Ελλαδα

Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας - Πότε θα πλήξει την Αττική

Σχεδόν 20.000 κεραυνοί καταγράφηκαν από τις πρωινές ώρες

Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κακοκαιρία: Σε εξέλιξη τα επικίνδυνα φαινόμενα που θα διαρκέσουν ακόμη δύο ημέρες

Το κύμα κακοκαιρίας έχει πλήξει ήδη αρκετές περιοχές της χώρας και κινείται σταδιακά προς τα ανατολικά. Το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» έχει ξεκινήσει από σήμερα Πέμπτη, με βροχές, καταιγίδες και κεραυνούς και αναμένεται να διαρκέσει ακόμη δύο ημέρες.

Η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει και την Αττική τόσο την Παρασκευή, όσο και το Σάββατο.

Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας

Τα φαινόμενα από το πρωί της Πέμπτης κατά τόπους ήταν ισχυρά, καθώς, εκτός από τους σχεδόν 20.000 κεραυνούς, ξέσπασαν ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία meteo σημειώνει ότι η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και τα ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πρώτης ημέρας αστάθειας στη χώρα.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μεγαλύτερο αθροιστικό ύψος υετού (νερό από βροχή ή καταιγίδα) έως τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης 29/08, καταγράφηκε στο Καλέντζι Αχαΐας και είναι ίσο με 56 χιλιοστά.

Χαρακτηριστικό της ισχύος των φαινόμενων είναι ότι τα 38.4 χιλιοστά έπεσαν σε μόλις 30 λεπτά της ώρας.

Στον Χάρτη 1 παρουσιάζεται η κατανομή της αθροιστικής βροχόπτωσης, έως τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με τους σταθμούς του δικτύου και σημειώνονται τα 2 μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Στον Χάρτη 2 σημειώνονται οι κεραυνοί που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 6:30 το απόγευμα.

Όπως προκύπτει από αυτόν, καταγράφηκαν 19.580 εκκενώσεις, 18.587 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 933 πάνω από τη θάλασσα.

Την ηλεκτρική δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα κατέγραψε ο Lightning Imager του δορυφόρου MTG-I1*.

Πότε θα πλήξει την Αττική η κακοκαιρία

Έκτακτο δελτίου καιρού από την ΕΜΥ - Ποιες περιοχές θα επηρεάσουν οι καταιγίδες

Τα φαινόμενα αναμένονται: 

Α. Σήμερα Πέμπτη (29-08-24)

1. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν τα ηπειρωτικά, κυρίως η Ήπειρος, η Στερεά (κυρίως στα δυτικά τμήματα), η Πελοπόννησος (δυτικά και κεντρικά τμήματα), η κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική).

Β. Αύριο Παρασκευή (30-08-24)

1. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου.

2. Από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και την ανατολική Μακεδονία.

Γ. Μεθαύριο Σάββατο (31-08-24)

1. Από τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια.

2. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Πελοπόννησο.

Σε ποιες περιοχές υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για πλημμύρες και κεραυνούς

Μέσα από ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας κάνει λόγο για προβλήματα μέχρι και την Κυριακή, τα οποία θα σημειωθούν μεταξύ 12:00 και 19:00. Μάλιστα, παρουσιάζει και πίνακες με τις περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η πρόγνωση του Meteo για τον καιρό την Παρασκευή 30 Αυγούστου

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024 αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Άνεμοι έως 5 μποφόρ στο Νότιο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, αρχικά αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και στη Χαλκιδική. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη και θα ενισχυθούν. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για τα ορεινά ηπειρωτικά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 21 έως 32, στη Θεσσαλία από 22 έως 34, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 19 έως 32, στην υπόλοιπη Στερεά από 20 έως 33, στην Πελοπόννησο από 17 έως 33, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 33, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 20 έως 33, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 19 έως 32 και στην Κρήτη από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν βόρειοι 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες από το πρωί έως τις πρώτες βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 25 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται βροχές και καταιγίδες μετά το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 25 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό την Παρασκευή 30 Αυγούστου

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και την ανατολική Μακεδονία.
Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Αστατος καιρός προβλέπεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές και σποραδικές καταιγίδες από τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία και την ανατολική Μακεδονία.
Στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη θα φτάσει τους 30 με 32 και τοπικά τους 33 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που από τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία και βαθμιαία και στα υπόλοιπα τμήματα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και στην ανατολική Μακεδονία κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Πρόσκαιρη βελτίωση από αργά το βράδυ.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά το απόγευγα βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και από τις μεσημβρινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και από τις μεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά. Πρόσκαιρη εξασθένηση προβλέπεται αργά το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4, τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς και στα ηπειρωτικά κατά τόπους έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο.
Πρόσκαιρη βελτίωση προβλέπεται τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη αρχικά γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες .
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 31 και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις το μεσημέρι - απόγευμα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικούς όμβρους ή μεμεονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5, στα νότια τοπικά 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα ηπειρωτικά και τις Σποράδες. Πρόσκαιρη βελτίωση προβλέπεται αργά το βράδυ.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς και στις Σποράδες έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.
Βελτίωση προβλέπεται αργά το βράδυ.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Βελτίωση προβλέπεται αργά το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.