Ελλαδα

Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Η ανησυχία για τη δημόσια υγεία και ο μεζές για καρχαρίες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα ο Δήμος Βόλου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Η ανησυχία για τη δημόσια υγεία και ο μεζές για καρχαρίες
Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Η ανησυχία για τη δημόσια υγεία και ο μεζές για καρχαρίες © Alexandros Alamaniotis / SOOC

Νεκρά ψάρια στο Βόλο: Ο κίνδυνος των καρχαριών - Δεν μπορούσε να κλείσει το θυρόφραγμα της αναφέρει πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου

Οι εικόνες με τα νεκρά ψάρια στο Βόλο μιλούν από μόνες τους. Τεράστια οικολογική καταστροφή, αφόρητη δυσοσμία, ανησυχία για τη δημόσια υγεία, ευθύνες «μπαλάκι» και πλήγμα στον τουρισμό. Οι λήψεις με τα νεκρά ψάρια να κάνουν τον γύρο του κόσμου εκτός από το αποτύπωμα που αφήνουν στο περιβάλλον έχουν και μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο.

Και κάπου εδώ, ξεπρόβαλλει και ο κίνδυνος της πρόσκλησης για «τσιμπούσι» θηρευτών της θάλασσας από τα νεκρά ψάρια στο Βόλο. Αυτός των καρχαριοειδών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3tatm8zk81d)

Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Η ανησυχία για τη δημόσια υγεία και ο μεζές για καρχαρίες

Μιλώντας στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Ένα», ο Χρήστος Τακλής, θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας ανέφερε πως «τα νεκρά ψάρια αν συνεχίσουν να βρίσκονται στον Παγασητικό ενδέχεται να αποτελέσουν τροφή για θηρευτές της θάλασσας.

Το θέμα, όπως αναφέρει ο ίδιος, είναι να μην υπάρξει ατύχημα σε ανθρώπους, που μπορεί να μπουν στη θάλασσα, αλλά ένας θηρευτής, ακόμη και ένα δελφίνι μπορεί να επιτεθεί σε άνθρωπο, αν πέσει σε ένα τέτοιο «τσιμπούσι».

Ο ίδιος είπε ότι με τις βροχές και τον αέρα που αναμένονται, τα νεκρά ψάρια που βρίσκονται ήδη στον Κόλπο, θα εξαπλωθούν σε όλο τον Παγασητικό. Επισημαίνει ωστόσο ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις, εκτός από την προσέλκυση θηρευτών που ήδη βρίσκονται στον Παγασητικό όπως δελφίνια, φώκιες, χελώνες και περιστασιακά κάποια είδη καρχαριών και τα νεκρά ψάρια, θα αποτελέσουν «τσιμπούσι» για τα είδη αυτά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3tdn80is2a9)

Σχετικά με την κατάσταση στον Παγασητικό, ο κ. Τακλής ανέφερε ότι δεν ανέλαβε κάποιος την πρωτοβουλία να περιοριστεί ο όγκος των ψαριών από το να ξεβραστούν και να απλωθούν στον Παγασητικό, διότι οι αρμόδιοι έκαναν … «μπαλάκι» την ευθύνη μεταξύ τους.

Νεκρά ψάρια στο Βόλο: Δεν μπορούσε να κλείσει το θυρόφραγμα της Λίμνης Κάρλας

Δεν μπορούσε να κλείσει το θυρόφραγμα της Κάρλας από την οποία νεκρά ψάρια καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο, αναφέρει πολυσέλιδο πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου, ύστερα από σχετική μήνυση που είχε υποβάλει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου, η οποία είχε διατάξει και ολοκλήρωσε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο προκαταρκτική έρευνα, αποδεικνύει ότι ο Παγασητικός μέχρι και την εμφάνιση των νεκρών ψαριών από την Κάρλα, δεν επιβαρύνονταν από τη λίμνη και πως το θυρόφραγμα της Κάρλας, εξαιτίας του οποίου (νερά και ψάρια) καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο, δεν μπορούσε να κλείσει.
 
Με αφορμή τη μήνυση που είχε καταθέσει ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τις πλημμύρες και τις ποσότητες νερών που κατέληγαν στον Παγασητικό Κόλπο, πραγματοποιήθηκε πολύμηνη έρευνα, η οποία ανέδειξε ότι τα νερά της Κάρλας δεν ήταν μολυσμένα, βάσει μετρήσεων που έγιναν.

Η ποιότητα των νερών του Παγασητικού Κόλπου δεν επηρεαζόταν από την είσοδο σε αυτόν, νερών από την Κάρλα. Το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει επειδή έπρεπε να εκτονωθεί η πλημμυρική κατάσταση. Επίσης, αναφέρεται ότι το άνοιγμα του θυροφράγματος ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο Νόμος.

Με βάση τα παραπάνω η μήνυση του δημάρχου Βόλου τέθηκε στο αρχείο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα ο Δήμος Βόλου

Πηγή: ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.