- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Χρήστος Γιανναράς: Τελέστηκε η κηδεία του καθηγητή - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του στο κέντρο της Αθήνας
Το τελευταίο «αντίο» στον καθηγητή φιλοσοφίας και συγγραφέα Χρήστο Γιανναρά, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, είπαν σήμερα (29.08) εκατοντάδες φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι, παλιοί φοιτητές και αναγνώστες του κορυφαίου φιλόσοφου.
Η κηδεία του Χρήστου Γιανναρά τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης στην Αιόλου στο κέντρο της Αθήνας και η ταφή έγινε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, με την οικογένεια, αντί στεφάνων, να ζητά τη στήριξη του Οίκου Ευγηρίας Κυθήρων «Κασιμάτειον».
Της νεκρώσιμης ακολουθίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θήρας Αμφιλόχιος και συγχοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών. Το παρών έδωσαν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν εκεί και οι βουλευτές Αθηνά Λινού, Νίνα Κασιμάτη και Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, ο επί σειρά ετών γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο Αλέξης Παπαχελάς, ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς και ο καλλιτέχνης Γιάννης Ζουγανέλης.
Ο Χρήστος Γιανναράς ήταν σύγχρονος Έλληνας καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και του Παρισιού (Σορβόνη). Ήταν διδάκτωρ φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, υπήρξε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, του St. Vladimir's Orthodox Seminary της Νέας Υόρκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης. Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού Σύνορο, που εξέδωσε δώδεκα τεύχη από το 1964 ως το 1967.
Από το 1982 μέχρι το 2002 υπήρξε τακτικός καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, αρχικά στο τότε ενιαίο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών και μετά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Δίδαξε φιλοσοφική ορολογία και μέθοδο, πολιτική φιλοσοφία και πολιτιστική διπλωματία. Επίσης είχε διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Παρισιού, Γενεύης, Λωζάννης και Κρήτης.
Επέδειξε πλούσιο συγγραφικό έργο με θεματολογία που σχετίζεται με την έρευνα των διαφορών ανάμεσα στην ελληνική και στη δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία και ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Το βιβλίο του Η ελευθερία του ήθους θεωρείται ότι όρισε τον πυρήνα αυτού που αργότερα ονομάστηκε «νεορθοδοξία» και έχει χαρακτηριστεί «ο Μάης του '68 στην Ορθόδοξη θεολογία και ηθική». Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 10 τουλάχιστον ευρωπαϊκές γλώσσες.
Ο Χρήστος Γιανναράς υπήρξε υπότροφος του γερμανικού Ιδρύματος Υποτροφιών «Alexander von Humboldt Stiftung» και εκλεγμένο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, καθώς επίσης και της Διεθνούς Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Επιστημών (Academie International des Sciences Humaines) (Βρυξέλλες). Παρενέβαινε στην κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα μέσω τακτικής αρθρογραφίας στις εφημερίδες Το Βήμα, παλαιότερα, επί 13 χρόνια, και από το 1993 στην Καθημερινή, με παράλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις.