τελευταίο καιρό, μα ποτέ δεν σας “έχασα”»
© NDP

Δάνης Κατρανίδης: Η Τάνια Τσανακλίδου τον αποχαιρετά 

Με μια συγκινητική ανάρτηση αποχαιρέτησε η Τάνια Τσανακλίδου τον φίλο της Δάνη Κατρανίδη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών έπειτα από ασθένεια. 
 
Όπως έγραψε για τον Δάνη Κατρανίδη: «Αγαπημένε μου φίλε. Το καλοκαίρι του 73 αγοράσαμε μαζί ένα λαχείο στην παραλία της Καβάλας. Κερδίσαμε 8000 δραχμές, από 4000 ο καθένας. Με αυτά τα λεφτά για ξεκίνημα, κατέβηκα στην Αθήνα με το λευκό σκαραβαίο που είχατε τότε με την αγαπημένη μας Μίρκα. Βρήκα σπίτι στην Αλκετου, απέναντι από το δικό σας. Με φροντίσατε σαν παιδί σας, πανέμορφα παιδιά κι εσείς τότε. Εκείνο τον καιρό ήσασταν η οικογένεια μου. Τα χρόνια κύλησαν, χαθήκαμε τον τελευταίο καιρό, μα ποτέ δεν σας “έχασα”. Τώρα πρέπει να σου πω Αντίο. Θα είσαι όμως πάντα στην καρδιά μου, κομμάτι απ’τη ζωή μου, εκείνων των συναρπαστικών χρόνων, με το γέλιο σου, τα άγρια σου πειράγματα και το χιούμορ σου. Για το ταλέντο σου θα μιλήσουν άλλοι. Εγώ θέλω να σ’ αποχαιρετήσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ που υπήρξες με τόση καλοσύνη σαν αδερφός μου. Καληνύχτα καλέ μου φίλε. Μακραίνει πολύ ο κατάλογος των απωλειών».

Aγαπημένε μου φίλε. Το καλοκαίρι του 73 αγοράσαμε μαζί ένα λαχείο στην παραλία της Καβάλας. Κερδίσαμε 8000 δραχμές, από...

Posted by Tania Tsanaklidou on Sunday, September 1, 2024

Δάνης Κατρανίδης: Η πλούσια πορεία στον χώρο της υποκριτικής

Ο Δάνης Κατρανίδης γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1949 στο Αιγάλεω. Ήταν απόφοιτος (1971) της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Αθηνών Γιώργος Θεοδοσιάδης. Κατά το διάστημα 1971-1978 υπήρξε ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου. Τη θεατρική σεζόν 1978-1979 έγραψε ιστορία στον ρόλο του κομπέρ στη θρυλική παράσταση Cabaret που ανέβασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έπαιξε σε όλα τα είδη θεάτρου, από τραγωδία και κωμωδία μέχρι μιούζικαλ και επιθεώρηση, ενώ άκρως αξιόλογη είναι η συμμετοχή του στο θέατρο του ραδιοφώνου. Δίδαξε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος» και στο Θεατρικό Εργαστήρι "Βασίλης Διαμαντόπουλος". Σημαντική ήταν και η πορεία του σε τηλεοπτικές σειρές που λατρεύτηκαν από το κοινό, όπως τα «Μυστικά της Εδέμ». 

Λάτρης της θάλασσας και δεινός ιστιοπλόος, έχει στο ενεργητικό του δεκάδες συμμετοχές και κατακτήσεις σε αγώνες ανοικτής θαλάσσης.

Το 1971, παντρεύτηκε με την επίσης ηθοποιό (και συμμαθήτρια του στη Σχολή του Γ. Θεοδοσιάδη) Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Το ζευγάρι χώρισε έξι χρόνια αργότερα, αλλά διατηρούσε άριστες σχέσεις. 

Η αγάπη του Δάνη Κατρανίδη για το θέατρο και οι τρεις γάμοι

«Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα μεταξύ Αιγάλεω και Σαλαμίνας, από όπου ήταν η μητέρα μου. Το δέσιμό μου με το θέατρο οφείλεται σε εκείνη, γιατί με πήγαινε σινεμά, στις απογευματινές προβολές, πάντα με την υπόσχεση ότι θα είχα διαβάσει τα μαθήματά μου. Τώρα, συνειδητοποιώ ότι το πρώτο μου κοινό ήταν οι φίλοι μου, τα παιδιά της γειτονιάς που περίμεναν να τους διηγηθώ την ταινία που είδα. Είχαμε τότε ένα σπίτι με πολλά σκαλοπάτια, κάθονταν σε αυτά τα σκαλιά τα παιδιά, αμφιθεατρικά, και εγώ τους έκανα περιγραφή την ταινίας. Ήταν ένα τρομερό επικοινωνιακό μάθημα, ασυνείδητα βέβαια, μια εξάσκηση του να ερεθίσεις τη φαντασία του κοινού σου. Ταυτόχρονα, υπήρχε πολύ παιχνίδι, ποδόσφαιρο, γειτονιές και αυλές, όπως ακριβώς τα βλέπεις στις ελληνικές ταινίες», είχε εξομολογηθεί στις σπάνιες συνεντεύξεις του ο Δάνης Κατρανίδης. 

Ο Δάνης Κατρανίδης παντρεύτηκε τρεις φορές. Δεν απέκτησε ποτέ παιδιά.

«Έκανα τρεις γάμους γιατί κατ’ αρχήν ήθελα να κάνω οικογένεια. Οι γάμοι μεταξύ τους απείχαν πολλά χρόνια, δεν γινόντουσαν κάθε μήνα. Ο πρώτος με τον δεύτερο απέχει 17 χρόνια και ο δεύτερος με τον τρίτο 10. Είναι ένα εύλογο διάστημα για να πει κάποιος μπορώ να φτιάξω την ζωή μου, να κάνω οικογένεια και να κάνω παιδιά. Δεν έχω μετανιώσει που το έκανα. Ο λόγος που δεν έκανα παιδιά, δεν ήταν παθολογικά αίτια. Άλλος ήταν ο λόγος και από ό,τι φάνηκε καλύτερα. Δεν έχω κάποιο παράπονο. Μου έχουν δοθεί πράγματα απλόχερα και στη δουλειά και στη ζωή, παραπάνω από ό,τι περίμενα. Έχω κάνει πολλά λάθη, ευχαριστώ τους ανθρώπους που με αντιμετώπισαν με επιείκεια», είχε πει για την προσωπική του ζωή. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φθινοπωρινό Σχολείο του Γράμμου: Μνήμη και ιστορία στον 20ό και 21ο αιώνα
Φθινοπωρινό Σχολείο του Γράμμου: Μνήμη και ιστορία στον 20ό και 21ο αιώνα

Ιστορική μνήμη, πολιτισμική τοπιογραφία, τεχνολογία, εκπαίδευση και πολιτισμός συναντώνται στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων στον Γράμμο

Η κατασκευασμένη νοσταλγία του «δημοκρατικού» καλοκαιριού της μεταπολίτευσης
Η κατασκευασμένη νοσταλγία του «δημοκρατικού» καλοκαιριού της μεταπολίτευσης

Οι σημερινοί άνθρωποι ούτε μπορούν ούτε και θα ήθελαν την αναβίωση ενός τέτοιου μοντέλου. Ζούμε άλλωστε στην εποχή του εκδημοκρατισμού της επιθυμίας που είναι ταυτόχρονα πλήρως εξατομικευμένη.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.