Ελλαδα

Επιστροφή στην ελληνική κανονικότητα

Όπως λέει κι ένα γνωστό ρητό, αυτό που δεν μπορείς να αποφύγεις απόλαυσέ το. Ας βρούμε τρόπο να απολαύσουμε, λοιπόν, την τρέλα και το χάος για ακόμη μια σεζόν.

Επιστήμη Μπινάζη
Επιστήμη Μπινάζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιστροφή στην ελληνική κανονικότητα
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην επάνοδο της προσωπικής μας ρουτίνας είναι η ελληνική εκδοχή της κανονικότητας. 

Τα τελευταία χρόνια συνηθίζουμε να λέμε ότι οι διακοπές είναι κυρίως αποσύνδεση. Αποσύνδεση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τοξικότητά τους. Αποσύνδεση από την επικαιρότητα. Αποσύνδεση από περιττές πληροφορίες. Τα εσωτερικά των κομμάτων, ο βδελυγματικός κουρνιαχτός που συνοδεύει τον θάνατο ενός εμβληματικού ηθοποιού ή ενός στοχαστή, δύσκολα αγγίζουν τον παραθεριστή που βρίσκεται σε κατάσταση υπαρξιακής μέθης ή σ’ αυτό που προκαλεί ο ρυθμός της ζωής σε ένα μικρό νησί, μέσα σε μια βάρκα ή στη διάρκεια ενός περιπάτου σε ένα ορεινό μονοπάτι. Τα προβλήματα περιορίζονται στην ένταση των μποφόρ των ανέμων. Το πρώτο notification είναι το κρώξιμο ενός αληθινού κόκορα. Το ξεχορτάριασμα ενός κήπου, η συγκομιδή των καρπών από ένα δέντρο, κάνουν ακόμη και τα διαδικτυακά αστεία περί ενός φανταστικού νησιού της Ψιμύθου λιγότερο αστείο.

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην επάνοδο της προσωπικής μας ρουτίνας είναι η ελληνική εκδοχή της κανονικότητας. Πόλεις παραδομένες σε σκουπίδια, μισθοί που δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες, αστικές συγκοινωνίες με ελλιπή συχνότητα δρομολογίων, συρμοί χωρίς κλιματισμό, στάσεις χωρίς τηλεματική. Συναλλαγές με τράπεζες φαντάσματα, νοσοκομεία υποστελεχωμένα, λογαριασμοί κοινής ωφέλειας που τινάζουν τον προϋπολογισμό στον αέρα. Και ενδιάμεσα, πολιτιστικά φεστιβάλ και δρώμενα που σχολιάζουν διά της τέχνης τον κακό μας τον καιρό και υπογραμμίζουν τον σισύφειο αγώνα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Aυτό που δεν μπορείς να αποφύγεις απόλαυσέ το. Ας βρούμε τρόπο να απολαύσουμε, λοιπόν, την τρέλα και το χάος για ακόμη μια σεζόν.

Η πολιτική ως τρόπος επίλυσης των προβλημάτων έχει αποτύχει. Ποιος θυμάται εκείνους τους περίφημους υπουργικούς μπλε φακέλους που θα υπόκειντο σε διαρκή αξιολόγηση; Θεωρούμε την ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης των 9,6 χιλιομέτρων σε 17 χρόνια μεγάλο επίτευγμα όταν τα βιομετρικά ρολόγια μάς προτρέπουν να βαδίζουμε καθημερινά τέτοιες αστείες αποστάσεις. Σπασμένα πεζοδρόμια, παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, πινακίδες κρυμμένες πίσω από δέντρα, κυβέρνηση ταριχευμένη σε αλαζονική σάβανο, αντιπολίτευση σαπουνόπερα.

Τα πρωινάδικα θα επιστρέψουν στο μηρυκασμό του αφαλού τους, οι πρωινές δημοσιογραφικές ζώνες θα γεμίσουν με παράθυρα ερμητικά κλειστά στους στοιχειώδεις κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου.

Η αποχή από τις εκλογές ήταν η αρχή. Προβλέπεται αποχή εφ’ όλης της ύλης σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Αποχή και παραίτηση από τη διεκδίκηση μιας κανονικότητας που διαρκώς αναβάλλεται. Όπως λέει κι ένα γνωστό ρητό, αυτό που δεν μπορείς να αποφύγεις απόλαυσέ το. Ας βρούμε τρόπο να απολαύσουμε, λοιπόν, την τρέλα και το χάος για ακόμη μια σεζόν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κατασκευασμένη νοσταλγία του «δημοκρατικού» καλοκαιριού της μεταπολίτευσης
Η κατασκευασμένη νοσταλγία του «δημοκρατικού» καλοκαιριού της μεταπολίτευσης

Οι σημερινοί άνθρωποι ούτε μπορούν ούτε και θα ήθελαν την αναβίωση ενός τέτοιου μοντέλου. Ζούμε στην εποχή άλλωστε του εκδημοκρατισμού της επιθυμίας που είναι ταυτόχρονα πλήρως εξατομικευμένη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.