Ελλαδα

Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε 11 πρωτοβουλίες και δράσεις για μία καθαρή Αθήνα

«Το στοίχημα για μία καθαρή πόλη είναι διαχρονικό» ανέφερε ο δήμαρχος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Χάρης Δούκας: Ανακοίνωσε 11 πρωτοβουλίες και δράσεις για μία καθαρή Αθήνα

Κατά την 27η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία του δημάρχου Χάρη Δούκα ανακοινώθηκαν οι επόμενες πρωτοβουλίες και δράσεις της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων οι οποίες επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς άξονες: Έλεγχος και Κανόνες, Νέες Υποδομές, Ενημέρωση και Κινητοποίηση των πολιτών.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανέφερε: «Το στοίχημα για μία καθαρή πόλη είναι διαχρονικό. Σήμερα, παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα: 11 πρωτοβουλίες και δράσεις για μία καθαρή Αθήνα, με στόχο να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και την εικόνα της πόλης μας. Δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που περιλαμβάνει αυστηρότερους ελέγχους, νέες υποδομές και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών».

Συγκεκριμένα:

  • Δημιουργούμε Ομάδα Ελέγχου Καθαριότητας από μικτά κλιμάκια ελέγχου με δημοτικούς αστυνομικούς και επόπτες καθαριότητας, με έναρξη στις 2/9 στο κέντρο και από 9/9 σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, για την καταγραφή παραβάσεων και την άμεση επιβολή προστίμων.
  • Θέτουμε σε πλήρη λειτουργία, από 1/10, τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), εξασφαλίζοντας την πιο αποδοτική και περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης.
  • Τοποθετούμε επιπλέον κάδους σε σημεία με πρόβλημα υπερχείλισης, βελτιώνουμε επιβαρυμένα σημεία, τοποθετούμε επιτήρηση στα σημεία και προσθέτουμε επιπλέον "δορυφορικά" δρομολόγια για την απομάκρυνση απορριμμάτων εκτός κάδων.
  • Αναβαθμίζουμε την υπηρεσία anti-graffiti σε δρόμους, πάρκα, πλατείες και δημόσια κτίρια, για την άμεση και αποτελεσματική αφαίρεση των ανεπιθύμητων συνθημάτων και εικόνων.
  • Εγκαθιστούμε 62 συστήματα βυθιζόμενων κάδων σε στρατηγικά σημεία της πόλης, που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος, τη μείωση της οσμής και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Δημιουργούμε μία νέα εφαρμογή (app) καθαριότητας για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα ωράρια αποκομιδής απορριμμάτων ανά περιοχή και τοποθετούμε QR codes σε κάδους για πληροφορίες που αφορούν τα ωράρια και τον σωστό τρόπο εναπόθεσης απορριμμάτων.
  • Οργανώνουμε δράσεις καθαριότητας έξι ημέρες την εβδομάδα σε όλες τις γειτονιές της πόλης με την πιο εκτενή και εντατική δράση να γίνεται κάθε Κυριακή.
  • Επεκτείνουμε την οικιακή συλλογή βιοαποβλήτων μετά το 5ο στο 3ο και 7ο διαμέρισμα, με παράλληλες ενημερωτικές καμπάνιες και διανομή οικιακών κάδων σε κατοίκους και επαγγελματίες εντός του Σεπτεμβρίου, για τη διευκόλυνση της διαλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων στην πηγή.
  • Ξεκινάμε επιχείρηση για εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, με καταγραφή των νέων εγκαταλελειμμένων οχημάτων και απομάκρυνση των παλιών σε εβδομαδιαία βάση ανά διαμέρισμα.
  • Συνεργαζόμαστε με θεσμικούς φορείς προκειμένου να οριστεί το πλαίσιο συνεργασίας για τα ωράρια εναπόθεσης απορριμμάτων, συλλογή βιοαποβλήτων κ.λπ.
  • Ενεργοποιούμε το δίκτυο των εθελοντών με δράσεις καθαριότητας σε ολόκληρη την πόλη.

Με τη σειρά της η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Ρωξάνη Μπέη, παρουσίασε τα θετικά αποτελέσματα για το πρώτο επτάμηνο του 2024 που αφορούν στις δράσεις και παρεμβάσεις της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, όπου διαπιστώνεται σαφής αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023.