Ελλαδα

Έρχονται 3 νέοι σταθμοί Μετρό στην Αθήνα - Πού θα κατασκευαστούν

Καθημερινά θα εξυπηρετούνται 51.000 νέοι επιβάτες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μετρό Αθήνας: Πού θα κατασκευαστούν οι 3 νέοι σταθμοί - Καθημερινά θα εξυπηρετούνται 51.000 νέοι επιβάτες

Το ενδιαφέρον για τη νέα Γραμμή 4 του Μετρό στην Αθήνα μονοπωλεί το ενδιαφέρον, αφού το έργο αυτό θα προσθέσει στο δίκτυο 15 σταθμούς που θα εξυπηρετούν πλήθος πυκνοκατοικημένων περιοχών της πόλης. Όμως η Γραμμή αυτή (Α’ Τμήμα: Άλσος Βεΐκου-Γουδή) δεν είναι η μόνη αναβάθμιση που θα γίνει στο δίκτυο μητροπολιτικού σιδηροδρόμου του Λεκανοπεδίου, αφού προωθείται και η κατασκευή τριών ακόμα σταθμών.

Οι 3 νέοι σταθμοί του Μετρό της Αθήνας αφορούν στην επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον, που θα ενισχύσει την πρόσβαση των κατοίκων των δυτικών προαστίων στα μέσα σταθερής τροχιάς, καθιστώντας πολύ ευκολότερη τη μετακίνησή τους στο κέντρο της Αθήνας.

Το εν λόγω έργο βρίσκεται σε διαγωνιστική φάση και διεκδικείται από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους. 

Όσον αφορά τη διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου, είναι 57 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Μετρό Αθήνας: Οι 3 νέοι σταθμοί που θα κατασκευαστούν

Η επέκταση της «Κόκκινης Γραμμής» προς τα δυτικά προάστια περιλαμβάνει γραμμή μήκους 4 χλμ. και τους 3 νέους σταθμούς Παλατιανή, Ίλιον και Άγιο Νικόλαο. Ο Σταθμός «Παλατιανή» χωροθετείται στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Ανδρέα Παπανδρέου και διαθέτει 2 εισόδους εκατέρωθεν της Οδού Θηβών.

Ο Σταθμός «Ίλιον» χωροθετείται στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Ελαιών και διαθέτει 2 εισόδους εκατέρωθεν της οδού Θηβών και πρόβλεψη σύνδεσης/μετεπιβίβασης επιβατών με τον ομώνυμο Σταθμό της μελλοντικής επέκτασης της Γραμμής 4 προς Πετρούπολη.

Ο Σταθμός «Άγιος Νικόλαος» χωροθετείται κάτω από το τμήμα της ομώνυμης οδού και τμήμα του διαμορφωμένου χώρου πρασίνου που βρίσκεται μεταξύ των οδών Παραμυθιάς, Ολύνθου, Ζίτσης και Αγ. Νικολάου.

Eκτός από την κατασκευή της σήραγγας και των τριών νέων σταθμών, στο έργο περιλαμβάνονται και η επέκταση του Αμαξοστασίου Ελαιώνα, η αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων του Μετρό της Αθήνας και ένας υπόγειος χώρος στάθμευσης, χωρητικότητας 150 ΙΧ αυτοκινήτων για άμεση διασύνδεση των επιβατών με το Μετρό.

Με την ολοκλήρωση της επέκτασης, το δρομολόγιο Ίλιον-Σύνταγμα θα εκτελείται σε 20 λεπτά, και το Ίλιον-Ομόνοια σε μόλις 15 λεπτά, ενώ έχει υπολογιστεί ότι από την επέκταση «Ανθούπολη – Ίλιον», καθημερινά θα εξυπηρετούνται 51.000 νέοι επιβάτες.