Ελλαδα

Ο Ε. Λέκκας για τον σεισμό στη Γαύδο: Πιστεύω ότι ήταν ο κύριος, διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις

«Η περιοχή είναι έντονα σεισμογενής» σημείωσε ο καθηγητής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευθύμιος Λέκκας
Λέκκας για σεισμό στη Γαύδο: Πιστεύω ότι ήταν ο κύριος © ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό στη Γαύδο και την αρχική ανησυχία των σεισμολόγων

Επιφυλάξεις για το αν η δόνηση των 5,2 Ρίχτερ που καταγράφηκε την Τετάρτη (28.8) στη Γαύδο αποτελεί τον κύριο σεισμό εξέφρασε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «στις 7 και 29 το απόγευμα είχαμε την εκδήλωση ενός σεισμού της τάξεως των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τη Γαύδο, σε 10 χιλιόμετρα βάθος. Εντονότατα αισθητός στη Γαύδο αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, κυρίως όμως στα Χανιά και στο Ρέθυμνο. Από ‘κει και πέρα ουσιαστικά έχουμε την εκδήλωση μιας υποτονικής σεισμικής δραστηριότητας με μεγέθη 2 βαθμών, 3 βαθμών αλλά και 4 βαθμών. Είναι μια σεισμική δραστηριότητα η οποία μας ικανοποιεί προς το παρόν σε σχέση με τον κύριο σεισμό. Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο σεισμός είναι υποθαλάσσιος. (…) Δεν θα υπάρχουν προβλήματα στον κύριο κορμό της Κρήτης, έστω και αν γίνει μεγαλύτερος σεισμός. Η περιοχή είναι έντονα σεισμογενής». 

Λέκκας: «Ο σεισμός στη Γαύδο στην αρχή μάς προβλημάτισε»

«Ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα με διεύθυνση βορειοδυτική νοτιοανατολική που χωρίζει ουσιαστικά την περιοχή της Γαύδου από την υπόλοιπη Κρήτη», είπε σε άλλο σημείο ο καθηγητής και επεσήμανε ότι «ήταν ένας σεισμός ο οποίος στην αρχή μάς προβλημάτισε λιγάκι σε σχέση με την εξέλιξη, αλλά τώρα νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και στα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας για κάθε ενδεχόμενο».

Ωστόσο, σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν ήταν ο κύριος σεισμός, ο Ευθύμιος Λέκκας απάντησε: «Πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Εάν δεν περάσει ικανός χρόνος για να δούμε την εξέλιξη της ακολουθίας, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3s6gbeb5rwp)

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στη Γαύδο - Κλειστά τα φαράγγια

Σύμφωνα με οδηγία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τα φαράγγια εντός των διοικητικών ορίων της ΠΕ Ρεθύμνου θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Πέμπτη 29 Αυγούστου, λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων εξαιτίας πιθανών μετασεισμών, όπως ανακοινώθηκε από την Π.Ε. Ρεθύμνου. Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), ανακοίνωσε ότι «λόγω του σημερινού (28.8) σεισμού που έπληξε την Κρήτη και λόγω της αναμενόμενης σεισμικής ακολουθίας, για την ανάγκη επίτευξης του βέλτιστου δυνατού επιπέδου ασφαλείας για τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους και το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, αύριο Πέμπτη 29-08-2024, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστός και από τις δύο εισόδους, μέχρι νεότερης ενημέρωσης». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.