Ελλαδα

«Νέα σελίδα» για τις εξαρτήσεις από το 2025 – Τι αλλάζει

Όλα όσα είπε ο υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για τα θέματα της Ψυχικής Υγείας και των Εξαρτήσεων, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, στην Athens Voice

Βασίλης Βενιζέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ): Τα τρία πρόσωπα που προκρίνονται για τις θέσεις του προεδρείου – Πότε θα ορισθούν - Τι θα γίνει με τα 75 Κέντρα Πρόληψης

Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 θα ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία του υπό σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος νόμος του υπουργείου Υγείας για την διοικητική και την οργανωτική ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, καθώς και την ενιαιοποίηση και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ όλων των υφισταμένων φορέων για τις εξαρτήσεις.

Το πρώτο Δ.Σ. του ΕΟΠΑΕ, το οποίο αναμένεται να ορισθεί από τον υφυπουργό Υγείας, αρμόδιο για τα θέματα της Ψυχικής Υγείας και των Εξαρτήσεων, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, στο χρονικό διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2024, θα είναι πλουραλιστικό και θα αποτελέσει επίσης μία task force για την προετοιμασία της οριστικής μετάβασης στον νέο σχήμα, όπως προβλέπει ο νέος νόμος. 

Σύμφωνα με τις πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της Athens Voice, για τη θέση του προσωρινού προέδρου του υπό σύσταση ΕΟΠΑΕ προκρίνεται ένα πολύ έμπειρο και ικανό στέλεχος από τον χώρο της Υγείας, το οποίο αναμένεται να αναβαθμισθεί έως ότου επιλεγεί, μέσω των διαδικασιών τις οποίες προβλέπει ο νέος νόμος Κεραμέως, ο οριστικός πρόεδρος του Οργανισμού.

Το προεδρείο του ΕΟΠΑΕ: Αθανάσιος Θεοχάρης, Χρήστος Λιάπης, Αθανάσιος Δημητριάδης

Συγκεκριμένα, τo στέλεχος της Υγείας, το οποίο προορίζεται για τη θέση του προσωρινού προέδρου του υπό σύσταση ΕΟΠΑΕ, δεν είναι άλλο από τον νυν πρόεδρο του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Αθανάσιο Θεοχάρη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αθανάσιος Θεοχάρης είναι πολιτικός επιστήμονας, απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ στην επαγγελματική του πορεία έχει υπάρξει διοικητικό στέλεχος εταιρειών και διετέλεσε αναπληρωτής διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής “Δρομοκαΐτειο” (2014 – 2019) και κοινός διοικητής των ΨΝΑ Δαφνί και ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο (2019 – 2020). Από το 2020 ως σήμερα είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ.

Σύμφωνα πάντα με τις πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της Athens Voice, για τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων του υπό σύσταση ΕΟΠΑΕ προκρίνονται ο νυν πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), ψυχίατρος Χρήστος Λιάπης, και ο νυν αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, επίσης ψυχίατρος Αθανάσιος Δημητριάδης.

Το Δ.Σ. του ΕΟΠΑΕ θα επιδιωχθεί από τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο να είναι αντιπροσωπευτικό, ενώ μεταξύ των μελών του θα συμπεριλαμβάνονται επίσης ένας εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ένας εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.).

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πρόσφατα ο ίδιος ο υφυπουργός Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο προσεχές χρονικό διάστημα επίκειται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων, οι οποίες θα αναληφθούν σε αυτούς τους δύο μεγάλους και κοινωνικά ευαίσθητους τομείς, για το χρονικό διάστημα 2025 – 2030.

Δεν καταργούνται τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Την ίδια στιγμή, επειδή πολλά έχουν ακουστεί και γραφεί περί πρόθεσης της κυβέρνησης να καταργήσει τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η μόνη πραγματικότητα είναι και παραμένει ότι η λειτουργία των 75 Κέντρων Πρόληψης όλης της χώρας συνεχίζεται κανονικά, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση η οποία έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Εσωτερικών, προγραμματική σύμβαση η οποία διαρκεί έως το 2027.

Μετά το πέρας της διάρκειας της εν λόγω προγραμματικής σύμβασης προγραμματίζεται να διενεργηθεί μία μεγάλη και συστηματική διαδικασία αξιολόγησης όλων των Κέντρων Πρόληψης της χώρας, καθώς είναι γνωστό ότι τα περισσότερα Κέντρα Πρόληψης προσφέρουν άριστο και πολύτιμο έργο στις τοπικές κοινωνίες της χώρας μας, αλλά υπάρχουν επίσης ορισμένα Κέντρα με σχεδόν αναιμική δραστηριότητα. Τις όποιες αποφάσεις, όμως, για το χρονικό διάστημα μετά το 2027 για τα Κέντρα Πρόληψης θα λάβει κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα το ίδιο το Δ.Σ. του ΕΟΠΑΕ.

Έτσι, η μόνη αλλαγή η οποία επέρχεται σχετικά με τα Κέντρα Πρόληψης είναι ότι στην ισχύουσα προγραμματική σύμβαση, η οποία διέπει τη λειτουργία τους, υπεισέρχεται ο υπό σύσταση ΕΟΠΑΕ στη θέση του έως σήμερα συμβαλλόμενου ΟΚΑΝΑ.

Διευκολύνεται η πρόσβαση όλων

Σχετικά με τη νέα πραγματικότητα, η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί με τη νέα οργανωτική και διοικητική αναδιάρθρωση του τομέα των Εξαρτήσεων στη χώρα μας, σύμφωνα με τον νέο σχετικό νόμο του υπουργείου Υγείας, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος δηλώνει χαρακτηριστικά στην Athens Voice: «Η πρόσβαση θα διευκολυνθεί για τον ασθενή, καθώς όλες οι υπηρεσίες θα βρίσκονται υπό έναν Οργανισμό, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα στον ασθενή να πλοηγηθεί στο σύστημα και να επιλέξει τη θεραπεία που του ταιριάζει. Θα υπάρχουν πλέον δομές πρόληψης, μείωσης της βλάβης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης σε κάθε πόλη της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα της πρόσβασης σε όλους. Άρα, θα υπάρχουν όλες οι διαθέσιμες υπηρεσίες σε ολόκληρη την επικράτεια. Δεν θα χρειάζεται να πηγαίνει από την μία πόλη στην άλλη ο εξαρτημένος συνάνθρωπός μας για να λάβει υπηρεσίες. Όλοι οι φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων ενσωματώνονται στον ΕΟΠΑΕ».