Ελλαδα

Απομακρύνθηκε το 99% των νεκρών ψαριών από τον Παγασητικό

Αυτοψία Λέκκα και επιφυλάξεις για την ταφή τους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεκρά ψάρια στον Βόλο
Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Απομακρύνθηκε το 99% από τον Παγασητικό © ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI

Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Απομακρύνθηκε το 99%  από τον Παγασητικό - Αυτοψία Λέκκα και επιφυλάξεις για την ταφή τους

Το 99% των νεκρών ψαριών έχουν απομακρυνθεί από τον Παγασητικό δήλωσε σήμερα (1.9) στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, έχει απομακρυνθεί το 99% των νεκρών ψαριών, ενώ 270 τόνοι νεκρών ψαριών οδηγήθηκαν σε αποτέφρωση, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ 4-5 τόνοι οδηγήθηκαν σε υγειονομική ταφή, η οποία σύμφωνα με τον περιφερειάρχη έγινε σε χώρο ασφαλή στο Δήμο Βελεστίνου, αφού είχε εκδοθεί η περιβαλλοντική άδεια. Επιπλέον, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα δοθεί άδεια κολύμβησης για όλες τις παραλίες του Βόλου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα δημόσιας υγείας.

Όσον αφορά την απόδοση ευθυνών είπε ότι «όλοι έβγαλαν την ουρά τους απ’ έξω. Οργανισμός Λιμένος Βόλου, Δήμος Βόλου, ΤΕΟΒ, Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας κι έπρεπε εμείς να διαχειριστούμε όλη αυτή την κατάσταση με τα νεκρά ψάρια, όπως και κάναμε». Ανέφερε ακόμη ότι εδώ και 12 ημέρες είχε προειδοποιήσει τόσο τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, όσο και τον Δήμο Βόλου για το πρόβλημα. «Το δίχτυ αυτό θα μπορούσε να είχε μπει πολύ νωρίτερα» είπε ο κ. Κουρέτας. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3uq8bj0fv41)

Λέκκας: Δεν είμαι σίγουρος για την ασφάλεια της ταφής των νεκρών ψαριών

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, πραγματοποίησε αυτοψία στο Βελεστίνο, όπου γίνεται η υγειονομική ταφή των ψαριών.

«Ο Ιανός και ο Ντάνιελ αποτελούν την τεκμηρίωση της κλιματικής κρίσης. Υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός, πως επέδρασσε το γεωπεριβάλλον στο βιοπεριβάλλον στην θανάτωση των ψαριών. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που υπάρχουν συνολικά στην περιοχή, στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος, στο υπέδαφος είναι θέματα που τα απιτιμούμε. Δεν είναι εύκολο να βγάλουμε συμπεράσματα. Είναι ένα πολύ σύνθετο σύστημα, το οποίο συγκροτεί μια συνθετότητα σε όλες τις κατηγορίες των επιπτώσεων και των καταστροφών», είπε ο κ. Λέκκας στο OPEN και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον χώρο που επιλέχθηκε να γίνει η υγειονομική ταφή, επισημαίνοντας πως για να εγκριθεί μία τοποθεσία και να θεωρηθεί κατάλληλη πρέπει να τηρούνται 32 όροι και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτό συμβαίνει.

Ο καθηγητής είπε ότι «το άριστο μέτρο» για τέτοιες περιπτώσεις είναι η καύση. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3ur8biypag1)

Διαβάστε επίσης → Βόλος: Τέσσερα μέτρα στήριξης για όσες επιχειρήσεις επλήγησαν από τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.