Ελλαδα

Η Ψυχρή Λίμνη φέρνει βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας - Πόσο θα διαρκέσει

Αναλυτική πρόγνωση από Meteo και EMY

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ψυχρή Λίμνη: Ο καιρός αλλάζει τις επόμενες μέρες - Αναλυτική πρόγνωση από Meteo και EMY

Ψυχρή Λίμνη θα επηρεάσει τον καιρό των επόμενων ημερών στην Ελλάδα, φέρνοντας βροχοπτώσεις που θα πλήξουν περιοχές της χώρας μέχρι και το Σάββατο (31.8). 

Σύμφωνα με το Meteo, ήδη η παρουσία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις θερμές επιφανειακές αέριες μάζες δημιουργούν συνθήκες αστάθειας, ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές τις απογευματινές ώρες. Λόγω της Ψυχρής Λίμνης, από την Πέμπτη (29.8) και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο (31.8) προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ηπειρωτικά και θα κυμανθεί κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Το φαινόμενο της Ψυχρής Λίμνης

Το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» προκαλεί συνθήκες στην ατμόσφαιρα οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν με μεγάλη ακρίβεια από τα προγνωστικά μοντέλα, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα ως προς το ποιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. 

Μαρουσάκης: Ποιες περιοχές θα πλήξει η τετραήμερη κακοκαιρία

Τετραήμερο με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι έρχεται από την Πέμπτη (29.8) στη χώρα. Στη σημερινή του πρόγνωση για τον καιρό των επόμενων ημερών, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει ότι μέχρι και την Κυριακή θα συναντάμε μεγάλα διαστήματα με μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. 

Συγκεκριμένα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στην πρόγνωσή του για τον καιρό σημειώνει ότι ένα βαρομετρικό χαμηλό προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αρχίζει και κατεβάζει πιο ψυχρές αέριες μάζες προς τη χώρα μας. Ο μετεωρολόγος του OPEN υποστηρίζει ότι το φαινόμενο αποτελεί έναν τύπο ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, ο οποίος δεν συνηθίζεται για τον μήνα που βρισκόμαστε. Μάλιστα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία παραπέμπει σε κάτι χειμωνιάτικο, καθώς συνήθως τη συναντάμε στα τέλη φθινοπώρου με αρχές χειμώνα. Όσο οι ψυχρές αέριες μάζες από την ανατολική και βορειοανατολική Ευρώπη όταν συναντήσουν τις ζεστές θάλασσες της Μεσογείου δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας. Έτσι κυρίως από αύριο και μέχρι και την Κυριακή θα συναντήσουμε διαστήματα με μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες για πολλές περιοχές της χώρας. Την ίδια ώρα, από την Ιταλία και πιο δυτικά κυριαρχούν οι υψηλές πιέσεις, οι οποίες τροφοδοτούν με πιο θερμές αέριες μάζες περιοχές προς την κεντρική Ευρώπη.

Άτομα περπατούν με ανοιχτές ομπρέλες εν μέσω βροχής © EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο καιρός την Πέμπτη - Η πρόγνωση του Meteo

Την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024 αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες. Φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Άνεμοι έως 5 μποφόρ στο Νότιο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται νεφώσεις στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και στην Κρήτη. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στο ορεινά ηπειρωτικά. Σταδιακά έως το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στα δυτικά της Κρήτης. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για τα ορεινά ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Εξασθένησή τους αναμένεται από τις πρώτες βραδινές ώρες. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 19 έως 33, στη Θεσσαλία από 21 έως 35, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 19 έως 31, στην υπόλοιπη Στερεά από 20 έως 33, στην Πελοπόννησο από 18 έως 36, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 32, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 20 έως 33, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 22 έως 33 και στην Κρήτη από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, σταδιακά όμως έως τις πρώτες βραδινές ώρες θα γίνουν δυτικοί ίδιας έντασης. Στο Θερμαϊκό οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις που το μεσημέρι και απόγευμα θα είναι πυκνότερες και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 26 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις ενώ τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 25 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Πέμπτη - Η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Αρχικά γενικά αίθριος καιρός. Βαθμιαία στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και την Εύβοια θα αναπτυχθούν κατά τόπους αυξημένες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά. Βελτίωση αναμένεται τις βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 31 με 33 και τοπικά τους 34 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά. Εξασθένηση τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς και στα ηπειρωτικά κατά τόπους έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια δυτικοί με την ίδια ένταση. Από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς και στις Σποράδες έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.