Ελλαδα

Βόλος: Συγκεντρώθηκαν πέντε τόνοι νεκρών ψαριών μέσα σε μία ημέρα

Πόσο θα χρειαστεί για να καθαρίσει ο Παγασητικός

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Συγκεντρώθηκαν πέντε τόνοι από τον Παγασητικό - Αφόρητη η δυσοσμία

Μέσα σε ένα 24ωρο αλιείς από τον Βόλο συγκέντρωσαν πέντε τόνους νεκρών ψαριών, τη στιγμή που η δυσοσμία στην πόλη είναι αφόρητη. 

Σύμφωνα με το thenewspaper.gr, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον επτά ημέρες συνεχιζόμενης εργασίας για να καθαρίσει ο Παγασητικός από τα νεκρά ψάρια. Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, τα νεκρά ψάρια βρίσκονται παντού και έχουν διαχυθεί στον κόλπο. Τα αλιευτικά σκάφη βρίσκονται σε συνεχή κίνηση στα νερά του Βόλου, ώστε να συγκεντρωθούν οι τεράστιες ποσότητες μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Επιχείρηση απομάκρυνσης των νεκρών ψαριών και από τις ακτές του Βόλου

Το προηγούμενο 24ωρο συγκεντρώθηκαν συνολικά πέντε τόνοι νεκρών ψαριών από τα νερά, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού του Βόλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα θα αποφασιστεί αν και πότε θα έρθει στα νερά του Παγασητικού ειδικό σκάφος που θα αναλάβει τον ρόλο του καθαρισμού.

Μεγάλη επιχείρηση στήνεται και για την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από τις ακτές της Μαγνησίας, καθώς μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών έχει ξεβραστεί σε Αλυκές, Άναυρο, Ν. Αγχίαλο και Αγριά κάνοντας τη δυσοσμία ανυπόφορη.

Αλιείς μαζεύουν με απόχη νεκρά ψάρια από τον Βόλο © ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI
Νεκρά ψάρια στα νερά του Βόλου © ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI
Γυναίκα που φορά μάσκα φωτογραφίζει τα νεκρά ψάρια στο λιμάνι του Βόλου © ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα νεκρά ψάρια στον Βόλο

Για την κατάσταση στον Βόλο υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν η ποιότητα του θαλασσινού νερού και οι έλεγχοι που γίνονται σε διαπιστευμένα εργαστήρια, το μικροβιακό φορτίο στις εκβολές της λίμνης Κάρλας, το ενδεχόμενο ρύπανσης καθώς και η αιτία θανάτου των ψαριών.

Την Τρίτη (27.8) ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, προχώρησε σε αυτοψία στην περιοχή. «Δυστυχώς όπως διαπίστωσα το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια δεν υπάρχει μόνο στις ακτές. Διαχέεται σε όλο τον Παγασητικό. Οι φωτογραφίες από σκάφος που κάναμε αυτοψία το πιστοποιούν» αναφέρει ο δήμαρχος Βόλου σε ανάρτησή του στα social media. 

Βόλος: Έκτακτο σχέδιο για την περιβαλλοντική κρίση στον Παγασητικό

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, έθεσε σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο για την περιβαλλοντική κρίση στον Παγασητικό, το οποίο περιλαμβάνει: 

  • Απομάκρυνση νεκρών ψαριών: Έπτα αλιευτικά σκάφη θα αναλάβουν την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από τον Παγασητικό κόλπο, ενώ ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου θα αναλάβει την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών εντός των ορίων του λιμένα.
  • Τοποθέτηση δικτύου: Ένα μεγάλο δίχτυ θα τοποθετηθεί στις εκβολές του Ξηριά για να εμποδίσει τα νεκρά ψάρια να φτάσουν στον Παγασητικό.
  • Καθαρισμός εκβολών: Εργατικό προσωπικό θα ξεκινήσει τον καθαρισμό των εκβολών του χειμάρρου Ξηριά.
  • Αντλιοστάσιο Πέτρας: Γίνονται προσπάθειες για την επιδιόρθωση του αντλιοστασίου της Πέτρας, ώστε να ξεκινήσει η απάντληση υδάτων μόλις κλείσει το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας.