Ελλαδα

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου - Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση 

Με παρέμβασή του ο Άρειος Πάγος ζητά τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό.

Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος ζητά «ενόψει της εφιαλτικής εικόνας με τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού, παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στη σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής». 

Επιπλέον, ο Άρειος Πάγος ζητά να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν. Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, «μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα. Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά). Να ενημερωθούμε σχετικά».

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ τα νεκρά ψάρια στον Βόλο

Επίκεντρο διεθνούς ενδιαφέροντος έγινε ο Βόλος μετά τις εικόνες με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια της λίμνης Κάρλας, που καταλήγουν στον Παγασητικό.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου έχει διατάξει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση και θα διερευνηθούν η ποιότητα του θαλασσινού νερού, οι μετρήσεις σε διαπιστευμένα εργαστήρια, το μικροβιακό φορτίο στις εκβολές της λίμνης Κάρλας, ενώ στο μικροσκόπιο θα μπει και η αιτία θανάτου των ψαριών στον Βόλο και αν αυτή οφείλεται σε δηλητηριώδη ουσία.

Επιπλέον θα ελεγχθεί και η ποιότητα του νερού. Η έρευνα θα γίνει σε όλη την ακτογραμμή του Παγασητικού που εντοπίζονται τα νεκρά ψάρια, δηλαδή σε λιμάνι Βόλου, Άναυρο, Αλυκές και Ν. Αγχίαλο, ενώ ο Δήμος Βόλου αποφάσισε να υποστείλει προσωρινά τις Γαλάζιες Σημαίες σε 6 από τις 11 ακτές του, λόγω των νεκρών ψαριών. Την ίδια ώρα αποφασισμένη να καταθέσει μήνυση είναι η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Ο Guardian με δημοσίευμά του αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια της λίμνης Κάρλας που τιτλοφορείται: «Τουριστικό λιμάνι της Ελλάδας πλημμυρίζει με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια». Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην αγωνία των επιχειρηματιών εστίασης της περιοχής.

Τα νεκρά ψάρια προκάλεσαν μια έντονη δυσοσμία που ανησύχησε τους κατοίκους και τις Αρχές, που έσπευσαν να τα μαζέψουν προτού η μυρωδιά φτάσει σε κοντινά εστιατόρια και ξενοδοχεία, αναφέρει το άρθρο.

Όπως επισημαίνει ο συντάκτης του, επικαλούμενος τις τοπικές Αρχές, πάνω από 40 τόνοι ψαριών έχουν συλλεχθεί το τελευταίο 24ωρο.

Και το βρετανικό Channel 4 κάλυψε το σπάνιο φαινόμενο που προκλήθηκε από τις εκτεταμένες πλημμύρες στη χώρα μας.


To Γαλλικό Πρακτορείο, δημοσιεύει φωτογραφίες από το λιμάνι του Βόλου και μιλά για «αγώνα δρόμου» των Αρχών για να επιλύσουν το πρόβλημα.


Με το φαινόμενο των νεκρών ψαριών ασχολήθηκαν επίσης η Independent, η Deutsche Welle και η Il Messagero, που κάνει λόγο για «οικολογική κατατροφή».

To Reuters ανέφερε σε άρθρο του σχετικά με τα αίτια του φαινομένου: «Οι ειδικοί δήλωσαν ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από τις ιστορικές πλημμύρες της περασμένης χρονιάς που χτύπησαν τον θεσσαλικό κάμπο βορειότερα, συμπεριλαμβανομένων των ποταμών και των λιμνών. Ένα δίχτυ δεν είχε τοποθετηθεί στις εκβολές του ποταμού που οδηγεί στο Βόλο, είπαν. Όταν τα ψάρια συναντήθηκαν με τη θάλασσα, το αλμυρό νερό πιθανότατα τα σκότωσε».

Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας: Αγανάκτηση για τα νεκρά ψάρια στον Βόλο

Την ίδια ώρα η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας συντάσσεται με επιστολή της με τους φορείς που εκφράζουν αγανάκτηση τους για την υπόθεση των νεκρών ψαριών που μέρες τώρα βρίσκονται στην επιφάνεια του Παγασητικού κόλπου.

Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Ξενοδόχων προειδοποιεί ότι αυτό το φαινόμενο θα βάλει την «ταφόπλακα» του τουρισμού, εάν δεν υπάρξουν συλλογικές και άμεσες ενέργειες, ενώ επισημαίνει ότι διερευνά με τους νομικούς της να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου καθώς και αγωγής για την ολική δυσφήμηση της περιοχής.

Η επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας:

«Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμό για την καταστροφή που απειλεί τον Παγασητικό μετά τις πλημμύρες του Daniel και Elias. Τον τελευταίο καιρό το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις. Γίναμε όλοι μάρτυρες μιας ανυπολόγιστης μακάβριας εικόνας των νεκρών ψαριών κατά μήκος των παραλιών της Μαγνησίας.

Ζητήσαμε με επιστολές μας, αλλά πριν από αυτές και με άμεσες τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί με τον πρόεδρο του Επιμελητήριου να διερευνηθεί το θέμα. Οχι άμεσα αλλά "χθες", γιατί επηρεάζει καθοριστικά την πορεία του τουρισμού στην περιοχή μας. Ζητήσαμε από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου τα νεκρά ψάρια και τα φερτά υλικά να συλλεχθούν το γρηγορότερο δυνατό. Η απάντησή του ήταν ότι έχουν γίνει συνεννοήσεις εκ μέρους του ΟΛΒ, με τους αρμόδιους Φορείς, προκειμένου το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί, ενώ έχει ενταθεί και ο ρυθμός καθαρισμού.Το αφήνουμε στην κρίση σας.

Δεν γίνεται για μια ακόμη φορά να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τέτοιες αποκρουστικές εικόνες από τη Μαγνησία μας και ξανά και ξανά να γινόμαστε θύματα μιας ανυπολόγιστης δυσφήμησης της περιοχής μας. Ως αποτέλεσμα, είμαστε αναγκασμένοι και διερευνούμε με τους νομικούς το θέμα της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου καθώς και της αγωγής για την ολική δυσφήμηση της περιοχής.

Μετά από έρευνα που κάναμε γι’ αυτό το θέμα, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας είναι ο φορέας που ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρότεινε να κλείσει το φράγμα οριστικά (μιας και η υπουργική απόφαση που υπάρχει κάνει σαφές ότι το φράγμα ανοίγει μόνο σε έκτακτη ανάγκη) μέσα σε ένα «μουδιασμένο» κλίμα μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας συντάσσεται με όλους τους φορείς που αντιδρούν και εκφράζουν την μαζική αγανάκτησή τους όπως το Επιμελητήριο Μαγνησίας,η Ένωση της Εστίασης και άλλοι επαγγελματικοί φορείς για την υπόθεση των νεκρών ψαριών που μέρες τώρα βρίσκονται στην επιφάνεια του Παγασητικού κόλπου, δυσφημίζοντας την περιοχή ανά το Πανελλήνιο. Αυτό το φαινόμενο θα βάλει την «ταφόπλακα» του τουρισμού, εάν δεν υπάρξουν συλλογικές και άμεσες ενέργειες.

Θεωρούμε θετική την εξέλιξη με την οποία η Περιφέρεια μετά από την έκτακτη σύσκεψη υιοθέτησε την πρότασή μας να κλείσει το θυρόφραγμα.

Πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί αγωνία και θλίψη όχι μόνο στα μέλη μας και στους επισκέπτες μας αλλά και στους κατοίκους της Μαγνησίας.

Δεν κρίνεται μόνο το μέλλον του Παγασητικού και του οικοσυστήματός του. Κρίνεται το μέλλον της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας.

Επαναλαμβάνουμε ότι επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματός μας.»

Τσιάρας για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό: Η εικόνα μας σοκάρει και μας δημιουργεί μεγάλη ανησυχία

«Τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν, το θέαμα από μόνο του είναι αδιανόητο» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Action24 και ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το θέμα των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.

Όπως ανέφερε «σε κανέναν μας δεν είναι ευχάριστο να βλέπει αυτή την εικόνα, που προφανώς μας σοκάρει και μας δημιουργεί πολύ μεγάλη ανησυχία. Το θέμα αυτό, έγινε γνωστό από την προηγούμενη Κυριακή και είναι ένα ζήτημα το οποίο εξελίσσεται σε ότι αφορά την συλλογή των νεκρών ψαριών και την υγειονομική ταφή όπως προβλέπεται, αλλά και την διερεύνηση του τι ακριβώς έφταιξε».

«Τρέχει Εισαγγελική έρευνα, είναι ένα θέμα που τουλάχιστον με πληροφορίες που έχουμε συλλέξει, αφορά στο γεγονός ότι η αναγκαστική εκτόνωση νερών από την Κάρλα, δημιούργησε αυτό το φαινόμενο που ενδεχομένως νωρίτερα υπήρχαν τα νεκρά ψάρια ήδη μέσα στη λίμνη για κάποιους λόγους αλλά το να σας πω κάτι που δεν είναι γνωστό τι έχει συμβεί, δεν θα είναι υπεύθυνο. Είναι κάτι που μας λυπεί όλους. Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να τρέξουν όσο γίνεται περισσότερο» πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.