Ελλαδα

«Καλύτερα να αποτεφρωθούν» τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό - Τεράστια η περιβαλλοντική καταστροφή, λέει καθηγητής του ΑΠΘ

Ο κίνδυνος για τον υδροφόρο ορίζοντα - «Ποταμός» εκατομμυρίων νεκρών ψαριών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Η περιβαλλοντική καταστροφή και οι κίνδυνοι
Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Η περιβαλλοντική καταστροφή και οι κίνδυνοι © Alexandros Alamaniotis / SOOC

Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Η περιβαλλοντική καταστροφή και οι κίνδυνοι - «Καλύτερα να αποτεφρωθούν» λέει καθηγητής του ΑΠΘ

Ενώ η υπόθεση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως και σε αυτές στη δημόσια υγεία.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος, μίλησε στην ΕΤ3 επισημαίνοντας ότι η αποσύνθεση δεκάδων τόνων νεκρών ψαριών θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής, ενώ προσθέτει ότι καλύτερο είναι να αποτεφρωθούν τα ψάρια ώστε να μην κινδυνεύσει ο υδροφόρος ορίζοντας σε περίπτωση ταφής τους.

«Η κατάσταση στον Παγασητικό είναι μια τοπική περιβαλλοντική καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως διευκρίνισε, «υπάρχουν συνέπειες και περιβαλλοντικές και κοινωνικές. Έχουν πληγεί άτομα που ασχολούνται με τον τουρισμό και με την εστίαση».

Ανέφερε ακόμη ότι «τα ψόφια ψάρια αρχίζουν και αποσυντίθενται στο νερό λίγο αργότερα από ότι στη στεριά. Από τη στιγμή που αποσυντίθενται αρχίζουν και αναπτύσσονται μικροοργανισμοί».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3slp7t0lto1)

Βόλος: Τι είπε ο καθηγητής για το κολύμπι σε αυτά τα νερά

Όσο για το αν μπορεί κανείς να κολυμπήσει σε αυτά τα νερά, ο κ. Φυτιάνος ήταν κατηγορηματικός: «Με τίποτα… Εκτός από το κολύμπι, και για την αλιεία πρέπει να υπάρχουν σαφείς αποφάσεις, κατόπιν ελέγχων, αν θα μπορέσει να ξεκινήσει και πάλι.

»Παράλληλα, η ταφή των ψαριών αποτελεί μια υγειονομική βόμβα, αυτά αποσυντίθενται και με τα νερά των βροχών καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Συνιστάται η καύση, τέτοιος καυστήρας υπάρχει στη Λάρισα. Ταφή σε καμία περίπτωση. Αυτό που με στενοχωρεί, όμως, είναι ότι είπαν ότι δεν δούλευε το αντλιοστάσιο της Πέτρας, για αυτό και δεν μπορούσαν να κλείσουν το θυρόφραγμα. Μέσα σε ένα βράδυ βρέθηκαν, όμως, τα χρήματα και είπαν ότι θα το κλείσουν. Δρούμε κάπως στη χώρα μας, πυροσβεστικά».

Βόλος: Εικόνες από drone καταγράφουν xιλιάδες νεκρά ψάρια στον χείμαρρο Ξηριά

Με τη βοήθεια ένος drone τα gegonota.news κατέγραψαν εικόνες με τα νεκρά ψάρια να φθάνουν σε μήκος περίπου 500 μέτρων και το πλέγμα με δυσκολία πλέον τα συγκρατεί.

Στο σημείο βρίσκονται μηχανήματα που φορτώνουν τα νεκρά ψάρια σε μεγάλα φορτηγά, για να τα μεταφέρουν στον χώρο συγκέντρωσης, στο λιμάνι του Βόλου. Ωστόσο, κάθε φορά που τα «μαχαίρια» απομακρύνουν μια ποσότητα ψαριών από τον χείμαρρο, αποκαλύπτεται το χρώμα του νερού που έχει βαφτεί κόκκινο από το αίμα τους.

«Καλύτερα να αποτεφρωθούν» τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό - Τεράστια η περιβαλλοντική καταστροφή, λέει καθηγητής του ΑΠΘ
«Καλύτερα να αποτεφρωθούν» τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό - Τεράστια η περιβαλλοντική καταστροφή, λέει καθηγητής του ΑΠΘ
«Καλύτερα να αποτεφρωθούν» τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό - Τεράστια η περιβαλλοντική καταστροφή, λέει καθηγητής του ΑΠΘ

Το ειδησεογραφικό μέσο, το οποίο βρέθηκε στο σημείο στις 7:00 την Πέμπτη 29 Αυγούστου το πρωί, ανέφερε ότι μέχρι τις 10:00 είχαν γεμίσει δυο φορτηγά με νεκρά ψάρια.

Το θέμα κάνει έχει προκαλέσει αίσθηση και στο εξωτερικό, όπου διεθνή μέσα σχολιάζουν τις πρωτοφανείς εικόνες.

Δείτε το βίντεο που δημοσιεύτηκε από τα gegonota.news:

«Πετάξαμε» πάνω από τον Ξηριά – Κόκκινος ο χείμαρρος από το αίμα των ψαριών

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξένοι Tik Tokers
Ξένοι TikTokers, πώς τα περνάτε στη χώρα μας, τι σας θυμώνει και τι σας συγκινεί;

Ο Απόλλων Τσεν, ο Ιερεμίας Εγκαρέιμπα, η Γιέβα Μπονταρένκο, ο Ντέιβ, η Βλάντα Ζασκλάβσκα, η Ουλιάνα Τσουπρίνα και η Παυλίνα Λη μιλούν στην Athens Voice για την ελληνική εμπειρία στο FYP

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.